Dekorativní zavlažovací kuličky



host - 15.3 (?) 
7.1.2014 8:57, zobrazeno: 13792x

Dobrý den, 

zdědila jsem 2 rostliny orchideií. Téměř rok je celkem úspěšně držím při životě, růstu, přírůstcích i bohatém kvetení. Jedna však stojí ve skleněné konické nádobě naplněné tzv. dekorativními zavlažovacími kuličkami. Z mého pohledu je to vrcholně nedekorativní, neboť jsou na kuličkách zelené řasy a celkově to je lehce cítit vlhkou plísní. Já jsem pro tento "sajrajt" z vázy vylít. 

Prosím o zkušenosti, názory a nápady, též za radu-poradu.

Děkuji, Radana

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 178.56 (?), 10.1.2014 20:23

Ahoj Radano, především gratulace, že jsi celý ROK udržela tu kytičku v takový šílenosti bez nevratného poškození (možná). Předpokládám že je to midi nebo mini phalaenopsis (často jsem je v tomhle v OBI viděla). Určitě jí ihned z vázy vyndej, zkontroluj jí substrát - pokud nebude páchnout a uvidíš skrz plast zdravé (stříbrné-v tomto případě při neustálé vlhkosti spíš zelené) kořeny, počkej do jara a přesaď jí. Pokud kořeny neuvidíš, vysyp jí z květináče, odstříhej uhnilé (možná jich bude většina) a přesaď jí do hrubého kůrového substrátu hned. Do vázy jí samozřejmě za zádnou cenu nevracej - je to jen dekorace pro zvýšení ceny, rozhodně to těmto kytičkám neprospívá. Hodně štěstí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 15.3 (?), 18.1.2014 19:14

Dobrý den,

moc děkuji za reakci. Ráda bych se ještě poradila.

Podle velikosti květů jde asi opravdu o rostlinu midi, úplně ta malinká to není. Kvete bíle, uvnitř je fialově kropenatá. Ten želé skvost ihned vyhodím. Kytka se celá jakoby "vyhrabala" nad zeminu a posazená na ní. Lze ji zcela lehce vyndat ven. Její kořeny jsou ale cca z poloviny jako zdřevěnělé. Suché a tvrdé. Druhá polovina kořenového balu je zeleno šedivá. Mám tedy ty suché odstranit? Hrubý kůrový substrát je totéž co mulčovací kůra? Jsem opravdu pěstitelský začátečník a vždy jsem pěstovala "samoúdržbové" rostliny.

Nešikovnou manipulací se mi podařilo zalomit všechny kvetoucí výhony s cca 20 květy. Zatím to kvete, ale postupně květy usychají a vadnou. Mohu je u zlomu zastřihnout? Na jednom z nich vyrůstá nový list.

Děkuji za radu a prosím o pomoc i s dalšími dotazy.

Radana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 178.56 (?), 25.1.2014 21:38
No, jestli se vyhrabala z květináče, znamená to, že kořeny jí přirůstají a to je fajn. Co se týká suchých a tvrdých "kořenů" - pokud jsou suché, tvrdé a duté po celé délce, ustřihni je, pokud (i to se často stává) jsou suché třeba jen v prvních dvou třetinách a na konci dál roste ten zelenostříbrný kořen, nech jí je. Hlavně jí odstříhej uhnilé pokud nějaké má. Hrubý kůrový substrát pro tvou potřebu (tedy původně jedna kytička, ale nepochybuju že další faleňáci přibydou protože jsou to skutečně bezúdržbové kytičky) bude např. kůrový substrát od Flory, je sice dražší než ty obyčejné orchimixy, ale rozhodně je lepší. Vždycky přes pytlík zkus hrubost substrátu-čím větší kusy kůry ucítíš, tím líp. Stonky se zastříhávají buď nad třetím očkem a pak kytička vyžene ze spícího očka boční stvol, ale uvaž, jestli jí raděj nenechat oddechnout zvlášť teď přes zimu. Ona ti sisce z bočního stvolu vykvete, ale květenství už nebude tak bohaté a bude jí to vysilovat. Někteří faleňáci se dokáží ukvést pomalu k smrti, takže je někdy dobrý jí prostě tu pauzu nařídit "střihem". Jestli jí budeš přesazovat teď, rozhodně jí tvoly ustříhej hned u báze, pokud až na jaře můžeš zkusit to "nad třetím očkem". Jestli ti na jednom stvolu narůstá list, jmenuje se to "keika" a je to nová rostlinka, někteří phalové toto dělají. Tu tam musíš nechat než bude mít vlastní kořínky minimálně 5 cm dlouhé, pak se může odkroutit od mateční rostliny a zasadit. Snad jsem na nic nezapoměla, přeju hodně úspěchů, ať ti dělá radost a nezůstaneš jen při jednom :o).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 15.3 (?), 26.1.2014 20:25

No prima. Nevydržela jsem čekat na reakci a jednala jsem intuitivně. Mulčovací kůru jsem probrala a zbavila jí dřeva a nechala jsem velké kusy kůry. Stvoly s květy, ty poraněné, jsem ustřihla, aby se rostlina nevysilovala. Důkladně jsem ji ostříhala hnijící a také dřevnaté kořeny. Přesadila jsem do průhledného květníku s obalem a phal se začal stavět na nohy. Dle vaší rady ustřihnu ten výhonek u rostliny, ten s keikem ponechám. Radikální zásah ale očividně prospěl. Děkuji moc za reakce a užitečné rady. 

Listu zeleň, květu zdar! smiley

Radana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 178.56 (?), 26.1.2014 22:11
No vida :o), tomu se říká "zelené prsty" - tvoje zelená intuice tě vedla naprosto správně takže máš velmi dobré předpoklady pro pěstování královny květin ;o). Nenechávej tenhle talent ležet ladem, bylo by to škoda, u pěstování orchidejí je k nezaplacení... no a třeba se pak někdy potkáme na výstavě botanických druhů, protože každý z nás začínal s faleňáčkama příp. jiným hybr. druhem z hypermarketů. Tak ať nám to roste a kvete :oD.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika