Citronová tráva



Stránky: 1,  2   
host - 149.91 (?) 
1.3.2007 10:39, zobrazeno: 100817x

prosím,je tato rostlina trvalka, je odolná mrazu nebo se musí pěstovat jen doma v květináči a jak je vysoká a jak dlouho vydrží.děkuji Kubalová

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
               
host - 76.100 (?), 18.3.2007 0:16
Citronová tráva -Cymbopogon citratus se u nás pěstuje jako tkzv.přenosná rostlina.Není mrazuvzdorná,takže se pěstuje od jara do podzimu na zahradě(slunečné stanoviště) v květináči a na zimu se přenese do bytu,kde přezimuje buď při teplotě okolo 10°C(méně zalévat) nebo při pokojové teplotě.Dorůstá výšky 120cm.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 90.26 (?), 14.11.2007 12:43

Citronovou trávu doporučuji pěstovat v truhlících za oknem. Jaro, léto a podzim tam prožije ke své plné spokojenosti. Snese i mírné mrazíky a zasněžení (krátkodobě, ne týdny). Roste a bují při plném oslunění na jižní straně a je vhodné ji přihnojovat 1x týdně (používám tekutý Kristalon).  Množí se podobně jako pažitka - původní rostlinka si pořídí rodinku, opatrně je rozdělte a rozsaďte. Pěstuji doma a na zahrádce kde co už pár let k plné spokojenosti celé rodiny (pepino glod, kiwi, citr.trávu, stevii ...).

Dr.G.Freeman@email.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 91.71 (?), 9.9.2007 9:34
Dostal som sadeničku citrónovej trávy, k čomu je vlastne dobrá?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 204.208 (?), 9.9.2007 13:30

Našla jsem úžasné povídání o použití a pěstování citronové trávy. Tak to sem překopíruji pro ty, kteří nemají čas se s tím hledat. Všechny zdravím - Daniela.

Citrónová tráva (cimbopogon citratus), anglicky Thai lemon grass, která je původem z Malajsie, ale která roste po celé Jihovýchodní Asii a v Kalifornii, je je nejdůležitějším kořením Jihovýchodní Asie. Díky její popularitě citrónová tráva našla uplatnění v celé řadě jídel. Má dlouhé, tenké, šedozelené listy které se podobají tenké zelené cibuli anglicky zvané scallion. Stvoly jsou příliš tuhé k jídlu, ale obsahují výrazné silice a chutě které se uvolňují vařením. V komplikované souhře chutí Jihovýchodní kuchyně, citrónová tráva vyrovnává chuť ostrých chili papriček, zdůrazňuje chuť máty peprné a dává říz polévkám z kokosového mléka. Citrál, základní olej který se nalézá i citrónové kůře, dává citrónové trávě její charakteristickou citrónovou chuť a vůni.

Citrónová tráva je ojedinělá tráva mezi trávami. Má příjemnou citrónovou vůni ale při tom nemá kyselost citrónu. Cibulovité konce trávy se mnohdy krájí na plátky a přidávají do jídel kterým dávají unikátní chuť. Tužší konce stonky jsou používány pro ochucení vývarů ale jsou odstraněny před podáváním.


Pěstování citrónové trávy v domácnosti:

Za prvé HLÍNA

V žádném případě nepoužívejte zahradní kompost! Používejte dobro zahradnickou hlínu smíchanou s organickým hnojivem.

Za druhé KVĚTINÁČE

Ideální jsou květináče o průměru od 7 do 10 cm. Pokud se kořínky příliš rozrostou tak můžete trávu přesadit do většího květináče, ale jinak ji nechte na pokoji. Zapomeňte na kamínky na dně květináče. Ty jen zabírají místo.

Za třetí SVĚTLO

Stejně tak jako venkovní, tak i vnitřní tráva potřebue nejméně 6 hodin slunečního světla denně. Jestliže vaše okno nemá dost slunce, tak si asi budete muset koupit nějakou zářivku. Taková zářivka musí být zavěšena nejvýše 7 ½ cm nad trávou a musí být rozsvícená nejméně 14 hodin denně. Při pěstování sazeniček, umístněte světlo ve vzdálenosti asi 2 ½ cm. Stejně tak jako při venkovním pěstování, tak když za vaším oknem během léta je příliš horko, stahujte během odpoledne roletu. V zimě naopak, pokud vaše okno zamrzá, postavte mezi květináč a okno, kousek hliníkové folie.

Za čtvrté ZALÉVÁNÍ

Zalévejte hojně pokud tráva je suchá. Nějaký laciný měřič vlhkosti hlíny je dobrá investice. Dbejte na to aby voda nebyla příliš studená. Nejlépe je nechat konvičku s vodou k zalévání nějaký čas při pokojové teplotě.

Za páté TEPLOTA

Největší problém při vnitřním pěstování je moderace teplot. Ideální je 21°C až 24°C během dne a 13°C až 15.5°C v noci. Pro zabezpečení nejlepších výsledků se snažte udržovat teploty v těchto rozmezích.

Nakonec HNOJIVO

Jestliže jste nějaké hnojivo přidali do hlíny při přesazováním, tak by vaše tráva měla být „happy“ až do jara. Jinak občas při zalévání přidejte do vody trochu organického hnojiva.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 76.100 (?), 11.9.2007 0:15

Nevím proč předchozí příspěvek doporučuje přisvětlování nebo naopak stínění za tepla.Citronová tráva pochází z jižní Indie,Cejlonu a Indonésie a tam si  stínu moc neužije.Vyžaduje plné oslunění(nejvyšší obsah aromatických látek) a dovolil bych si pochybovat,že to zářivka(míněno asi v zimě) zachrání.

Kamínky na dně květináče jsou doporučovány z toho důvodu,aby nebyla zemina přemokřená,což Cymbopogon(nikoli Cimbopogon) nemá rád. Zemina(nikoli hlína) má před další zálivkou vždy slabě vyschnout.

Květináč 10cm je skutečně určen pro sazenici,pokud má rostlina řádně růst,tak je dobré ji přesadit alespoň do průměru 17-20cm.V dospělosti má výšku 120cm.

Každopádně jsem si tuhle pochutnával na thajské polévce s citrónovou trávou a mňam,mňam....

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 117.16 (?), 15.12.2007 17:35

Dobrý den, mám ryze laický dotaz: voní citronová tráva při pěstování v bytě t.j. nejen v v exotickém pokrmu? S pozdravem Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.213 (?), 4.5.2009 19:46

Můžete mi prosím poradit, jak vypěstovat citronovou trávu ze semínek? Prý velmi špatně klíčí. Děkuji Michal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.57 (?), 4.5.2009 23:48

Tato rostlina tvoří semena velmi sporadicky, proto se daleko více používá množení dělením trsů.

Semena ke vzklíčení potřebují vyšší teplotu (min. 21 - 25 st. C), o jiných možných zádrhelích jsem se nedočetla. (nízká procentuální klíčivost by mohla spočívat v přílišném stáří semen)

Květa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.213 (?), 6.5.2009 20:16

Květo děkuji Vám,

sehnal jsem pár semen, tak je chci vyzkoušet. Ještě se chci zeptat, jestli po výsevu semena zasypat, nebo ponechat na povrchu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika