Paphiopedilum delenatii a paphiopedilum maudiae



host - 64.12 (?)
21.6.2019 18:47
Moc vám děkuji za rady :)
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 64.12 (?), 10.6.2019 8:09, zobrazeno: 3208x
Dobrý den chtěl bych se tady někoho zeptat kdo má zkušenosti s paphiopedily. Nedávno jsem si pořídil paphiopedilum maudiae, paphiopedilum delenatii, paphiopedilum delenatii var. Alba, paphiopedilum callosum x sukhakulii a paphiopedilum chamberlainianum. Všechno to mají být orchideje vhodné pro začátečníky. Než jsem si je pořídil tak jsem si o nich něco přečetl mám i knížku o orchidejích kde se píše o pěstování paphiopedii a pokud jsem to správně pochopil tak paphiopedila mají mít propustný substrát já je mám v drcené kůře, tak jsem je už i dostal namáčím je až když ten substrát proschne ne vyschne i když se tam píše že bez výraznějšího poškození vydrží 1-2 týdny používám dešťovou vodu mám je provizorně tak asi 2m od jižně orientovaných prosklených balkonových dveří. Vím že když to paphiopedilum odkvete tak má vytvořit další odnož a pak ta dokvetlá růžice odumře. Všechny sjem už dostal i s odnožemy až na paphiopedilum maudiae a paphiopedilum delenatii všechny paphiopedila mi už odkvetla i paphiopedilum maudiae a paphiopedilum delenatii ale pořád nemají odnož a tomu paphiopedilum maudiae už odspodu žloutne 1 list a nahoře má 1 uschlý lístek asi už začíná odumírat a odnož nikde tak nevím v čem dělám chybu ale paphiopedilum delenatii má jenom ze zhora uschlý jeden lístek přidávám foto první dvě fotky by měly být paphiopedilum maudiae a druhé dvě paphiopedilum delenatii prosím vás jenom o radu co dělat jestli ještě můžou udělat odnože předem vám moc děkuji za odpověď.
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 92.102 (?), 12.6.2019 8:08

Zdravím, tak nikdo se nechytá, takže napíšu něco málo, co vím.

Paphiopedilum mám asi 4. rokem z Hornbachu, každý rok kvete cca v červnu. Rostlina je to poměrně odolná, jen nesnáší přímé ostré slunce, pak žloutnou listy. Ideální je severovýchodní okno bez průvanu. Myslím si, že ta Vaše jižně orientovaná místnost nebude ideální, bývá tam velké horko, a to paphiopedila nesnáší.

Ta odkvetlá odnož neodumírá hned, ale vydrží do dalšího jara, kdy z ní vyráží nová. Je to dost zdouhavý proces (usychají postupně listy odspodu růžice), takže bych se nelekal, že se dlouho nic neděje. Zalívat až když je substrát opravdu proschlý. Občas rosím listy, ale nevím, zda to k něčemu je.

Ať se Vašim rostlinám daří a dělají Vám radost, jsou to podle mě královny orchidejí. :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 64.12 (?), 12.6.2019 12:59
Moc vám děkuji za odpověď. Vím že to není moc ideální umístění ale je to jen dočasné navíc je mám v zadu a před nimi jsou další rostliny trochu stíní takže jim tam tolik toho slunce nesvítí, a větrám aby tam nebylo takový horko i když tam v bytě máme chlaději. pár týdnů bych už ale měl mít pokoj kde si ty všechny orchideje a další kytky rozmístím podle jejich požadavků. Už se nemůžu dočkat :) a chtěl bych se vás jenom ještě zeptat mám 5 paphiopedii a 3 mají odnož jedno dokonce dvě odnože, nevíte náhodou jestli se můžou dělit po jednom nebo to musí být po výce kusech. Protože v literatůře jsem četl že je lepší dělit po výce kusech. Sice jsem je dostal po jednom v květináči ale asi to množili semenem jen se vás tak ptám protože bych nerad udělal něco špatně a pak o ně přišel. A přeji vám ať se vám daří s pěstováním.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 232.19 (?), 13.6.2019 8:27

V literatuře opravdu píšou dělit, až když je trs rozrostlý... Bohužel nemám zkušenost. Já mám 6 růžic a chystám se je teď rozdělovat po třech. Snad tím rostlině dodám impuls a vyžene nové výhony. :) A píšou dělit na jaře, ale to je podle mě blbost, když nasazují poupata... Dělal bych to až po odkvětu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 64.12 (?), 21.6.2019 18:47
Moc vám děkuji za rady :)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika