Oncidium



host - 187.102 (?) 
12.8.2010 13:20, zobrazeno: 10167x

Dobrý den, před dvěma lety jsem dostala tuto orchidej, žlutou s drobnými kvítky. Vykvetla již nejméně 2x, ale má v květináči hodně starých pahlíz (takových scvrklých), i když jsou na nich zelené listy, novou má jen jednu a já teď nevím, zda ji těch starých zbavit a přesadit jen třeba několik s tou novou, nebo jak postupovat, nemáte někdo zkušenost?

Díky za odpovědi, Jana

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 230.216 (?), 12.10.2010 1:55

Jano,

Oncidium jsou prekrasne,  ale nekdy se stava ze stare hlizy ztrati koreny a nemohou vsaknout vodu a prot jsou svrkle.

Pokud ale maji zdrave koreny nechte je jak jsou. Oncidium potrebuji hodne vody -- to znamena kdyz zalevat tak zalevat aspon pet minut nebo namocit do vody tak na 10 minut. Pak nechat dobre odkapat a skoro vyschnout a zase hodne dobre zalet. Oni maji jemne koreny a tudiz potrebuji jiny rezim nez treba Phals. Navic, Oncidiums chteji hodne-hodne svetla a dost chladno.  Kdyz ale chcete stare hlizy odriznout daji se zakorenit ale to je debata na dlouho. Hlavne je nedavejte do velikeho kvetinace. Fotka by bodla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 103.250 (?), 26.12.2010 17:09

Dobrý den.Také jsem si kopila tuto nádhernou orcidej ale nyní odkvetla a nevím co s ní dále.Na výšku má tak 140cm -někdo říká, že jí mám ostříhnout až dole, jiní zase, že né.Můžete mi tedy poradit? Moc děkuji za Vaši odpověď Šišková Anička

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 230.216 (?), 26.12.2010 19:11

Anicko,

Oncidium nekvete 2x na tom samem kvetnim stvolu. Je ovsem vyjimka, jako napriklad Onc. papilo nebo Tolumnia. Neb nevime jmeno je tezko rici jaky Onc. mate, ale ja - pokud je to hybrid- bych stvol ustrihla uplne dole tak abych neporanila pahlizu, tedy par cm od ni.

I kdyz muzete stvol ustrihnout hned, u Onc. vetsinou pockam az uschne. Do duteho stvolu, nacpu skorici aby se dovnitr nic nedostalo. Kdyz Vam roste nova pahliza a je asi 5-6 cm -a pochoduje ven z kvetinace- muzete presadit. Jinak lepsi na jare. Kozicka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika