Kalifornské žížaly doma



Stránky: 1,  2   
host - 40.135 (?) 
18.6.2010 12:20, zobrazeno: 18073x
Zdravím. Nechci psát o jejich využití v kompostu, ale v domácích podmínkách. Je to hračičkářství, jak tu někteří na podobné téma psali, ale to mi neva. Máte je někdo doma na likvidaci domácího bioodpadu, když se vám nechce ven na kompost nebo když je pod sněhem? Jak se vám to s nimi daří? Předem díky za zkušenosti. Pěkný den.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 18.6.2010 22:14

 Vy jste mi s tím připoměl Flinstounovi, jak měli dole v lince pod dřezem za tímto účelem čuníka  Nedovedu si dost dobře představit, jak míníte zamezit tomu smradu, co se z biologického odpadu line, po pár dnech nevynesení kbelíku...

Vy už máte žížaly doma? Se máte... Já na ně do kompostéru ještě čekám 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 64.105 (?), 19.6.2010 18:15

Žížaly mám doma od známé, co je měla v kompostu, když před pár lety byla účastníkem onoho slavného letadla. Zápachu se nebojím. Přečeta jsem si docela dost zahraničních materiálů a jsem přesvědčena, že se to při správné technologii dá uhlídat. Ten můj "žížalinec" určitě nijak nezapáchá, ale je taky pravda, že zatím nedostávají celou várku biodpadu, protože je jich zatím málo. Jinak docela hezké české psaní je o tom v Miss Kompost 2009, číslo 52. Vesna Vaško Cáceres.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 40.135 (?), 16.9.2010 7:57

K žížalám - jsem původní zadavatel příspěvku. Od června utekl nějaký ten měsíc, tak jsem byla zvědavá, jak to vypadá. Teda vidím povrch substrátu při krmení, ale chtěla jsem to prozkoumat víc. Takže jsem v neděli dala ven na slunce plachtu a krabici vysypala. Žížalami se to jenom hemžilo, na světlo ale reagují opravdu hbitě, do deseti vteřin byly pryč. Nechala jsem to tam rozložené asi hodinu a pak jsem pěkně bez problému posbírala substrát. Ve výsledku dva desetilitrové kýblíky pěkného černého substrátu, žádný smrad nebo nějaký nelibý pach, ani viditelná plíseň, vůně po mokré zemině (jak když zalejete doma květiny) s přídavkem kávového aroma, protože jim dávám i kávovou sedlinu z kávovaru. Z nerozložených zbytků tam bylo pár kousků brabor, které jsem tam dala jenom překrojené napůl, pár kousků natí z mrkve a dva sáčky čaje. Z toho ostatního jenom jemný substrát, z čajových pytlíků jenom ty hliníkové sponky.

Žížaly se drží po vysypání přirozeně co nejníže, takže v prohlubeninách plachty jich bylo vždycky pěkné klubko. Z původní hrsti je jich asi pět hrstí, množí se dobře. V tomto množství už není problém jim sypat všechen náš denní biologický odpad rostlinného původu, jsme dva, kolik vyprodukujeme nemám zváženo. Jak to vypadá s žížalami v kompostu jsem nezkoumala, to mě teprve čeká. Počítám, že s množením to bude podobné.

Dá se říct, že lidem, co mají zahrady a kompost, přijde tato verze hračičkářství, ale špatné to není. Mám klid, že v zimě nebudu běhat přes zasněženou zahradu s odpadem, který se na povrchu kompostové hromady v zimě stejně nerozkládá. A pro lidi bez zahrady a bez kompostu je to dobrá alternativa, bioodpad tvoří údajně až 30% odpadu v domácnosti. Nám stačí vynášet koš jednou za týden, někdy i 14 dní. Žížaly se dají dát i do bedýnky na balkon, takže to nemusí být ála Flinstounovi. 

Dobré stránky k přečtení jsou např. zde a jiné. Žížalám zdar.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
alkuska - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (72) - 131.15 (?), 13.5.2011 13:31

Dobrý den, můžete napsat nějaké nové zkušenosti - po roce? Popřípadě někdo jiný, kdo má takhle zalozený kompost v domácích podmínkách. Zajímá mě především zápach a umístění. Mám sice zahradu s řádným kompostem, ale mám to z bytu hodinu cesty, takže většinu biozbytků stejně hážu do směsného odpadu anžto nemám kde skladovat několik dní většinou rychle hnijící zbytky. Což je škoda. Když jsem se o téhle možnosti zmínila manželovi, vypadal že zvažuje, zda jsem se definitivně nezbláznila...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 79.130 (?), 15.6.2011 3:09
Mám kompostér doma v paneláku. Jediné, co občas trochu smrdí- když ho nechám zavřený nevětraný. Při otevřeném rychleji vysychá, ale nesmrdí mi doma nic (schnou mi doma i pokojové kytky, co potom chudáci žížalky). Kompost voní po lesní půdě. Problém vidím pouze ve vytvoření ideálních podmínek pro žížalky- pořád mi umírají, nemnoží se. Bojuji s pH a správnou vlhkostí. Zkouším nové umístění a kompost od nuly- nově založený. Katka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
alkuska - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (72) - 131.15 (?), 16.6.2011 10:43

A muzu se zeptat kde ho mate umisteny? Jakou vlhkost a teplotu podle vasich zkusenosti potrebuje? Dekuju moc za rady a postrehy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Leelaa - (3) - 129.80 (?), 30.7.2011 19:01
Take jsme zacali vermikompostovat, zatim mame zizaly v krabici z IKEA s vikem prikryte cernou tkaninou, jelikoz porad nemam vrtacku na udelani vetracich otvoru, viko je trochu odsunute a kontroluji vlhkost substratu. Zatim nic nesmrdi. Moje prvni chyba byla, ze jsem dostatecne nezahrabala ten odpad do pudy, mistami to zacalo plesnivet. Musela jsem to vybrat, jemne postrikat octem a vyvetrat A taky se objevilo par musek. Jednu krabici mam v predsini, druhou na terase, ale asi je budu muset dat dovnitr, behaji nam tam mravenci a znama se stezovala, ze ji mravenci zizaly snedli???
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
AniCiz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 194.24 (?), 2.12.2011 18:52
Nemá, prosím,někdo stručný nákres takového doma vyrobeného vermikompostéru? Taky bych ráda brzy začala, ale nevím, jak na to..a jestli můžou být na krytém balkoně..(zaskleném) Jedná se mi taky o překonání zimního období bez nutnosti dojíždět s odpadem na zahradu. Děkuji A.Čížková
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 240.105 (?), 18.2.2012 16:23

Stačí nějaká bedýnka, výška ku šířce ku délce 1 : 2 : 3. Navrtat dostatek děr do horní části pro větrání. Na zimu radši zateplit okolo polystyrenem, nesmí to promrznout. Možná bych je dala radši někam do chodby nebo do předsíně, kde není takový chlad. V létě zase pozor, aby na to nepeklo přímé slunce, aby se neuvařily.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika