Phalaenopsis - jak ustřihnout stvol?



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 217.67 (?) 
4.11.2008 9:55, zobrazeno: 106847x

Může prosím poradit v kterém místě ustřihnout květní stvol? Uprostřed mezi kolínky, nebo jinde? Je třeba začistit nebo desinfikovat řez? Je lepší odstranit stvol hned po odpadnutí prvních květů i s květy zbývajícími?Nebo je nechat opadat samy? Pokud žloutne spodní list, nechat, nebo taky odstranit? Listy jsou jako-by měkčí, než v době nákupu, co to je? Málo, nebo hodně zálivky? Zalévám jednou týdně ale velmi mírně. Listy nerosím, ale otírám, nemůže to být právě ten důvod? Děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 186.98 (?), 4.11.2008 11:43

Ten stvol můžete ustřihnout kdykoliv, můžete ho vylomit v zárodku, aby kytka vůbec nekvetla, můžete klidně počkat na uvadnutí posledního květu, je to totiž uplně jedno, je to na Vás.

Ustřihnout ho můžete u báze rostliny a počkat na nové květenství, to které vyroste z ustřiženého většinou není tak bohaté. Pokud chcete aby Vám kytka vykvetla ze stejného klacku, neodstraňujte jej celý. Nevím o studii, která by zjišťovala kvalitu květenství v závislosti na počtu ponechaných kolének,  i když ji nevylučuju:-)

Měkké listy, to není dobré... možná už je teď pozdě a úvahy o stříhání jsou zbytečné.

Listy jsou měkké protože rostlina nemá dost vody. Mrkněte na kořeny jestli jsou živé a nezalévejte jednou týdně, ale podle toho je-li substrát suchý...

Žlutý list nechte tak, odpadne sám až se mu bude chtít.

Karlos.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 217.67 (?), 4.11.2008 12:10

 Jak ale odhadnout četnost zálivky? Někde se říkalo, že je možné k orchideji zasadit nějakou rostlinku, která tohle umí avizovat. Je lepší rostlinu celou namočit a nechat okapat, nebo jen zalévat? Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 229.90 (?), 4.11.2008 12:56

Dobrý den, musím se také přidat, už jsem tady ohledně těchto kytiček přečetla hodně, ale asi jsem unikát, ptotože, to, co dělá tahle kytka mně, jsem tady ještě nečetla. Nevím, co dělám špatně, ale mně každý rok vykvete, květ vydrží hodně dlouho, ale potom mu odumřou i všechny listy, takže mně zůstane květináč plný kořenů a květní stvol. Tak po dvou měsících začnou listy zase růst a časem se objeví i poupata. A tak pořád dokola. Je na východním okně, rosím ho, stojí na misce s oblázky a vodou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 186.98 (?), 4.11.2008 16:07

Četnost zálivky záleží na podmínkách a kvalitě substrátu. když máte dobře namíchanou směsku, není problem držet phalaenopsisy vtrvale mírně vlhkém substrátu. Já jsem ale zastáncem prosychání směsek.  Zálivka je něco co se snadno popisuje, ale nakonec je stejně nejlepší praxe.  Když vidim že je substrát suchý, zaleju... to je vše. Otírání listů hadrem nemá smysl, to stačí jendnou za půl roku a setřít prach. Když vidíte, že kořeny zesvětlaly a jeví se suché... tedy myslim ty co jsou v substrátu... můžete zalít. Zalít ale neznamená máčení celých balů... to je zbytečnost. Stačí trochu cáknout na povrch a něco nechat protéct. Já třeba poslední dobu zalévám velmi střídmě, a spíš rosím povrchové kořeny. Některé druhy občas sprchuju ve vaně, když už se jeví navadlé a td.

Jinak prosychání kořenů je pro většinu orchijí normální a skoro i nutné, rozhodně to přispívá k dobrému zdravotnímu stavu kořenů. Mokrý málo vzdušný substrát = pravděpodobnost uhnití kořenů.

Ztráty listů? To fakt netušim, je to divné. Někde bude chyba, ale to se dá těžko odhadnout.

Karlos.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 63.103 (?), 4.11.2008 18:03

Já vím, ale nemám ponětí, kde? Že bych jej nějak přelévala, to mi nepřipadá,  jednou za týden tam trochu naleju, ale trošku. Listy po odkvětu začnou žloutnout a odpadnou. Doma se mi už smějí, ty bezproblémové rostliny mi nějak nejdou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 217.67 (?), 4.11.2008 22:00

Když ale rostlina zase obroste a vykvete, tak je všechno v pořádku, ne?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 229.90 (?), 5.11.2008 5:33

To ano, jsem ráda, že se vždycky zvrávorá, ale nerozumím, tomu, že někdo má krásný trs listů a mně tam vždycky narostou tak 4 nebo 5 a zase odpadnou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 168.3 (?), 3.2.2009 15:30

ahoj lidičky, hledám něco o keiky, jelikož mamce vyrostlo (mě ještě ne) a našla jsem tento odstavec se žloutnutím listů. Již jsem odrovnala hodně orchidejí, ale letos poprvé přežila, z ustřihnutého stvolu má nový pupen a má ještě celý nový stvol s narašenými květy. Postavila jsem ji na jižní stranu do víklenku, kde jde slunce asi 2 hod., ale jak je vidět, tak to stačí. K těm žlutým listům. Dost jsem je tenkrát denně nebo dost často rosila a voda stékala po listech do středu a tam mě postupně asi uhnívaly listy s tím, že žloutly a odpadávaly. Teď je radši nerosím, jen zalévám. Nevzdala jsem to a konečně mám velkou radost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 70.100 (?), 16.2.2009 14:20

A jste si jistá, že je to Phalaenopsis? Spíš by to mohlo být nějaké dendrobium, nebo oncidium, ty jsou opadavé. Kdyby falenopsisu takhle padaly listy, dlouho by nežil, domnívám se.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika