Co říkáte na tento barbarsky poškozený ořešák ze školky



P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 246.32 (?)
8.11.2016 22:51

Pan Rabek, nehnevajte sa ale o ovocnych stromcekoch asi toho vela neviete. Videli ste niekedy prostokorenny orech v skolke aby nemal preseknuty kolovity koren? Chcem vidiet toho kto ho vykope bez toho aby ho poskodil.... To pisem ako praktik, ktory niekolko desiatok orechov rocne zo zeme vykope, casto iba rylom.

Inak stromcek by som zasadil bez obav, ak nie je preschnuty a inak v dobrej kondicii tak na 100percent porastie.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
      
viktor111 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (140) - 168.31 (?), 9.11.2016 20:59

Pan Polehla vazim a cenim si vase skusenosti o ktore sa chcete podelit tak ako aj pan Vysložil, Hlavaty a mnohi ini za co im takto verejne vyjadrujem vdaku a uznanie, ale tuto vasu teoriu mi rozum neberie nech sa snazim ako snazim, nechcem s vami slovne zapasit a posunut diskusiu na uroven nejakych ironicky zvratov... ziadne brany poznania som nezatvoril, neberte to v zlom, ale preco tuto teoriu nechcete podrobit odbornej kritike?byt na vasom mieste oslovim nejaky experimentalny ustav co na to povedia a myslim to vazne bez vysmechu... Viktor

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 211.148 (?), 8.11.2016 21:39

Dnes mi ráno volal (asi) majitel zahradnictví Na Zázvorce. Používal stejné argumenty (včetně arogantního nádechu) jako jeden zdejší diskutující. Odvolával se též na tuto diskusi, což mě přivádí ke spekulacím, jestli se nejedná o jednu a tutéž osobu. Reklamaci samozřejmě neuznal, prý jsou kořeny v nejlepším pořádku. Z ekonomického hlediska jej chápu, musí někomu "vrazit" to horší zboží, aby mu nezůstalo na prodejně bez užitku (a zpeněžení). Abych byl fér, nabídl mi možnost odstoupit od smlouvy, ovšem s tím že bych musel zpět poslat veškeré zakoupené rostliny. Což je poněkud problém, když jsem je již skoro všechny zasadil. Takže vlastně taková "danajská" nabídka. Pro mě je to cenná zkušenost - nejlepší je vybrat si stromek naživo ve školce, nebo využít nějaké spolehlivé internetové (velice dobré zkušenosti mám se starými odrůdami Radima Peška, takovýto mrzák mi od něj ještě nikdy nepřišel).

Ještě se vrátím k důvodu, proč jsem založil tuto diskusi. Měl jsem za to (to jsem vyčetl z několika chytrých knížek), že stromy mají různé kořeny, z toho například ořešáky mají mohutný kůlovitý kořen, z něhož vybíhají postranní kořeny. A pokud je kůlovitý kořen poškozen, již znovu nenaroste a místo něj se rozvíjí povrchové (postranní) kořeny. Strom bez kůlovitého kořene si ovšem hůře hledá vodu a živiny, takže pokud je v horších podmínkách, neprospívá tak dobře jako kdyby kůlovitý kořen měl. Podle fotky kterou jsem poslal je ten tlustý kůlovitý kořen směřující dolů překopnut. Takže dle výše uvedeného již nebude růst dál. Někteří diskutující tvrdí opak, že poroste. Takže jak to tedy je? Rád se nechám vyvést z omylu.

Dále zde diskutující tvrdí, že se stromek ujme. Jistě, o tom nepochybuji. Určitě by i prosperoval v úrodné nížině. Mně zajímá ovšem jak bude prosperovat na mé kamenité suché a propustné půdě ve svahu.

Dále zde zaznívá, že není možné vyorat strom bez poškození kořenů, že by pak kořeny zabíraly metr do šířky atd. Chápu že není možné nepoškodit vedelší nebo vlásečnicové kořeny. Mně jde ale o neporušený kůlovitý, (vedlejší a vlásečnicové se narozdíl od kůlovitého regenerují) - to abychom si rozuměli. A důkaz že to jde, je můj druhý ořešák, nebo velké množství dalších stromů (jabloní, hrušní) které jsem do dnešní doby zakoupil - postranní možná občas byly porušeny, ale kůlovitý nikdy.

Slyšel jsem tvrzení, že se pod ořešák nebo hrušku dává kámen, aby se potlačil růst kůlovitého a podpořil rozvoj postranních kořenů. To se dělá kvůli spodní vodě, aby se strom "neutopil". Opět to není můj případ - mám suchou propustnou kamenitou půdu bez spodní vody.

Ještě trocha pozorování z mého pozemku - když jsem stavěl dům, bagrista mi odstraňoval z příjezdové cesty pařez starého ořešáku - silný kůlovitý kořen mu dal pěkně zabrat. V porovnání s postranními kořeny byl kůlovitý o dost mohutnější a díky tomu vyrostl do velké výšky a kdysi plodil podle předchozího majitele velké množství ořechů i v době sucha. Letos jsem též ručně krumpáčem kvůli výstavbě skleníku likvidoval pařez staré třešně - opět mohutný kůlovitý kořen - kvůli kamenům různě pokroucený, ale sahající do hloubky a opět o dost tlustší než ostatní kořeny. Z evolučního hlediska má kůlovitý kořen snad své opodstatnění, nebo ne?

Pavel Rábek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 241.254 (?), 8.11.2016 22:17

Pane Rábku, mýlíte se. Onen kůlovitý kořen bývá poškozen (přetržen, přeseknut, přeříznut) již při dobývání podnoží. Kořen myrobalánu naroste za jeden rok klidně do sedmdesáticentimetrové hloubky. Těžko budete takovou podnož přesazovat bez porušení kůlového kořene, navíc je "rozvětvení" kořenů při dopěstovávání ovocné sadby žádoucí.

Netvrdím, že Vám zaslaný ořešák je super, ale takových stromků přijdou jiným zákazníkům stovky a tisíce. Na Vašem místě bych se s tím smířil, nic nevykopával a nevracel. On si ten ořešák se zakráceným kůlovým kořenem sáhne po čase pro vodu pěkně hluboko.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10009) - 70.240 (?), 8.11.2016 22:20

Dnes mi ráno volal (asi) majitel zahradnictví Na Zázvorce. Používal stejné argumenty (včetně arogantního nádechu) jako jeden zdejší diskutující.

Koho máte na mysli, pane Rábku? Co se týče Zázvorky, tak jsem od nich nějaké záměny měl, proto už jejich služeb nevyužívám. Arogantní po telefonu však nebyli, naopak nabízeli vrácení peněz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 8.11.2016 22:29

A pokud je kůlovitý kořen poškozen, již znovu nenaroste a místo něj se rozvíjí povrchové (postranní) kořeny.

Vše úvahy jsou v mnohém správné, ale možná trochu nepřesné. Tvorba kůlového kořene je druhová vlastnost a nevidím důvod, proč by se nevytvořil nový. Je to obdoba nadzemního terminálu. Když ho uřízneme, strom si vybere nový. Z evolučního hlediska je jeho nejdůležitější funkce kotevní a konkurenční. V ovocnářské praxi ale kůlový kořen není vítán. Hlavně proto, že jeho růst údajně oddaluje plodnost.. Smyslem našich snah je potlačit jeho růst a podpořit boční a povrchovější kořeny, neboť tam je víc živin - od toho to sázení nad kámen. Nejsem si jist, zda tyto praxe, prodobně jako zarývání starého železa nejsou jen ovocnářským mýtem. Typové podnože se od semenných liší právě žádanou absencí kůlového kořene
   Vysévám-li jádra a pecky za účelem semenných podnoží, vždy, když přesazuji semenáčky z truhlíku do školky, jim zaštipuji kůlový kořínek. Když pak za 1-2 roky vyrývám stromky, nadávám nejvíc na kůlový kořen - prim vedou hrušně, ořešák nemnožím.
   Ale nebojte se, máte-li vodu a živiny hluboko, strom pošle kořeny chemotaxí za nimi, bez ohledu na to, jak vypadaly při výsadbě. Po zasazení - zejména do chudé, suché, svažité a propustné půdy je třeba se o stromek starat - hlavně zálivkou. Vysazením stromku s delším kůlovým kořenem se té povinnosti nezbavíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 9.11.2016 7:50

Jen malá odbočka - pokud v takovém případě nepříznivých podmínek budu stromek pravidelně zalévat, nedosáhnu nechtěného, tj. že si stromek zvykne, že má vláhu na povrchu, a tím pádem nepošle kořeny více do hloubky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 182.227 (?), 9.11.2016 7:52

Kořenit do hloubky je vlastnost. Je to stejné, jako byste se snažil odsnaučit lva žrát maso. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 9.11.2016 9:16

pokud v takovém případě nepříznivých podmínek budu stromek pravidelně zalévat, nedosáhnu nechtěného, tj. že si stromek zvykne, že má vláhu na povrchu, a tím pádem nepošle kořeny více do hloubky?

To je v podstatě pravdivá úvaha, kterou v praxi využívají vinaři - vinohrad, který zakoření hluboko je odolnější vůči suchu a z hloubky vytáhne minerály, které dodají vínu ten pravý buket.
   U ovocných stromů je to jinak. Nemusíte ořech zalévat 20 let. Stačí jen sezónu po výsadbě, aby zakořenil. Pak už Vám neuschne a pošle kořeny tam, kde tu vodu a živiny ucítí. Opakuji, že čím víc jiných kořenů než klůlový, tím bohatší bývá plodnost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 246.32 (?), 8.11.2016 22:51

Pan Rabek, nehnevajte sa ale o ovocnych stromcekoch asi toho vela neviete. Videli ste niekedy prostokorenny orech v skolke aby nemal preseknuty kolovity koren? Chcem vidiet toho kto ho vykope bez toho aby ho poskodil.... To pisem ako praktik, ktory niekolko desiatok orechov rocne zo zeme vykope, casto iba rylom.

Inak stromcek by som zasadil bez obav, ak nie je preschnuty a inak v dobrej kondicii tak na 100percent porastie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 182.227 (?), 9.11.2016 7:34

Kořeny u ořešáku jdou vždy do hloubky. Jestli budete mít jeden kůlový, anebo se rozdělí na dva, tři. je v podstatě jedno. Do té hloubky půjdou všechny. Asi to neuděláte, ale kdybyste již po dvou letech chtěl ořešák přesadit, budete mÍt problém a polámání rýče nemusí být nic zvláštního.

Ořešáky moc školek neprodukuje a Zázvorka je nedělá. Koupili je. Spíše bych se obával toho, zda u tohoto nejsou kořeny přeschnuté. Jedna školka je dokáže mívat na korbě vlečky, nebo ve stodole nezaložené klidně týden. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika