ořešák má velice řídké dřevo a tak očkování či roubování na stanovišti téměř nepřichází v úvahu. Ano, jsou oblasti, kde se to podaří, ale musí být klimaticky velice příznivé. Pokud např.očkujete v létě za zelena, tak musí být teplota min 3 týdny nad + 10°C a to i v noci. Pokud takové stanoviště nemáte, tak se o to sice můžete pokusit, ale i pokud to náhodou přiroste, tak bude srůst nedokonalý a je obrovské riziko, že se časem vylomí. Viděl jsem na vlastní oči i 7 leté stromy, které byly očkovány pod silou větru přesně v místě očkování vylomily (a to měli už dobrých 10 cm v průměru). Pak to bolí dvojnásob. Ořechy je lépe roubovat a to v listopadu, samozřejmě doma (vyryté) a pak to musí ve vlhkých pilinách srůstat 3 týdny v e stálé teplotě kolem 22-25°C. Pak se ihned musí zchladit a držet v bezmrazém sklepě a sázet až na jaře po zmrzlých. Hrozně na to útočí plísně, které mohou Vaši snahu velice lehce zhatit, proto je to tak komplikované a i proto ty roubované stromečky, které se prodávají stojí tolik co stojí.
Jiří Kamiš, george.kamis@seznam.cz