Výběr sekačky Honda HRG 415 vs. Stiga Turbo 48 Honda



host - 9.21 (?) 
16.5.2012 15:30, zobrazeno: 4317x

Dobrý den, prosím o radu ve výběru vhodnějšího typu motorové sekačky.
Travnatá plocha cca 500 m2, jen velmi mírně svažitá. Co se týče povrchu, není to zrovna angličák, ale rozhodně žádný tankodrom. Pár stromků a keřů, které je potřeba objet. Mulčování spíš nepotřebuju, pouze sběr do koše nebo zadní výhoz
Mými favority jsou: 1) Honda Izy HRG 415 C3 PDE (motor GCV 135 ccm, 41 cm, bez pojezdu, váha do 30 kg) Líbí se mi její kompaktní velikost, je lehká, takže absence pojezdu by snad nemusela vadit, slabší motor by asi taky měl být dostatečný pro záběr 41 cm, navíc není oslaben pojezdem. Jestli udělám kvůli menšímu noži 3 otočky navíc, je mě úplně jedno. Vadí mě snad jen uložení koleček, které nejsou na kuličkových ložiskách ale na kluzných. Dotaz: Jsou s tímto uložením u řady HRG nějaké negativní zkušenosti? Hmotnost sekačky 30 kg ani plný koš o objemu 50 ltr ji nějak extra nezatíží, tak by to snad neměl být až takový problém. Snad jen ty nerovnosti, to fakt netuším.
2) Stiga Turbo 48S BW Plus Honda (trochu silnější motor GCV 160, lišta 48 cm, hmotnost 35 kg, pojezd). Výhodou jsou asi větší kola na (dvojitých???) kuličkových ložiscích, silnější motor. I přes vyšší cenu o 3k oproti hondě asi určitě lepší poměr cena/výkon (vypadá to na dobré dílenské zpracování, pozinkované šasi….) ale zdá se mě na tu moji nepatrnou plochu až moc velká (větší rozvor, větší koš, asi horší manévrovatelnost).
Rád bych znal názory zkušenějších a hlavně praktiků, prošel jsem tady toho spoustu ale furt se nemůžu rozhodnout. Poradíte? Díky.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 20.193 (?), 10.6.2012 22:23

Mám zahradu jen o pár metrů menší a rozhoduji se mezi úplně stejnými stroji. Osobně se trochu více přikláním k Honda 415C3PDE, tedy bezpojezdové.
A co Vy? Jak jste se rozhodl?

JH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 9.21 (?), 11.6.2012 15:41

Tak jsem se jaksi podvědomě rozhodl pro tu hondu, už ji mám asi 14 dní doma. Měl jsem trochu strach z absence pojezdu, ale první metry v terénu ukázaly, že byl byl zbytečný. Stroj je lehký a velice jednoduše manévrovatelný, i s plným košem sekání úplně bez námahy. Navíc pokud pojezd nepotřebuju, je to další zbytečné kurvítko. Velikost 41 cm bude na tech 500 qm úplně v pohodě, nyní seču jen asi 350 a je to hned.

První postřehy - sběr do koše úplně bez problémů, i mokrou trávu těsně po dešti to nabouchalo nadoraz,  žádné ucpávání. Mulčovací sadu zatím nemám a ani nevím, zda ji budu pořizovat, snad později. Start - tak jak se všude píše, na jedno zatáhnutí, naskočí bezpečně. Motoru jsem dopřál Shell V-Power Racing, a raději s kapkou stabilizátoru, ty zvěsti o zanášení karburátoru biosložkami mě trochu děsí.  Olej mě tam dali BP 10W-40 tak u něj asi zůstanu. Hlučnost motoru je pro mě přijatelná, ale nemám srovnání, takže nemůžu porovnávat. Určitě to ale bude pro sousedy příjemnější než když jsem to dělal 2T křoviňákem. Po záběhu se možná ještě sníží (??). Cena - je fakt, že na tu velikost a bez pojezdu je to za 10k docela drahý špás, samo se platí i za značku, ale pokud se nevyskytnou problémy, budu spokojený. Pravda, za ty prachy mohli aspoň dát nejakou bužírku na madlo (spravila to cyklopáska) nebo dát kuličkový ložiska do kol. Jinak dílenské zpracování zdá se být OK, snad to tak i vydrží a servisu nebudu muset využít kromě té předsezónní údržby).

Celkově to na mě působí velmi kompaktně a promyšleně, hlavně ten sběr do koše, takže pro použití na menších zahradách, pokud teda nevadí ta cena, můžu doporučit.  Samozřejmě při šířce současné nabídky to lze řešit i jinými, levnějšími značkami.

Přeju šťastnou ruku ve výběru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika