Phalaenopsisy nekvetou



host - 97.83 (?) 
23.6.2012 21:44, zobrazeno: 11062x

Ahoj zahradníci :)

Mám problém s phalaenopsisy - nekvetou. Je to sice časty problém, ale nikdo na něj zatím přímo neodpověděl. Poradíte mi snad vy :)
Zalévám tak jak která orchidej potřebuje. Zjistila jsem, že v každém období, je jiná spotřeba vlhkosti, takže zalévat periodicky by se mi nemuselo vyplatit. Květináč ponořím až po lístky na několik minut (cca 10) do odstáté vody. Nechám okapat a pak vložím do speciálních obalů.
Hnojím spíš sporadicky. Protože díky hnojení dle návodu jsem místo květů získala jen zasolený substrát, pěkné silné listy a kořeny, ale po květech ani památka. Používám Kapka-pro bromélie a orchideje.  Naposledy byly hnojeny víc jak před měsícem.
Nově jsem je přesadila asi před čpřed třemi týdny, všechny až na tu poslední, která kvete.
Vzhledem k tomu, že můj pokojík je orientovaný na jihozápad a cca od půl druhé na parapet praží slunce, které spálilo i celkem odolnou plumérii, odstoupila jsem od pěstování na okně. Nevýhoda také je, že v případě přistiňování, by trpěly ostatní květiny.
Takže jsem zvolila umístění naproti střešnímu oknu, které do místnosti pouští světlo ze severozápadu.
Od jara do podzimu, pokud teplota neklesne pod osmnáct stupňů, tak větrám (ventylačka + střešní okno) od rána do večera. Přes léto nechávám i na noc otevřenou ventylačku. Přes zimu jen krátké nárazové větrání.
Vzdušná vlhkost je tedy čerpána hlavně z venku, ale soudím, že v těchto dnech se podobá skleníku, takže by jim to mělo vyhovovat. Ostatní rostliny si nestěžují.

Poraďte prosím, jsem zoufalá :(Mají pěkné listy a spoustu kouřenů, ale prostě stávkují!

Díky za odpovědi ;)

Umístění čtyř phalaenopsisů
Umístění čtyř phalaenopsisů
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 178.71 (?), 3.7.2012 8:51

Těžko říct, proč si nedají říct ;o). Ale na první pohled mě na fotce zaujaly jejich listy, jsou dost protáhlé. Může to být sice vzdáleným příbuzenským vztahem s nějakou botanikou, ale u všech? To je divný. Z toho bych usoudila na méně světla než potřebují (i když ho potřebují skutečně méně než ostatní orchideje). I z toho co píšete - listy rostou a jsou vpořádku, kořeny rostou - by nedostatek světla mohl být příčinou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Tyeen - (8) - 39.165 (?), 2.9.2012 18:36

Dobrý večer,

popravdě na první pohled se mi moc nelíbí listy. Podle toho, co píšete, mi přijde, že mají málo sluníčka a malou vzdušnou vlhkost. Já mám orchideje na západním okně, v největších vedrech přistiňuji, květináče mám postavené na plýtkých miskách naplněných vodou, na nich jse mřížka a na té mřížce stojí ty květináčky. Hnojím jednou za 14 dní hnojivem Biplantol Vital a Biplantol Guano (na střídačku). Kořeny jsou zravé? Vždy, když přesazujete, je dobré všechny suché, shnilé a škaredé kořeny ustříhnout. Jaký používáte substrát? Mě se osvědčil od značky Floria (čistá piniová kůra) a přimíchávám trošku drceného dřevěného uhlí. Docela se mi i osvědčilo nemít kytky v žádných obalových květináčích - jen v tom plastovém průhledném. Podporuje to fotosyntézu kořeny, kytka celkově hodně zesílí, vypadá zdravěji a je i více ochotná kvést. 

Pro orchideje je opravdu nejdůležitější sluníčko a vlhkost kolem 60%. Phaly jsou sice méně náročné, ale slunce prostě potřebují. 

Tak ať rostou :) Ivča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 105.202 (?), 13.12.2012 13:26

Popravdě si myslím, že Vašim orchidejím chybí hlavně trpělivost majitelky.. Jedna Vám kvete a máte 3.

Nicméně mě se osvědčila "lázeňská péče" - asi před rokem mi poradili nechat je trvale stát ve vodě a ono to pomohlo, jen jedna po nějaké době vypadala špatně tak jsem jí přesadila, ale už v létě kvetla. Mám je ve velké míse a téměř trvale mají tak 1 - 1.5 cm vody, ale občas vyschnou. Myslím, že mají dost vlhký vzduch, květináče mám původní, někde i substrát a nikdy jsem je nehnojila, vzdušné kořeny úplně mimo květináč, listy tmavé, celkem velké. Substrát, který je jinde označen jako nevyhovující, voda z vodovodu.  Vlastně všechno špatně.

Nekteré rostliny mám skoro 10 let, nejdřív kvetly, pak několik let občas nějaká, jedna celou dobu dost skomírala - té lázně nejdřív nevyhovovaly a vypadala špatně, tak jsem jí přesadila a kvete až teď.

Přes léto kvetly 3 ze 4 a teď mají 3 poupatata nebo kvetou, nekteré mají i 2 výhony. Je to proti ostatním radám, ale mě se to osvědčilo, určitě to chce hlídat, aby nezačaly hnít. Já je mám blízko jižního okna, v noci větrám i v mrazech, u dádců je mají asi 4 m od severního okna a kvetou...

Rada je bez záruky! EM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 85.24 (?), 1.1.2013 17:13

Dobrý den.jak bylo již napsáno máte špatný obal kterým neproniká světlo, hnojení by mělo být tak jednou za 14 dnů, já osobně je mám na jižním okně a kvetou,

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 146.203 (?), 2.1.2013 19:30

Phalaenopsisy jsou pěknej plevel. Rostou a kvetou stále. Názorů jak je pěstovat je mnoho. Od téměř suchého substrátu až po pěstování ve vodě. Nejhorší je podle mne přemokřování a nedostatek světla. Průhledný květináč či rosení nemá vliv. Já je pěstuji na parapetu viz odkaz. Dnes mám na ni 20 květů na dvou květních stvolech a dva nové květní stvoly vyrůstají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika