Dendrobium Phalaenopsis

host - 114.11 (?) 
12.5.2009 11:28, zobrazeno: 17596x

Zdravím všechny, 
chtěla bych moc poprosit o radu. Mám již asi rok a půl orchideu Dendrobium Phalaenopsis a po prvním odvěku už mi znovu nevykvetla, stále jen rostou nové listy. Celkově vypadá v dobrém stavu, ale nemohu ji přimět kvést. Mám ji ve skleněném květináči na parapetu, kde si myslím, že má dostatek světla. Sluníčko na ni svítí mírně asi jenom dvě hodiny denně. Kropím ji každý den, hnojím 1x za 14 dní, má úplně stejné podmínky, jako další orchidee druhu Phalaenopsis, které mi opakovaně kvetou. Nevím si sní rady a netuším co mám udělat, aby mi znovu vykvetla. Moc prosím poraďte mi někdo. 

Ještě mám jeden dotaz: Když jsem tuto orchideu koupila, kvetla. Po odvěku, jsem odstranila celý stonek na kterém byli květy a listy jsem nechala, má to tak být, protože listy ze kterých rostli květy už jsou takové ošklivě svraštělé? Děkuji

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 186.98 (?), 12.5.2009 13:24

Hybrid D. phalaenopsis je kytka do tepla. Nejznámější zástupce těchto kříženců je odrůda ´Sonia´ fialovobílá orchidej na řez co maj v každém krámu. Vaše rostlina třeba jen není v kondici, nevím. Jsou odrůdy které se vám mohou doslova ukvést k smrti(citát z jednoho fora).

Staré stonky s listy(pahlízy) nechte na rostlině dokud vypadají živě... v nich je síla, pro ty nové a někdy může vykvést i bezlistá pahlíza. Komerční pěstitelé ale mají trik, který používají místo chladového ošetření a to draselno-fosforečné hnojivo. Pro Vás ale tušim bude jediná šance zkusit kristalon plod a květ. Základem ale je že rostlina stále přirustá, hnojit proschlou kytku moc nepomůže. A ještě jedna věc. D phalaenopsis jsou jedny z nejcitlivějších hybridů z BAU které mohou snadno přijít o kořeny. Jistě v Thajsku to mohou sprchovat denně, ale stačí po určitou dobu trochu chladno od okna, mokro a je konečná. Pak už jen koukáte na listy a pahlízy a ptáte se, proč tak sesychají když to zalévám...

Proto je výhodnější, si takovou kytku přesadit, klidně do hliněného květináče a do co nehrubší směsi kůry, polystyrenu, D. uhlí, rašeliníku... nebude to vypadat hezky, ale je to určitá "jistota" protože zdravé kořeny jsou u orchidejí extra důležitý faktor.

Karlos.

host - 111.116 (?), 27.1.2012 14:45

Zdravim,

zničehonic mi na D.Phalaenopsis začli "reznout" kořeny a žloutnou listy i na tak 3 měsíce vyrašeném stvolu (dokavad žloutly na ostatních, nevěnoval jsem tomu pozornost, protože ty žloutly a odpadávaly v průběhu let běžně). Zálivku sem neměl, zalévám průběžně pořád stejně už několik let a nebyl problém, hnojím málo jednou za čas. Spíš bych to přičítal tomu, že sem ji měl na okně, kde nebyly žádné závěsy nic a bylo tam topení, které sice proudilo nahoru, ale ne tak brutálně - nedávno sem pořídil kolejové závěsy, které končí těsně nad topením a kousek před orchidejí, takže mám pocit, že jak po nich to teplo stoupalo nahoru, tak to tu orchidej upeklo - dá se s tím ještě něco dělat?

Robas

Kořeny
Kořeny

host - 217.111 (?), 10.3.2012 15:44

Zdravím, potřebovala bych poradit s pěstováním Dendrobia - typ Phalaenopsis.

Koupila jsem ji už po třetí a pokaždé to dopadá stejně - začnou žloutnout listy ihned potom, co si ji donesu (první listy od spodu už po týdnu), pak opadají a uschne. Mám ji na parapetu okna na západní stranu. Nejde o přímé slunce. Teplota okolo 20 °C. Zálivka je spíš méně než více a dešťovou vodou. Nevíte kde je chyba?? Díky kk

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz