Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Rašení je věcí odrůdy a polohy.

Ohledně odrůdy mohu srovnávat k dnešnímu dni Jupiter 5 ůlistů, Mars 3 listy, Zezulkův lahodný 2 listy a Svatojánský dosud neraší. S jehnědami je to ještě různorodější, začnou se vyvíjet často zároveň s listy, ale pyl začnou uvolňovat až když místo 6tého listu na letošním prýtu z dvouletého obrostu začne růst samičí květ. To u nás bude asi za týden až dva (14 dní) podle odrůdy. První co raší jsou jalová vegetativní prodloužení kosterních větví. Pokud Vám tyto namrzly, nic moc se neděje.

Pokud Vám strom nešlehnul mráz, ale kvůli mírné zimě přežily spóry bakterální skvrnitosti (Xanthomonas juglandis) a místo podzimní skvrnitosti na rubině plodů se manifestoval jako jarní spála mladých výhonů. Prevencí je, pokud jsou napodzim plody silně napadené (nepoužitelná úroda) pečlivé posbírání napadených plodů, shrabání a spálení listí a následně listopadový postřik spodní části koruny (jak vysoko dostříknete) měďnatým fungicidem (Champion apod. jenž mírně zabírá i na bakteriózy).

Pokud Vám strom šlehnul mráz, přišla jste sice o letošní úrodu, ale stromu to neublíží. za měsíc vyrostou nové výhony ze spících pupenů, které dorostou do délky 6-10 listů a netvoří květy, tudíž na nich nebudou ořechy. Podle odrůdy nemusí být plody ani na následujícím řádu větví.

Zkuste napsat odkud jste a dát co nejvíce fotek (i archivních z loňska a starší).

SfK

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika