Ako sadiť stromy od úplného začiatku



Stránky: 1,  2,  3   
host - 177.23 (?) 
1.1.2015 15:20, zobrazeno: 22786x

Zdravím...

Som neskúsený v pestovaní, ešte nikdy som nič nepestoval, ale rád by som s tým začal... Na internete som nenašiel žiadne odpovede na moje otázky, preto by som sa ich rád spýtal tu - skúsených pestovateľov...

Vedel by mi niekto popísať postup sadenia stromov - orechov, ale od úplného začiatku - teda od semiačok?? Na internete mám len návody sadenia stromov od zakúpenia si malých stromkov, ale ja by som chcel vedieť, čo predchádzalo tomu... Chcem vedieť ako vypestovať strom ešte len z plodu. Ako mám postupovať a čomu sa mám vyhýbať?

Okrem toho mám v pláne sadiť aj jabloň, slivku aj višňu...

Nebude problém ak si miesto sadenia vyberiem niekde v lese a neprihnojím to? Bude strom aj napriek tomu niesť aspoň akú-takú úrodu?

Ďakujem. :)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 1.1.2015 15:41

Nebude problém ak si miesto sadenia vyberiem niekde v lese a neprihnojím to? Bude strom aj napriek tomu niesť aspoň akú-takú úrodu?...tam nebude problém s tím nepřihnojením, ale s tím, že pokud to bude v lese, tak těžko vyroste ve stínu ostatních stromů. A když by náhodou rostl, tak ho nejspíš ukousne nějaká srnka. Takže jestli jich vysadíte stovky, tak možná jeden vyroste a bude mít aspoň akú-takú úrodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 1.1.2015 15:56

Ako mám postupovať a čomu sa mám vyhýbať?

Předně bych se vyhnul myšlence vypěstovat ovocný strom z plodu. Tak můžete množit smrky, habry, duby, jírovce. Kvalitní ovoce však nikoli nebo jen zcela výjimečně. Taky není náhoda, že ovocné stromy rostou obvykle v zahradě, v sadu, na mezi, u cesty, ale málokdy v lese.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 177.23 (?), 1.1.2015 20:15

Ak je na mieste dostatok prístupu svetla, myslím, že je jedno kde bude rásť. Pôda ako pôda, či v lese u cesty alebo na záhrade.

Ako som už vyššie spomenul, stromky by som za mlada pestoval pod pareniskom a potom by som ich presadil niekde k lesu - čo mám veľmi blízko, takže by som ich mal pod dohľadom a nemusel sa obávať, že mi ich dáka zver rozdupe...

Takže ja v tom nevidím problém...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 1.1.2015 20:24

Parenisko je nesmysl, pěstují se na záhonku a tomu záhonku se říká ovocná školka.

Spíše napište odkud jste asi stylem okres a nadmořská výška pozemku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 177.23 (?), 1.1.2015 20:05

Ďakujem. Budem sa snažiť ho vysadiť na oslnivé miesto a budem naň dávať pozor, aby sa stromček nepoškodil vplyvom počasia alebo napadnutia divej zvery. Myslím, že by preto bolo dobré ho dať pod parenisko, spolu s ostatnými stromkami, kde by bol v bezpečí počas jari aj zimy. Myslíte, že je to dobrý nápad? A viete mi povedať ako dlho trvá, kým taký strom vyrastie od úplnej nuly až k stavu, kedy rodí ovocie?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.16 (?), 2.1.2015 11:50

Řekla bych, že ořešáku ohryz nehrozí, těžko bude zvěři chutnat. Můj od zasazení ořechu začal plodit v šesti letech (pár kousků), další rok už víc. Ale pokud chápu váš pojem "pod parenisko" ve smyslu, že to bude zastřešené, je to pro pěstování stromků nesmysl - aby byly stromky odolné, musí růst normálně ve volném prostoru.

Navíc ořešák roste z počátku dost rychle a prostor by mu nestačil (snad tak dva roky), pak by se musel přesadit na konečné stanoviště.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 1.1.2015 16:05

Předně, každý strom je součástí pozemku a tak by jste měl být jeho vlastníkem (nejlépe), nebo mít pozemek propachtovaný. Ve výjimečné případě je možné používat pozemek obecní v rozsahu místně obvyklém (předzahrádky na obecním pozemku, kdy papírové ošetření pachtu/nájmu by bylo nákladnější než výnos z pachtu/nájmu). Některé stromy se dají pěstovat v nádobách (kontejnerech) a ty pak součástí pozemku nejsou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 1.1.2015 16:16

Možnosti, ne nutně včechny. Neovocné stromy můžete vysévat ze semen, kaštany, duby, jasany a podobně. Následně ale musíte o semenáčky velmi a dlouho pečovat, aby je něco nebo někdo nezahubilo. Hlavně okus zvěří. Pokud jde o stromy ovocné, už je tu psáno, že to není ze semen rozumné, vyrostou jakési polopláňky. Ale můžete na své zahradě založit školku ze semen, semenáče naroubovat a pak vysadit třeba někam na okraj lesa. Pamatujte i na právní aspekt, na cizím pozemku nemáte co dělat a nemáte co tam něco majiteli sázet. Ale jestli třebas vlastníte nějaké polnosti a mezi nimi mez, můžete po dohodě s nájemcem tam zkusit něco vysadit. U takové výsadby je ale problém s pesticidy používanými v zemědělské výrobě. Pokud tam pěstují něco, na co se používá desikant, je problém tam stromek udržet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.239 (?), 1.1.2015 18:53

Jen ho nechme, ať si hraje-kdo si hraje, nezlobí! Možná se pletu, ale myslím si, že většina dospělých ořešáků rostoucích u domů, v zahrádkách i kolem silnic jsou semenáče. Ano, než ukážou, trvá to, o to déle žijí a rodí. Třeba má tazatel oboru bez vysoké, s pěknou slunečnou mýtinou... S.P.,Ch.blush

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika