secí tyčky



Kunc - (6) - 57.46 (?) 
31.12.2008 22:21, zobrazeno: 9799x

Již delší dobu používám při setí secí tyčky. Jejich základní výhodou je velmi přesné setí, snadná možnost podsevů a pohodlí při vyklápění semen do řádků. Secí tyčka je v podstatě hranolová lišta o délce cca 80cm s jamkami o průměru asi 10mm které jsou od sebe vzdálené 3cm. Důležitý je hladký povrch jamek který docílíme tak že si zhotovíme hladký trn z ocelové kulatiny stejného průměru jako je jamka a po předvrtání díry pro jamku jej za stálého otáčení na vrtačce vtlačujeme do jamky. Tím jamku zejména v dolní části v podstatě vypálíme a povrch bude pak velmi hladký. Neuvíznou v něm ani semena mrkve či podobných rostlin. Při setí postupujeme tak že si jamky na stolečku v klidu naplníme třeba i pinzetou a pak svazek tyček přeneseme k záhonu. V řádku tyčku jednoduše překlopíme a semena vypadnou. Zůstanou ve velmi přesných roztečích v řádku což velmi usnadní pozdější pletí případně jednocení. Do jamek můžeme semena vkládat v různých kombinacích což je výhodné u podsevů. Tyček mám asi šest. Některé jsou kratší pro lepší využití konců záhonů. Zdraví Kunc

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 85.105 (?), 1.1.2009 15:16

Váš nápad není nijak nový, používal se již dávno v zahradnictví. Jen je to trochu neobratné na plnění semen a potom i na jejich aplikaci do půdy při větších plochách a např. ve větru.Jinak je to ale levná a jednoduchá pomůcka. Můžete so podívat na lepší a jednoduchý sazeč když si ve vyhledavači zadáte

WOLF-GARTEN Secí strojek multi-star Seat-Master EC-M 

tahle kulatá mašinka zaseje i nejmenší semínko s přesností kterou si nastavíte a za zlomek času.Jen nasypete semínko do zásobníčku, nastavíte dávku a velikost semen a nasadíte na násadu a sazíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Kunc - (6) - 57.46 (?), 1.1.2009 16:11

Ano, vím. Tato mašinka má ale jednu drobnou nevýhodu. Musí se otáčet. A to ve velmi měkkém terénu kterým je půda připravená na setí dost dobře nejde. V tom je zase secí tyčka lepší. Zdraví Kunc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 93.203 (?), 6.1.2009 12:21

No osobně, přiklonil bych se raději ke kolečku. Představa jak na záhoně plním secí tyčku pinzetou a pak opatrně přenáším se mi zdá příliš časově náročná a nepraktická. Do kolečkového sazeče vysypu sáček semen, nastavím parametry a vdálenost a jedu. Je to mnohem jednodužší a rychlejší. Kolečko je svým průměrem dost velké a otáčí se i měkké půdě bez problémů.

Jsou i jiné systémy od výsevných pásků po secí strojky na cokoli - jen záleží na ceně a účelnosti vynaložených prostředků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 57.46 (?), 6.1.2009 19:20

Na záhoně se tyčka neplní ale pěkně vsedě u stolečku. S přenášením je menší problém než by se dalo očekávat. Zmíněné mašinky se hodí pro velké záhony se stejnou kulturou a vůbec už se nedají použít pro podsevy. Mám vyzkoušeno prakticky vše včetně zmíněných výsevných pásků. Záleží však na tom jak velkou zahradu máte a jakým způsobem jí vlastně využíváte.Zdraví Kunc. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 60.106 (?), 14.1.2009 19:24

prosim o radu pane kunc jake rozmery secich tycek by jste mi doporucil na vysev kukurice na dvou hektarech

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 176.166 (?), 25.9.2012 20:08

Pane Kunc škoda že jsem na Váš příspěvk narazil až nyní.Přesto po přečtení jsem se hned dal do jejich výroby.Chci Vám tímto poděkovat za opravdu vtipný zlepšováček na přesné setí s možností podsevu a prakticky velmi levného.V jednoduchosti je vlastně genialita.Ještě jedno díky a přeji hodně pěstovatelských úsdpěců Jindra josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika