Rýč



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 97.41 (?) 
24.9.2010 9:23, zobrazeno: 51925x

Dobrý den,

chci koupit nový rýč. Po zkušenostech s plechovými rýči za pár stovek dám raději přednost kvalitě za vyšší cenu. Může mi někdo poradit, jak vybírat, který rýč je nejlepší? Rýč potřebuju na podzimní zarytí zahrady, takže delší rovný.

Předem děkuji za rady a tipy.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 24.9.2010 9:50

asi nemá cenu zakládat nové vlákno, nejen o Fiskarsu a nejen o různých rýčích najdete mnoho informací zde

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 144.100 (?), 28.9.2010 22:18
jedině fiskars se zahlou rukojetí-nezlomí se, neztupí se na kamení, a díky tvaru rukojeti poloviční dřina
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 26.219 (?), 29.9.2010 8:25

Já jsem také náročný na vercajk a prošel jsem stejným obdobím hledání jako Vy. Odpovědně prohlašuji, že Fiskars NE! Je dobrá tak sázení a obrývání stromků, ale ne na klasické rytí. Všechny jejich modely mají velký odklon od kolmice, já mám rád, když je násada a plechová část téměř ve stejné rovině. Prakticky jsem zkoušel i model s teleskopickou násadou, rovněž nebrat. Kamarád po dvou letech používání měl tuto násadu vykvedlanou, takže chyběla taková ta jistota při převracení hlíny. Nakonec jsem si vybral v nějakém baumarketu německý rýč za cca 700 Kč. Měl název "Stavební rýč" a vyznačuje se tím, že násada je ve spodní části celá zaplechovaná a to velmi pevně (používám ho čtvrtýn rokem). Nášlapové hrany nejsou zahlé, ale jsou zakončeny nerezovou trubičkou (proti zaříznutí do obuvy). Tyto rýče jsem viděl v různých velikostech kovové části i délky násady. Z tuzemské výroby nevyhověl žádný výrobce - dělají je z nezušlechtěného plechu a ten se brzy zbortí. Je ovšem možné, že někomu více vyhovuje jiný tvar, ale pro klasické rytí větších ploch je tvar a sklon, jaký jsem uvedl, rozhodně lepší než zakřivené futuristické tvary.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 29.9.2010 8:48

To je věc názoru a možná i techniky rytí.  Nic lepšího, než rýč Fiskars s celokovovou prohnutou rukojetí jsem zatím neobjevil. Mně osobně   vyhovuje ergonomií mnohem lépe než jakýkoli rovný rýč.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 29.9.2010 9:11

Nic proti Vašemu osobnímu názoru, nicméně z diskuse, nejen zde odkazované spokojení  uživatelé Fiskarsu mnohonásobně převažují nad nespokojenými. Tím nechci říci, že by bylo špatně pokud někdo nesouhlasí, ale pouze to, jaké je rozložení názorů a zkušeností na fiskars.

Add "futuristické tvary", nejedná se o tvary futuristické, ale ergonomické. To je právě ten odklon od kolmice, který respektuje biomechaniku lidského těla  a člověk se sním méně nadře.Fiskarsová (neteleskopická) dnes již klasika nemá chybu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 26.219 (?), 29.9.2010 9:55

Možná můj názor pramení ze 35i leté zkušeností s rytím. Zvyk je zvyk. Nejlepší bude si před koupí jednotlivé tvary rýčů vyzkoušet. Na druhou stranu - myslíte si, že Fiskars má tyto tvarované rýče optimalizované pro klasické rytí velkých ploch, které na západě vymizelo před desítkami let? Podle mne je úhel jejich rýčů optimalizovaný pro drobné zahradnické práce (vyrývání stromků, hloubení jam apod.). Předci nebyli hloupí, kdyby byla lepší prohlá násada, již dávno by ji používali. Ale jak píšete, každý má svůj styl. Mimochodem s Fiskarsy (dva typy) jsem na zkoušku poryl poctivé 2 áry, ale nedalo se zvyknout na to, že na rýč tlačím nohou pod určitým úhlem a rýč do země díky svému zakřivení zajíždí pod úhlem jiným.

Jinak od Fiskarsu mám a chválím teleskopické nůžky, sekyry, nůžky pro domácnost a kuchyňské nože nejvyšších řad. Naprostým zklamáním byly zahradnické převodové nůžky, které se lámou jak perník, ty jsem nahradil značkou Bahco (bývalý Sandvik) za poloviční cenu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 70.100 (?), 29.9.2010 10:00

ale nedalo se zvyknout na to, že na rýč tlačím nohou pod určitým úhlem a rýč do země díky svému zakřivení zajíždí pod úhlem jiným....

Souhlasím s Vámi. Už kdysi jsem tu napsal, že na rýči se toho nedá moc vymyslet. Základ je rovný, jakmile to začnete nějak ohýbat přihýbat, jsou problémy s úhly s délkou rukou a podobně. Případné kritiky upozorňuji předem že mluvíme o rýči, nikoliv o lopatě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 223.249 (?), 29.9.2010 10:43

Pročítám diskuzi o rýči a tak něco přihodím. Máme zahradnictví a jediný rýč, zdůrazňuji, jediný rýč, který vydržel nejdéle je Fiskars ale ten typ na kamenitou půdu.Jiné Fiskars také nevydrží.Tento typ je jediný, kterým můžete vyrývat např. 150ti cemntimetrové thuje aniž by se ohnul, prasknul atd.On časem také rupne, ale vydrží hodně.Zatím nevím o lepším a to jsme jich vyzkoušeli hodně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 70.138 (?), 29.9.2010 10:52

Máte pravdu, že zvyk je zvyk, pokud budete desítky let pracovat s určitým nástrojem, tělo se přizpůsobí nástroji, pak Vám bude lépe vyhovovat i neergonomický nástroj. Je to typická situace, popisovaná v pracovním lékařství.


Respektování ergonomie a biomechaniky je obecné, ulehčí práci jak při příležitostné, tak při trvalé práci s nástroji.

Add předci -otázka není o hlouposti ale dostupnosti materiálů, reprodukovatelnosti výroby a znalosti, či neznalosti problematiky.  Exploze vědění apoznání se datuje do posledních necelých sta let. Skutečné sdílení informací a technologií na velkém prostoru skončilo zánikem říše Římské a objevilo se opět během průmyslové revoluce v devatenáctém století. Navíc mnoho technologií, pro nás běžných a v průmyslu rutinních by ještě před pár lety znamenalo i při případné znalosti problematiky vysoké výrobní náklady, nebo dokonce nerelizovatelnost díky chybějícím technologiím, či materiálům.

Add. pracovní nástroje, první skutečně sofistikované biomechanické zkoumání a optimalizace pracovních nástrojů se ale objevilo na konci devatenáctého a počátku dvacátého století v USA, tehdy jeden z velkých průmyslníků (nezapamatoval jsem si jméno), zaúkoloval své techniky, jak by šla zvýšit produktivita práce a snížit úrazovost při práci s jednoduchým ručním nářadím.  Vzniklo několik typů lopat, rýčů, krumpáčů a motyk, které se odlišovaly tvarem, velikostí, materiály a to nejen podle účelu, ke kterému byly určeny, ale i podle tělesné stavby dělníka - přesněji podle zprůměrovaných hodnot vztažených k etniku, které s nástrojem bude pracovat. Vznikly tedy odlišné lopaty pro černocha, asiata a američana evropského původu. Podotýkám, že vše splnilo svůj účel ve zlepšení produktivity i nižší úrazovosti.

Rovný rýč prostě nerespektuje biomechaniku lidského těla. koneckonců, pokud jednou koupíte do firmy  Fiskars, už nikdy nebudou chtít zaměstnanci pracovat s ničím jiným (osobní zkušenost) . Nástrojů, které tělo huntují najdete mezi klasickými tvary ohromné množství, vlastně jsou to veškeré nástroje tradičních tvarů, počínaje  šídly, nůžkami, noži, ale i složitějšími nástroji a stroji, které prostě plnily základní účel , ale i primitivní ergonomie výrobce nezajímala, vzpomeňme si například na klasické komoušské míchačky - byly robustní a odolné, ale pokud je člověk chtěl vyklopit a nedřít u toho, musel na vyklápěcí rukojeti navařit další trubky, aby získal delší páku.

Závěrem chci znovu zdůraznit, že se nebavíme o tom, že Vám díky zvyku a individuálním nárokům prostě vyhovuje klasika a s fiskarsem se Vám pracuje hůře. Není důvod Vám nevěřit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika