Zapěstování koruny - Seifersdorfský ořech



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
            
host - 157.239 (?) 
13.6.2016 20:39

Vážení pěstitelé nejen ořešáků-nekvaltujte, prosím! Dejte mláďatům kapánek času-vždyť co je rok či dva proti věčnosti! Různá drobná zakřivení-místo srůstu podnože a ušlechtilé-lépe plodné části, nebo i jako v tomto případě MOMENTÁLNĚ nerašící pokračovatel terminálu? To jsou jen mušky, to se časem, bez NADBYTEČNÉHO zasahování pěstitele srovná. Nechejte co nejvíce rostlinu ozelenět-jen tak si brzy vytvoří festovní kořeny-v dalších letech se TRPĚLIVOST+ZDRŽENLIVOST mnohonásobně vyplatí-nekecám, fakt... S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 138.88 (?), 13.6.2016 20:54

Díky, chtěl jsem jen potvrdit. smiley Jako dítě jsem takto bez zásahu nechal vyrůst dva ořešáky (z ořechu), a jsou ok. Jen nemám zkušenost, jak se chovají roubované... A taky bych nechtěl, aby z toho vyrostl třeba pětikmen, jak jsem onehdá viděl v jedné zahradě... Fajn, nechám jej pár let bez povšimnutí, nechť se předvede.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 4.136 (?), 14.6.2016 11:06

Já mám spíš strach po letech odřezávat silnější větve, třeba u třešní s tím mám špatné zkušenosti. O tu úrodu mi ani tak nejde, u prarodičů jsou čtyři šedesátileté ořešáky a máme dost pro všechny. Spíš je tam to estetické hledisko, chci velké mohutné pěkné stromy a na čase nezáleží. Z ořechu se mně to nikdy moc nevyvedlo a teď seženete jen samé roubované, plodí sice dřív, ale prý nakonec mají o třetinu menší korunu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 14.6.2016 11:57

Nikdy jsem netvrdil, že se nemá do života stromu-zde ořešáku- vůbec zasahovatenlightened! Jen doporučuju přístup dědy Lebedy-tzv.námořnickou rozvahucheeky. Takže pozorovat, stromy podporovat např. i tím, že v jejich blízkém okolí nenechám bujet konkurující, především oddenkatý, ovíjivý, choroby a škůdce hostící plevel, podrost... V případě potřeby včas a správně-volnou osmičkou uvázat k opoře kmínek+vylomením ohrožené, nechtěným směrem rostoucí větve... Za sucha zalévat-vytvořit zálivkovou mísu, prostou plevele, ve vhodnou dobu aplikovat správné množství a správného hnojiva... Bránit škůdcům v přístupu na stromky-lepové pásy, pokud už řádífrown, tak je fofrem likvidovat... To platí i pro choroby. A poté, co se z bylinných výhonů stanou dřevnaté větvičky, redukujte-odstraňte ty, které s jistotou nepotřebujete Vy, ani rostlina. Až bude zapěstována pevná kostra, koruna, není od věci, odstraňovat nové, nepotřebné výhonky ihned po startu-to už je jiná káva. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 166.5 (?), 3.5.2020 7:06

Dobrý den. Mohl by někdo poradit? Máme hodně starý ořešák - snad i 50 let - ještě po starých rodičích. Letos ale vůbec neobrazil, resp. je tam na něm semtam pár zelených lístků. Prostě nevykvetl a tím pádem se vůbec nezelená.Před měsícem, cca koncem března, kdy bylo slunečno a teplo začínal rašit. Ale pak přišly docela velké mrazy, protože to odnesly meruňky a při druhé vlně i broskve. Ty se sice začínají zelenat, ale také nic moc. Je možné, že by celý strom totálně zmrzl?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
krtek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (79) - 232.245 (?), 3.5.2020 7:57

Děláte si legraci? Kdo kdy viděl rašit ořešák v březnu? U mně raší teprve teď. Nicméně jestli u vás bylo až takové teplo, že by rašil tak brzo, pak vám zcela jistě muselo v dubnu všechno zmrznout, a znovu obraší později.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 166.44 (?), 13.5.2020 10:27

Legraci si doopravdy nedělám. Plno větví mělo špičky pupenů nazelenalé. Nyní jsou pupeny doslova černé, nic neraší. Ale co je v posledních týdnech nejhorší? Z jednotlivých částí větví kape - doufám - míza a to nevím proč. Ořešák perfektně stínil kotce. Pak jsem týden pozorovala, že dlažba podél kotců má velké mokré fleky. Po podrobném prohlédnutí nejbližších větví jsem našla na jednotlivých koncích kapičky. A nevím co se děje. A přiznám se, že jsem z toho víc jak nešťastná.Je to nádherný strom a pěkně velký.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 11.178 (?), 13.5.2020 13:49

Dejte sem pár fotek (stromu, větve a deteil listů). Pak se snad nějaký Rostlinolékař ozve. Dle popisu se příčina nebo choroba určuje hůře než z fotek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 91.196 (?), 13.5.2020 14:31

Nabízí se souvislost se zimou-nezimou, silnými únorovými dešti a následným spálením oř.močovinou-kotce jsou psí?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 166.21 (?), 28.5.2020 9:12

Zima žádná, pak přišly pěkné lijáky (plná 10 m3 nádrž),pak mrazy. Ovoce aby jeden pohledal na stromech. Fotky žádné z dřívějška nemám. Ořechy sice byly menší, ale prima, haldy listí. Kotce jsou od kmene vzdáleny cca 7m - králíci.Přesto větvě kotce stínily. Teď již nic z větví nekape, ale podstatná část větví je holá-nic nikde neraší. Pupeny jsou černé. Jen doufám, když semtam nějaké listy jsou, že se v příštím roce opět zazelená. Mám tu ještě 2 ořešáky, snad ještě starší, protože ty si nepamatuji, ale o tomto vím. Našla jsem pár rašících ořechů na kompostě (ten kryje další ořech) a tak je zkusím zasadit. Nyní nic nenafotím, prptpže celou noc prší, stejně tak nyní. Letos je to počasí nějak divné. Praha-východ.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:15
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika