Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Našla jsem úžasné povídání o použití a pěstování citronové trávy. Tak to sem překopíruji pro ty, kteří nemají čas se s tím hledat. Všechny zdravím - Daniela.

Citrónová tráva (cimbopogon citratus), anglicky Thai lemon grass, která je původem z Malajsie, ale která roste po celé Jihovýchodní Asii a v Kalifornii, je je nejdůležitějším kořením Jihovýchodní Asie. Díky její popularitě citrónová tráva našla uplatnění v celé řadě jídel. Má dlouhé, tenké, šedozelené listy které se podobají tenké zelené cibuli anglicky zvané scallion. Stvoly jsou příliš tuhé k jídlu, ale obsahují výrazné silice a chutě které se uvolňují vařením. V komplikované souhře chutí Jihovýchodní kuchyně, citrónová tráva vyrovnává chuť ostrých chili papriček, zdůrazňuje chuť máty peprné a dává říz polévkám z kokosového mléka. Citrál, základní olej který se nalézá i citrónové kůře, dává citrónové trávě její charakteristickou citrónovou chuť a vůni.

Citrónová tráva je ojedinělá tráva mezi trávami. Má příjemnou citrónovou vůni ale při tom nemá kyselost citrónu. Cibulovité konce trávy se mnohdy krájí na plátky a přidávají do jídel kterým dávají unikátní chuť. Tužší konce stonky jsou používány pro ochucení vývarů ale jsou odstraněny před podáváním.


Pěstování citrónové trávy v domácnosti:

Za prvé HLÍNA

V žádném případě nepoužívejte zahradní kompost! Používejte dobro zahradnickou hlínu smíchanou s organickým hnojivem.

Za druhé KVĚTINÁČE

Ideální jsou květináče o průměru od 7 do 10 cm. Pokud se kořínky příliš rozrostou tak můžete trávu přesadit do většího květináče, ale jinak ji nechte na pokoji. Zapomeňte na kamínky na dně květináče. Ty jen zabírají místo.

Za třetí SVĚTLO

Stejně tak jako venkovní, tak i vnitřní tráva potřebue nejméně 6 hodin slunečního světla denně. Jestliže vaše okno nemá dost slunce, tak si asi budete muset koupit nějakou zářivku. Taková zářivka musí být zavěšena nejvýše 7 ½ cm nad trávou a musí být rozsvícená nejméně 14 hodin denně. Při pěstování sazeniček, umístněte světlo ve vzdálenosti asi 2 ½ cm. Stejně tak jako při venkovním pěstování, tak když za vaším oknem během léta je příliš horko, stahujte během odpoledne roletu. V zimě naopak, pokud vaše okno zamrzá, postavte mezi květináč a okno, kousek hliníkové folie.

Za čtvrté ZALÉVÁNÍ

Zalévejte hojně pokud tráva je suchá. Nějaký laciný měřič vlhkosti hlíny je dobrá investice. Dbejte na to aby voda nebyla příliš studená. Nejlépe je nechat konvičku s vodou k zalévání nějaký čas při pokojové teplotě.

Za páté TEPLOTA

Největší problém při vnitřním pěstování je moderace teplot. Ideální je 21°C až 24°C během dne a 13°C až 15.5°C v noci. Pro zabezpečení nejlepších výsledků se snažte udržovat teploty v těchto rozmezích.

Nakonec HNOJIVO

Jestliže jste nějaké hnojivo přidali do hlíny při přesazováním, tak by vaše tráva měla být „happy“ až do jara. Jinak občas při zalévání přidejte do vody trochu organického hnojiva.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika