kompost z listi oresaku



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host 
24.10.2005 13:56, zobrazeno: 81725x
Dobry den, mam na zahrade dva vzrostle oresaky, takze hromady listi. Je mozne ho zkompostovat? A je lepe ho pridat do smesi ruznych materialu nebo radsi samotne listi? Diky za radu.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host, 10.2.2006 9:26
Na podzim rozsekat sekačkou. Dát na kompost, na hromadu, občas prohodit zeminou. Nakonec přikrýt vrstvou zeminy. Na jaře rotavátorem rozrušit neztlelé zbytky, prohodit přes prohazovačku a neni nic lepšího. Zatím jsem nepozoroval žádné negativní vlastnosti ohledně pověr o obsahu něčeho škodlivého. Občas prohodím hlínu kterou používám pro prokládání listí Dolomitickým vápencem pro snížení kyselosti. Zahrádkář
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 234.138 (?), 4.8.2006 9:30
Na podzim rozsekat sekačkou. Dát na kompost, na hromadu, občas prohodit zeminou. Nakonec přikrýt vrstvou zeminy. Na jaře rotavátorem rozrušit neztlelé zbytky, prohodit přes prohazovačku a neni nic lepšího. Zatím jsem nepozoroval žádné negativní vlastnosti ohledně pověr o obsahu něčeho škodlivého. Občas prohodím hlínu kterou používám pro prokládání listí Dolomitickým vápencem pro snížení kyselosti. Zahrádkář Bla, bla, bla: "Zatím jsem nepozoroval žádné negativní vlastnosti ohledně pověr o obsahu něčeho škodlivého." Neradte, ked tomu nerozumiete, mozete niekomu uskodit! Moj byvaly sused tiez "Zatím nepozoroval žádné negativní vlastnosti ohledně pověr o obsahu něčeho škodlivého ", na obsahu zumpy a roky polieval v case plnej vegetacie svoju zeleninu cerstvym obsahom, vyberanym priamo zo svojej zumpy (t.j. pre dobre porozumenie: zmesou cerstvych ludskych hovien, cerstveho ludskeho mocu, saponatov, detergentov a bohvieakych skodlivin, ktore vypustil este pred par hodinami do zumpy). Videl som na vlasne oci. Teraz uz mozno vidi "negativni vlastnosti", a mozno ani nie, onkologicki pacienti ako on maju ine starosti... Inymi slovami, co ste "pozoroval" je druhorade, dolezitejsie su chemicke analyzy, a skutocnosti uvedene v odbornej literature. To ze ste nieco nepozoroval nedokonalymi ludskymi zmyslami nepredikuje ziadnu validnu argumentaciu. My kompostujeme takmer vsetko, ale orechove listy nie. pooh.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 64.250 (?), 28.3.2008 22:23

SOUHLASÍM! Mám každý rok kompost (asi 50% ořech.listí) a nemohu si stěžovat! Po 2 roky jsem listí s ořechu nedal-kompost nestál za nic, ani žížala v něm nebyla.Nevěřte fámám já dávám ořech.listí a jsem s kompostem spokojený!!! 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 187.51 (?), 4.1.2007 2:13

Je to srovnávání nesrovnatelného.Listí z ořešáku je něco jiného než maras ze žumpy.Listí neobsahuje průmyslové chemikálie,vajíčka tasemnic,škrkavek a další svinstvo,které jenom čeká na svůj cyklus přes zvířecí a lidské tělo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 27.9.2007 14:19

Host  ze Slovenska má v principu trochu pravdu. Vlastní zkušenost může být zavádějící. Skutečnost, že někdo snědl jedovatou houbu a žije, nemusí být důkazem, že je neškodná.
  K tomu ořešákovému listí. Ani listí z kaštanu ani z ořechu se nepovažují za vhodné pro výrobu zeminy - listovky. Každý normální zahradník, pokud nepěstuje monokulturu ořešáků, ovšem zkompostuje tolik rostlinných zbytků, že listí z čehokoli se v kompostu bezpochyby ztratí. Nevím, jestli ořechy obsahují nějaké juglandiny, nikdy jsem o nich neslyšel, což jistě neznamená, že nejsou. Kompostovat ořechové listí však považuji za postatně rozumnější než je pálit, strkat do kontejneru nebo vozit do sběrného dvora. I kdyby to mělo mít za následek o pár cm kratší přírůstky (o čemž hluboce pochybuji), hodlám tak činit i nadále.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 124.152 (?), 4.4.2006 18:22
No, já bych ho tak neškodným neviděl, opravdu ořeš. listí obsahuje silice, které ostatní rostlinstvo v lásce nemá. Vždyť pod ořešákem většinou ani nic moc neroste.... :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 106.28 (?), 29.7.2006 21:47
No jestli to není tím, že pod žádným velkým stromem toho moc neroste ... a ve stínu vůbec  ;-)  ... Amatér
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 152.34 (?), 3.1.2007 13:43

V pletivech ořešáku jsou přítomny juglandiny (alkaloidy), kterým se skutečně přičítá schopnost brzdit růst rostlin na půdě prokořeněné ořešákem. Pochybuji ovšem, že by tyto alkaloidy tak stabilní, že by "přežily" správné kompostování. Sama toto listí ve velkém množství kompostuji. Míchám ho ale s jinými složkami (travou, zahradním odpadem, bentonitem). Už kvůli jeho menší "ochotě" k rozkladu.

Jinak nevím, proč by se listí z ořešáku nemělo kompostovat. Kompost přeci nejíme! (Tedy alespoň u nás doma.) Nikdo, kdo kompostuje luční trávu, z ní nevybírá třeba jedovaté pryskyřníky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 71.196 (?), 3.1.2007 23:39
Listy ořešáku mají antiseptické vlastnosti. Zkušení zahrádkáři je nepřidávají do kompostů, protože v něm znesnadňují roli mikroorganismů
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika