Dešťová voda ze střechy, kryté asfaltovými pásy



Stránky: 1,  2   
jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?) 
1.12.2010 20:16, zobrazeno: 22785x

Zachytávám dešťovou vodu ze střechy, kryté asfaltovými pásy z modifikovaného asfaltu (něco jako kanadský šindel). Je tato voda použitelná (nezávadná) pro zalévání užitkových rostlin (včetně brambor a zeleniny)? Pokud ne, je použitelná aspoň pro zalévání okrasných rostlin? Za odpovědi děkuje a zdraví jenamater.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 129.96 (?), 2.12.2010 9:06

Také mám tento problém. Tím spíš, že voda ze střechy kůlny (šindel) je nahnědlá (ale čirá). Patrně se do ní něco ze šindelů rozpouští. Nikde jsem zatím nečetl varování, že je tato voda nebezpečná. I kdyby tato voda nešla do sudů, ale do země, asi by také neměla být kontaminovaná. Zatím věřím normám. Ale názor někoho, kdo tomu rozumí, bych přivítal také.

Likeke

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 161.21 (?), 2.12.2010 11:44
Mám podobný problém. Jen se jedná o tašky KM Beta elegant. Mají cihlově červený akrylátový nástřik. Voda je též obarvena. Samozřejmě načerveno. Teče do jezírka, kde mám i raky říční a žádný problém. Ničemu to nevadí. Myslím, že raci jsou dostateční indikátor. Jen studánka, do které jde voda po řetězu z okapu, má stěny jak Červená Karkulka :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 152.34 (?), 3.12.2010 12:52

To se pravděpodobně jen vymývá barvivo nebo pigment. U betonových krytin toho v tomto ohledu moc nehrozí a výrobce bude mít určitě nejaký atest. Z bitumenů by se ale nějaké dehtovité látky mohly louhovat. Jestli je to ale materiál určený k venkovnímu použití (a to střešní šindel určitě je), musí být velmi stabilní. Vodu bych pořádně očichala a když by nebyla cítit dehtem, klidně bych s ní zalévala bych cokoliv.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 184.33 (?), 12.2.2012 18:04

Stále ještě jsou raci ve vašem jezírku s vodou ze střechy spokojeni?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 119.88 (?), 13.12.2010 11:14
Já bych se této vody na zalévání nebál... Odeberte si do lahve vzorek vody ze svodů na začátku deště a po 3hod. lijáku - je -li tam významný rozdíl v zabarvení(první je zakalená) je vaše znečištění způsobeno splachem ze střechy(na střechu se chytne prachu, že by jeden neřekl)...Také doba kontaktu vody s krytinou je minimální(na rozdíl třeba od pitné vody, které leží rok ve skladě v PET lahvi..)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 157.82 (?), 12.12.2010 12:54

Taková dešťová voda je závadná! Voda zachycená ze střechy s asfaltovou krytinou (ať už ve formě pásů nebo šindelů) má tyto vlastnosti:

  1. je nahnědlá (něco se do ní z krytiny rozpouští)
  2. u rajčat, zalévaných pouze touto vodou se kroutí listy
  3. v této vodě nejsou komáří larvy, na rozdíl od vody zachytávané ze střechy s pálenou krytinou
  4. voda je zcela čirá, nejsou v ní schopné vegetovat ani řasy

Nepoužíval bych tuto vodu ani na mytí auta, natož na zalévání zeleniny, v níž se mohou hromadit karcinogenní látky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 152.34 (?), 12.12.2010 18:10

Závadná voda z takové střechy může být z několika důvodů. Příčinou závadnosti nemusí být přímo krytina - mohou to být třeba látky z kouře (btw. čím topíte?), prachu z okolí, zplodiny z výfukových plynů. Významným zdrojem znečištění budou pyly, řasy, mechy, ptačí trus, hmyz, bakterie. Bakterie a okolní polétavý prach to budou vždy. Voda ze střechy nebude o mnoho horší nebo lepší než voda z čerstvé louže. To platí bez ohledu na materiál krytiny.

Pokud jde přímo o asfaltové šindele, je za nejrizikovější považováno možné vyluhování polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH), které jsou kancerogenní. Právě vyluhováním PAH z různých bitumenů (jedním z testovaných výrobků byly právě asfaltové šindele) se zabývali Nizozemci Brandt a de Groot ("Aqueous leaching of polycyclic aromatic hydrocarbons from bitumen and asphalt" - v případě zájmu to Google vyhodí). Uvádějí, že ve všech případech byly vyluhované PAH s velkou rezervou pod povolenými hodnotami. Zkuste si představit, jak by takové vyluhování působilo na okolí silnic s asfaltovým povrchem.

Jinak má asi každá krytina svoje: na betonu a pálené krytině se budou snáze usazovat nečistoty, kovové střechy mohou při korozi uvolňovat zinek. Je třeba se smířit s tím, že voda ze střechy bude vždy něčím znečištěná, i kdyby byla střecha byla skleněná. Jde jen o to v jaké míře.

Nicméně docela přísný (ale i alibistický) US úřad pro potraviny a léčiva FDA vodu sbíranou ze střech krytých asfaltovými šindely doporučuje pouze pro zalévání trávníků a květin, nikoliv k pití, osobní hygieně a zalévání plodin. Na rozdíl od FDA Centrum pro sběr dešťové vody z Houstonu považuje tuto vodu za vhodnou k zalévání obecně.

Nejjistější (ale ne 100% - podmínky se mění!) by bylo nechat si udělat rozbor vody z vlastní střechy, včetně PAH.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.82 (?), 13.12.2010 0:56

Z bitumenu se nevyluhují do vody žádné karcinogenní látky (koncentrace nejzávažnějšího z polycyklických aromatických uhlovodíků - benzopyrenu ve vodě, která je dlohodobě ve styku s bitumenem, je pod hranicí měřitelnosti). Proto je zdravotně nezávadné použití bitumenu dokonce i pro utěsnění nádrží na pitnou vodu. Totéž se týká i polymerů, používaných v kvalitních modifikovaných asfaltových pásech. Odkazy na měření lze najít např. zde s detaily v Umweltbundesamt, Bitumen Kenn-Nr. 326.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 42.120 (?), 31.5.2023 21:14
Neni to pravda co píšete. Nemáme nahnedlou vodu, rajčata nám normálně rostou, a komárů máme ve všech barelech a to fakt hodně a po dlouhé době voda zezelená. Nevím co máte na střechách Vy ale my takový problém nemáme.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika