Nemoc ořešáku



host - 235.227 (?) 
4.10.2012 14:21, zobrazeno: 14508x

Zdravím, je mi teprve 16 a už jen proto se zrovna v nemocech stormů a podobných věcech moc nevyznám, ale mám na rozlehlé zahradě jeden určitý strom, který nadevše miluji a nedopustím, aby zemřel kvůli nějaké nemoci. Je to hodně moc starý ořešák, plody pořád má, ale postupem času "umírá". Některé jeho větší větve odumřou a po nějakém čase je najdu ležet na zemi pos stromem. Na listech má různé hnědo černé fleky. Kůra mu za poslední rok hodně moc seschla a odloupává se. Je to stářím stromu, či je to nějaká nemoc? mám ho něčím postřikovat? Předem děkuji za odpověď, Kateřina.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 229.88 (?), 4.10.2012 16:59

Na listech je nejspíše antraknóza ořešáku. Jestli má přímou spojitost i se sesycháním kůry a usycháním celých větví, to nevím. Strom nejspíše částečně oslabuje.

Další možné vlivy odumírání stromu:

  1. Stáří.
  2. Nějak změněné, zhoršené podmínky růstu.
  3. Zanedbaný řez - průklest.
  4. Příliš zahuštěná koruna - vlky v koruně.
  5. Špatně prováděný řez - v nevhodnou dobu, nevhodným způsobem, velké rány (navíc bez ošetření)...

Zkuste vyfotit i celý strom, případně detaily kůry, rozvětvení kosterních větví...

A samozřejmě vyzývám i ostatní, kteří k tomu mají co říci, aby se vyjádřili.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 178.235 (?), 5.10.2012 8:40

A nezapomeň povápnit kolem stromu.Antraknózu sice ořešáky obvykle mají, ale v nepříznivých podmínkách zčernají i plody.Postřik Kuprikolem při rašení pupenů vydatně pomáhá.Alespoň tam, kam s postřikem dosáhneme.Podceňovat antraknózu je stejné, jako podcenit strupovitost a rzivost u jabloní a hrušní.   AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 220.182 (?), 5.10.2012 0:06

Ty skvrny na listech by mu neměly vadit, to mají ořešáky skoro všechny. Ale přidejte nějaké fotky, jak píše p.Josef...           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.2 (?), 5.10.2012 21:22

Pokud se jedna o opravdu stary a letity ořech tak by jsem radil toto nyni na podzim pořadně a pečlivě vyhrabat veškere listi z podstromu, nemusite ho palit ale pokud použijete prosypani vapnem tak ho mužete i kompostovat s použitim v pruběhu přištiho vegetačniho roku.A ted na podzim, sežente si dlouhe bidlo a ořechy silou oklatte, nebojte se do koruny bidlem mlatit až budou větve litat.Nemocne větve neřežte, ubližil by jste mu ani ted na podzim ani na jaře.Dřevo ořešaku je dost nestabilni a snadno podleha houbam a plisnim rado trouchnivi.Řez vlašskych ořešaku se provadi pouze v ranem mladi do dvou let po vysadbě a to jen v době vegetace nikoli jako u jadrovin u něj zimni a letni řez neplati. U takto starych stromu se musime spokojit s oklacenim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika