Mandloň



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 171.229 (?) 
1.11.2022 17:54

Máte někdo zkušenosti s odrůdou Avijor? Měla by být samosprašná s pozdním kvetením, ale jestli i tak je lepší mít opylovače, tak jakou odrůdu byste k ní případně doporučili? Díky za odpovědi

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 11.178 (?), 3.11.2022 9:08

„Lauranne® Avijor“ je samosprašná mandle s tvrdou skořápkou, vytvořená INRAE ​​​​v roce 1978 s VOC (certifikát odrůdy rostliny).

Fracouzi píšou že je samosprašná, ale zda bude samosprašná i u nás kde je mandloní málo se teprve ukáže.

Jabloně jsou všechny cizosprašné a plodí protože je jich všude plno (i okrasných).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.165 (?), 7.11.2023 11:18

Oživuji téma s novým dotazem a protože je podzimní doba na shánění a sázení stromků. Letos (2023) je zatím nabídka mandloní ve školkách omezená. Co především do sortimentu. Když už.

*** Odrůda Ferragnes a období květu obecně? Aby se mandloně v květu potkaly?

Jsem už z okrajové oblasti tj. něco nad 400 m n.m., loni jsem pořídil dle popisků prodejců spolu Robijn a Ferragnes, dnes mám jen tu Ferragnes (to proč teď neřešme) a žel až dodatečně jsem zjistil, dle zkušeností na jiném webu, že Ferragnes je opravdu hodně pozdě kvetoucí a s tím Robijn se proto ani nemusí potkat. Možná ten překryv bude jen týden ale možná. To pokud bych se nepokoušel ten Robijn nějak na jaře vždy zastiňovat? Žel, sesterskou a tedy podobnou odrůdu Ferraduel letos zatím nikde nevidět, tedy asi už nebude. Mám dokoupit opět Robijn?, nebo a teoreticky jako Robijn má podobně prý kvést Tuono a Pfalzer Fruchtmandel, ovšem opět to vypadá že jsou v květu ranější než Ferragnes. Má někdo zkušenosti a dokáže poradit? Jen doplňuji, že kolem mám několik pokusů o broskve, ty kvetou, mohu se spolehnout na opylení od nich?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.165 (?), 17.11.2023 10:11

Odpovídám sobě sám a po delším pátrání na internetu pro ostatní:

Ferrragnes má kvést plus mínus (dle území a tam poloha nadmořská výška) v druhé polovině dubna, Tuono a Pfalcer Fruchtmandel dle info kvetou významně dříve, tj. pravděpodobnost souběhu s Ferragnes je malá (odkvetou dříve a snad Tuono má několik málo dní šanci na překryv), Robijn je na tom ještě o krok hůře, je ještě v květu (tady konci květu) ranější a Ferragnes bude mít s asi opylením smůlu.

Takže k Ferragnes nezbývá než shánět Ferraduel a Ferrastar, potom Lauranne Avijor (odrůda zmíněna v příspěvcích na dotaz výše a má to být kříženec Ferragnes a Tuono) a potom je španělské Vairo a o týden pozdnější Marinada, Penta je už o 2 týdne pozdnější takže tady otazník tj. jestli mezi tím Ferragnes kvést neskončí?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 213.137 (?), 17.11.2023 12:54

Jeden pěstitel mandloní psal, že květy které nemají opylovače čekají na rozkvetení pozdněji kvetoucích odrůd, takže teoreticky by takto počkaly i na později kvetoucí broskvoně. Druhá věc, odstupy v kvetení jsou udávany pro jih kde je mírná krátká zima a teplé jaro. Podobně u meruněk kde se uvádí i týdenní rozestupy kvetení, u nás jsou to řádově dny. Vysadil jsem taky několik odrůd tak jsem zvědav na realitu. MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.165 (?), 17.11.2023 20:12

S tím jako že až vědomé čekání (na sebe) tomu moc já nevěřím. Jen to tak někdy může, možná, od pohledu vypadat ale ne jako pravidlo. Z různých důvodů. Navíc (jsem to stále já co zde v posledku přispívá) pro mne v 430 m n. m. a zjevně v okrajové oblasti nemají ty tzv. dříve kvetoucí odrůdy smysl, od podstaty květy většinově pomrznou i když se u prodejců uvádí že tyto mandloně kvetou později: jenže proti těm opravdu pozdním mandloním a jako je Ferragnes je odstup stále asi 1/2 měsíce... a to je hodně. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 213.137 (?), 17.11.2023 22:20

Abych upřesnil, tím,,počkáním" bylo myšleno, že raně kvetoucí odrůdy rozkvetou standardně, ale jejich doba kvetení se má údajně prodloužit než dostanou pyl z jiné odrůdy co rozkvetá později. Samozřejmě že nepokvetou donekonečna v případě že není opylovač. Ověřené to nemám. Mandloně ani tu v okolí nikdo nepěstoval, kvetou moc brzo a zmrzají.

Odstup kvetení,,půl měsíce" máte reálně u vás v 430m nebo kde berete ten údaj? MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.165 (?), 18.11.2023 10:07

Tak pořád jsem to já :-) Pro mne je vypěstovat na jílu v Podkrkonoší (430 m n.m.) a v mrazové kotlince (venku!) vlastní mandli (plod) provokativní osobní výzvou: to když už jsem se a kolikátý rok dočkal vlastních broskví, poslední dva roky několika meruněk. A také se dočkávám asi 10 let i něco hroznového vína. Dříve před lety nemyslitelné. Ale ono se opravdu asi oteplilo i tady u mne. A už vím, že se musím trefit do odrůdy, jejích vlastností aby unesla tu moji okrajovou oblast. Někdy se to trefení žel nepovede. Zkouším a hledám dál.

To, že se dočkávám broskví a stromky přežívají, mne inspirovalo a po přečtení článků o broskvomandloních jako Robijn že to zkuším i s tou mandlí. Žel, prodejci stromků (sazenic) popisují dobu dozrávání mandlí ale už žel ne pro mne to důležité kvetení (nebo pokud tak tady jen velmi velmi velmi rámcově).

U prodejců se tedy doba květu nezjistí takže je třeba hledat nějaké spíše už šlechtitelsko pěstitelsko (i diplomové) práce. Tak jsem třeba, pro rodimu mandloní Tétényi našel a včetně srovnání s jinými odrůdami (pro mne tam etalon ta pozdní Ferragnes) takovou práci až cha chááá v (Severní) Makedonii. Tak takových zdrojů, těžko ale dohledatelných, jsem našel více... a včetně i proti tomu osobních zkušeností, které se plus mínus s těmito údaji kryjí.

Pochopitelně že s ohledem na moji okrajovou oblast (hlavně nadmořskou výšku) je třeba provést odhadované posuny: tak já dobře vím, že v mém bývalém okrese místo které je o 150 m níž tak tam (plus mínus) broskve začnou kvést o asi 1 týden dříve (a někdy ještě o něco) než tady u mne.

Nemyslím si, že ale nějak významně se mezi sebou posunou ty doby kvetení pro jednotlivé odrůdy obecně: takže pokud příkladem (pro mandloně) dle namalovaných časových úseček v nějaké práci takový ranější Robijn (také žel jen obecně udávané že kvete později) nemá šanci opylit pozdnější Ferragnes tak tomu budu, jako východisko a jistě poznatky jsou z oblasti pro mandloně, já věřit i tady u mne tj. v silně okrajové oblasti. To ale že Robijn je takto až ranější (svojí podstatou) naši prodejci žel neuvádí. Naopak ho někde uvedou i jako možného opylovače pro Ferragnes. Příroda je někdy ale mocná čarodějka: takže stát se může ledaco, třeba pozitivního a jak popisujete vy s tím čekáním.

A ještě závěrem, tak jsem to přece já který se tu na začátku optal. A žel marně! Nejsem sám a viz třeba hned ten nahoře jiný dotaz na odrůdu Avijor: a odpovědí byla jen obecná, nekonkrétní řeč opsaná od prodejců... takže informačně prázdná velká smůla.

Pochopitelně, že pokud se já propracuji do nějak praktických výsledků (v silně okrajové oblasti) tak to sem (pokud nezapomenu a bude chuť) já napíšu :-)  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika