Štěpařský vosk



host - 58.114 (?)
23.3.2012 11:58

Prosím o radu, který štěpařský vosk běžně dostupný v obchodě je lepší - Primax nebo Jenten univerzální? Děkuji KB

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6   
   
host - 58.114 (?), 23.3.2012 11:58

Prosím o radu, který štěpařský vosk běžně dostupný v obchodě je lepší - Primax nebo Jenten univerzální? Děkuji KB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 23.3.2012 12:27

Myslím, že je to vcelku jedno. Všechny u nás prodávané vosky jsou drahé, v chladnu tuhé a mnohé mají již v prodejně zaschlý škraloup na povrchu.  Je proto dobré vosk natlačit do menší lahvičky a tu nosit v chladnu v kapse.  Nebo jej nahradit hustou vodouředitelnou barvou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 136.244 (?), 25.3.2012 12:54

Zkoušel jsem oba a jsou stejně kvalitní. Primax má menší krabičku a, řekl bych že oproti Jentenu, malinko více zasychá na povrchu. Ale mikrovlnka vše snadno a rychle vždy napraví. wink K ceně vosku - neřekl bych, že je nějak výrazně drahý. Při běžném používání - u mě roubování, zamazání řezných ran ve školce a po střihu po výsadbě, vydrží dlouho. Na větší rány je levnější alternativa: venkovní bílý latex + trochu kuprikolu + trochu stimulátoru růstu + tónovací barva či dřevěný popel. Výsledná cena kilovky této směsi vyjde okolo 100,-. Zdraví Mittwoch

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 27.3.2012 17:53

Jenten je klasika. Mě naprosto vyhovuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 148.34 (?), 12.2.2013 16:34

Moje řeč. Český výrobek, prověřená kvalita, registrace u Rostlinolékařské správy. Rozhodně se nedrolí a nestéká. Když je trochu tužší, zahřeji ho ve vodní lázni.  Dá se snadno koupit přímo od výrobce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mart - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (292) - 5.93 (?), 24.4.2018 7:12

Tento balzám z latexu + přísady používám léta, je ale zajímavé, že ing.Blažek (Holovousy) doporučuje v jedné ze svých knížek (Pěstujeme slivoně-jabloně) vnitřní latex.Mrkl jsem na složení do technických a bezpečnostních listů a ten vnitřní obsahuje nejměně nějaké látky.Snad je proto více ekologický, pravděpodobně ale nevydrží tolik jako venkovní nebo alespoň univerzální latex.Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mart - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (292) - 5.93 (?), 24.4.2018 7:18

V časopise Zahrádkář byla svého času popsána na bázi latexu tzv. roubovací pasta, původ zahrádkáři z Horní Bělé, údajne dělali několik kg této pasty na roubování, tenkrát psali že tam vosk už nikdo nechce používat, jen pastu. Zkoušel to někdo? Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.254 (?), 24.4.2018 7:57

Natmavo obarvený hustý latex s přídavkem stimulátoru jsem používal roky. Fungoval dobře.Nedostatky byly mizivé - prudký déšť hned po štěpování, nepoužitelný při mrazu nebo hodně silná silná míza ředící latex.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 51.173 (?), 31.3.2019 15:36

připojuji částečné složení vosku jenten :

kalafuna < 30 %
lanolin < 35 %
ceresin < 10 %
terpentýnový olej < 5 %
ethanol < 4 %

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 51.173 (?), 27.8.2023 10:01

Trošku bych to okomentoval.

Hlavní složkou nebo složkami štěpařského vosku jsou přírodní látky, které stromy používají na krytí ran a tudíž které zaručeně neničí pletiva. Ale v praxi se stejně dávno používá štěpařská páska či v nouzi polypropylénoivá fólie, (běžný igelit vhodné tloušťky a dalších mechanických parametů), která místo řezu kryje. Štěpařský vosk pouze těsní tu fólii, aby pod ní k roubu nezatekla voda po dešti a podobně. (problémem je i zkondenzovaná voda pod páskou z par ze dřeva, proto řez roubu musí být takový a páska flexibilní a omotání páskou takové, aby pod páskou nebyl volný prostor.)

To je ta kalafuna, jen přečištěná a jinak nijak neupravená nebo smrková pryskyřice. tyto látky jsou ale tvrdé a křehké, nedají se nanášet a když se nanesou, nátěr popraská a voda s edostane dovnitř.  Proto se tyto látky změkčují dalšími pro žívé pletivo inertními látkami, které jsou k dispozici.  To jsou voskovité látky, z nichž první je včelí vosk. Ten má velmi dobré mechanické parametry, v dost širokém rozsahu teplot je pevný a zároveň pružný, nepraská. proto se ho do štěpařského vosku dává dost velké procento. ten má vliv v tom, že kalafuna ve štěpařském vosku při mazání nedělá vlákna, je takzvaně při mazání krátká. Když je ho ae ve štěpařském vosku moc, tak se blbě nanáší,  protože vrstva štěpařského vosku se trhá. Působení včelího vosku se pak zlepšuje, rozšiřuje se rozsah teploty, kdy je štěpařský vosk optimálně mazatelný malým přídavkem dalších inertních vosků. To je zejména parafín a potom tužší živočišné a rostlinné stabilnější vosky.  vyškvařená lůj, skopový, ovčí, tvrdý potravinářský tuk atd.Tam je problém v tom, že ty vosky by neměly mít kapalnou složku, která by mezi štěpařskou páskou prosákla k roubu. Ale pokud tam je jen pár procent těch látek, nebezpečí vzlínání je malé.  Ve starých receptech jsou potom přidávány ještě v malém množství určité druhy dehtu nebo asfaltu, potom to byl takzvaně tmavý štěpařský vosk. například Jenten za socíku se vyráběl jako světlý žlutý štěpařský vosk a jako tmavý štěpařský vosk.

Další složka jsou inertní práškovité látky. Ty upravují zase mazatelnost vosku a zvyšují stabilitu natřeného vosku venku pod slunečním světlem.  Jemný dřevěný popel svou reakcí s kalafunou nebo pryskyřicí ještě trocu zlepšuje mazací schopnosti. Asi to může být cooliv velmi jemného inertního. jemná mouka, mastek, dřevěný prach, kamenný prach, aerosil atd.. 

A potom jsou rozpouštědla. Obecně etanol, izopopylalkohol a jiná rostlinná pletiva ničí, ale v použité koncentraci a na roub opatřený štěpařskou pásko nevadí. Štěpařské vosky jsou bez rozpouštědlové a rozpouštědlové. Bezrozpouštědlové se používají roztavené asi okolo 50 st C ve velkovýrobě hlavně v produkci roubů ve vnitřních postorech. Třeba sazenice hroznového vína jsou řízky podnože a na nich je naroubován roub příslušné vinné rávy. Podnož zakoření, roub se ujme a je tady sazenie vinné révy.  přídavek rozpouštědel umožňuje, že se štěpařský vosk nemusí tavit, ale může se používat i za nízkých teplot v předjaří a je mazatelný. Rozpouštědla během nějakého týdně z štěpařského vosku na roubo vyprchají.

Recept od oka na štěpařský vosk. 600 gramůl kalafuny, 200 gramů včelařského vosku, 20 gramů tvrdého paraínu, třeba z konzumní svíčky, 5 - 10 gramů směsi tvrdších rostlinných a živočišných tuků (kokosový tuk, vyškvařený lůj, vepřové sádlo atd), 5 - 10 gramů prosátého suchého dřevěného popelu plus 10 - 20 gramů inertního práškového plniva nebo prostě do asi 50 gramů inertního plniva a 20 až 100ml rozpouštědla.  Nadrtí a nadělí se na menší kousky, vsype do plechovky nebo starého hnce, spodek se může pro lepší rozpouštění navlhčit malým množstvím rozpouštědla. A zahřívá se ve vodní lázni na roštu z dřívek a jak se začne rozpouštět, míchá se.. Jak je všechno plně rozpuštěné a promícháné, vypne s eohřev a nechá pomalu chladnout. jak to začne houstnout, přileje se zbytek rozpouštědla a stejnoměrně romíchá. Ještě tekutý štěpařský vosk se naleje do nádob, kelímků nebo hliníkových tub.  

Jinak v dnešní době elektrických baterií by se asi hodilo pro štěpování na zahradě držet štěpařský vosk v termostatu při teplotě řekněme kolem 40 st C.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  6   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika