Založení koruny u ořešáku



Stránky: 1,  2   
host - 209.39 (?) 
22.5.2014 19:31, zobrazeno: 13074x

Dobrý den, porsím o radu, jak založit korunu u těchto dvou Marsů. Děkuji za rady, příp. náčt.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 209.39 (?), 22.5.2014 19:32

2.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 3.21 (?), 22.5.2014 21:19

Orech sa pestuje spravidla ako vysokokmeň vo forme voľne rastúcej koruny so 4 - 5 kostrovými konármi a stredníkom. Spon výsadby 10,0 x 8,0-10,0 m, pri stromčekoch získaných vegetatívne je možný i hustejší spon. Výsadba sa zakladá z hrotiakov (lepšie ujímanie) alebo zo stromčekov s predčasným obrastom.
Po výsadbe sa stredník skráti tak, že nad zvolenou výškou kmeňa sa ponechajú vhodné základy budúcich kostrových konárov a tieto sa skrátia na 2 púčiky, na hrotiakoch sa odpočíta nad výškou kmeňa 10 až 12 púčikov, z ktorých vyberieme vhodne smerujúce ako základ budúcich kostrových konárov (3-4), ostatné môžeme po vypučaní vyslepiť. Hlbší rez je spravidla po výsadbe potrebný z dôvodu slabého rastu v prvých 2 - 3 rokoch po výsadbe. Neskôr stromy netreba rezať, samovoľne tvoria dostatočne riedke koruny. Prirodzená strata dominancie stredníka je v prípade orecha kráľovského prirodzený jav a nevyžaduje špeciálne usmerňovanie rezom. Rez sa obmedzuje iba na odstraňovanie poškodených, zaschnutých, namrznutých alebo nevhodne rastúcich konárikov.

Rez sa odporúča vykonávať v priebehu vegetácie, po napučaní až vypučaní púčikov, prípadne možno rezať i v auguste, rany treba ošetriť voskom alebo stromovým balzamom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 22.5.2014 21:47

Ty špičáky se mi zdají příliš nízké, takže jednoduše vyberte nejsilnější pupenový výhon a z něj zapěstujte prodložení kmene. Ostatní výhony jsou nyní zbytečné, tak je nyní za zelena vylomte.

Pokud by mimo vrcholového výhonu byly přesto 4 další cca v úrovni očí, vylomte všechny níže položené. Není chybou, u ořešáku založit korunku nejnižším rozvětvením až ve výšce 2,1 m.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 232.80 (?), 22.5.2014 23:37

Dovolím si nesouhlasit s následujícími (jednoznačnými) tvrzeními:

  • Ty špičáky se mi zdají příliš nízké, takže jednoduše vyberte nejsilnější pupenový výhon a z něj zapěstujte prodložení kmene. 

- Těžko jednoznačně soudit z fotografií na výšku kmene.

- Nižší založení koruny může být někdy i výhoda: víte, jak dobře se pak do koruny leze?

  • Ostatní výhony jsou nyní zbytečné, tak je nyní za zelena vylomtte.

​- Zbytečné ty ostatní výhony rozhodně nejsou. Pomáhají vyživovat stromek - tvoří asimiláty.

- A co riziko zlomení či vylomení terminálu, pokud by byl ponechán jen ten jeden hlavní výhon?

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 23.5.2014 8:27

Většina lidí fotí tak, že stojí vzpříma a fotoaparát má ve výši očí. Podle toho soudím, pane Josefe, na výšku focených špičáků. Pokud bych se mýlil, a uživatel si vzal stoličku nebo fotil při vzpažených rukách, platí odstavec č. 2.

Máte pravdu, že se na strom s níže položenými větvemi lépe leze, zejména pak ve starším věku s tátovským bříškem. Jako středoškolákovi co při TV musel jednou za měsíc předvést výmyk na kruhy nebo na hrazdu mi nedělaly problémy ani koruny založené 2,2 m nad zemí. Nyní na nich oceňuji, že se pod nomi dá tráva osekat křoviňákem či sekačkou bez ohýbání a dobře se mi sbírají sklepané plody.  Na snímku je vidět louka a není vidět plot = tam je lepší když se bude dobře udržovat plocha pod korunou a do koruny Vám lehce nevyleze každý kolemjdoucí.

S asimiláty máte pravdu, jedna věc je hojení ran po včasném vylomení a druhá pak pěstování nekonkurenčních kandidátů na dočasné větevní patro a jeho odstranění klidně až 3-4tým rokem.

S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 209.171 (?), 22.5.2014 23:43

Mockrát děkuji za rady, jde mi o to, ze jsem úplný zacatecnik, neco jsem si nastudoval, že by se mělo nechat 4-5 pupenů, ale které?? Na stromcích je jich ca 14-18, ale jak by měly být daleko od sebe ty co nechám, a jestli mam nechat ty ktere jsou už rozpučené. Chtěl jsem korunku založit už letos, ať nestratím další rok, teď jsou vysoké ca 1,8 m, a taky jsem si říkal, že kdybych založil korunu níže (ca1,5 -1,6 m) tak by v budoucnu tolik nestínily dalším stromům (mám za nimi švestky). Kdyby mi to někdo zakreslil ilustračně přímo na fotkách, byl bych vděčný. (Už jsem slyšel mnoho názorů, že ořech řez nepotřebuje, ale jinde píší, že mu to prospěje v růstu i plodnosti).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 14.199 (?), 23.5.2014 8:36

Nechte tu odshora, spodní vylámejte jak radí SfK. Bude se to líp hojit a kmen bude v budoucnu celistvý. Ostatní nechte na stromku, on ví co má dělat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 23.5.2014 8:43

Velikost stromu (výška a šířka) nezávisí na tom, kde založíte nejnižší patro koruny, ale na vybrané odrůdě. Nadbytečné výhony by jste měl odstranit nejpozději do konce července, kdy je ještě dobrý poměr mezi hojením rány a podporou růstu tvorbou asimilátů. V případě vážného nedostatku vody (déletrvajícího sucha) je zase množství nadbytečných výhonů konkurencí při spotřebě vody na tvorbu asimilátů a tedy je možné nadbytečné větve redukovat až v době, kdy tato potřeba nastane.

Jak jste již psal, Vaše představa je mít nejnižší větve nad úrovní 1,5 m, tedy začněte tím, že po tuto úroveň již nyní nemusí být žádný výhonek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 209.189 (?), 23.5.2014 11:35

Děkuji, jen mi poraďte, když se udává nechat 5-6 pupenů - výhonků, tak které nechat, jak by měly být daleko od sebe (některé jsou velmi blízko sebe)? A vrchní mám uřezat?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika