Malé zahradní nůžky



Stránky: 1,  2,  3,  4   
Vaclav.III - (27) - 207.2 (?) 
1.11.2009 19:57, zobrazeno: 43668x

Zdravím, mohl by mně prosím někdo doporučit nůžky na slabší větvičky tak do ca.2 cm, především na zastříhávání růží a mladých výhonů ovocných stromků. Nekupuji ty nejlevnější, ale vždy něco "odejde" péro, pojistka, rukojeti... Mám si koupit Fiskars a více o tom nepřemýšlet, nebo existuje i něco lepšího/levnějšího?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 84.156 (?), 1.11.2009 20:58

Nůžky Fiskars si nekupujte. Levné nůžky Z LIDLU mi slouží stejně a jsou za sedminu ceny. Nejlepší je mít dvoje, jedny na slabé větvičky a jedny s rohatkou, které ustřihnou i silnější větvičky. Záleží na intenzitě používání, ale přestaly mi správně stříhat už troje nůžky od Fiskars v ceně od 850 do 1200, do jedněch byla koupena náhradní čepel /asi 270/, ale nůžky už nedostřihávají. Menší nůžky FISKARS jsou též zbytečně vynaložené peníze. Patrně dobré mají sekery, ale to je vše. Nůžky FLO a EXTOOL. Ty s rohatkou byly za 115 - vydrží mi rok, stejně jako ty drahé-mám hodně co stříhat. V železářstvích není výběr těch levnějších a kvalitních.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 3.83 (?), 1.11.2009 21:37

Václave, neopomeňte se podívat na nabídku nůžek Bahco. Není to nic levného ale spálit byste se neměl. Co se týče Fiskarsu, zatím nekoupíte lepší sekeru nebo rýč, nůžky ovšem žádný zázrak.Zase je ale u nich výhodou velmi profesionální dovozce, který problémy řeší bez diskuzí kladně vyřízenou reklamací-pokud se nepletu, záruka 5 let. Koncový prodejce může být ovšem nejslabším článkem řetězu! 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 1.11.2009 23:24

Jednoznačně se mi nejvíc osvědčily  zahradnické nůžky RS-EN

levné, lehké, spolehlivé

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 16.190 (?), 2.11.2009 14:46

Při zkoumání RS-EN jsem narazil na termíny: kovadlinkové a další nůžky dvousečné. Pro stříhání větví jsou které lepší?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 2.11.2009 15:05

Říká se, že dvousečné provádějí čisčí střih. Těmi kovadlinkovými se zase údajně stříhá lehčeji.  Dvousečné dokáží odstřihnout výhon těsněji u kmínku, kovadlinkové přestřihnou silnější dřevo. Dvousečné mohou dřevo "žvýkat", jsou-li vychozené, kovadlinkové zase svou kovadlinkou dřevo "drtí" a při opotřebení kovadlinky a čepele mohou nedovírat.
   V praxi je ale rozdíl ve stříhaném dřevě prakticky neznatelný. Většinou se na hrubší stříhání, průklest a vystříhávání celých výhonů používají jednosečné, na jemnější práci pak dvojsečné.  Mně se líp pracuje s jednosečnými (kovadlinkovými), zejména mohu-li výhon ohnout a stříhat čepelí do konvexity ohybu. Při takovém manévru lze v syrovém dřevu přestřihnout jakýkoli rozměr, který se vleze do rozevřených branží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 16.190 (?), 2.11.2009 15:22

To bylo vyčerpávající. Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?), 2.11.2009 20:31

Tak jako jsem za 30 let měl dva roubovací nože, zahradnické nůžky si koupím, nebo dostanu každoročně alespoň jedny.Tak chvíli stříhám vlajkovou lodí renomované značky, abych je po měsíci odložil do sbírky a vrátil se k RS-ENkám za 2 stovky. Přemýšlel jsem - co vlastně chceme od zahradnických nůžek?
    Profesionál nebo majitel velkého vinohradu vezme nůžky do ruky a nepustí je z ruky bez přestávky několik hodin. Potřebuje, aby byly ergonomické, lehké, bez námahy stříhaly a kvalitní ocel se netupila.
   Amatér vezme do tašky nůžky, pilku, pákovky, latex,  na rameno houseník a vyrazí do zahrady. Nástroje střídá, každý pracuje chvilku. 
   Za jednu z nejdůležitějších funkcí považuji, při opakovaném střídání nástrojů, způsob a snadnost aretace nůžek. Ideální je tlačítko v místě palce pravé ruky.  Otočná páčka, jezdec na horní hraně nůžek či dokonce záklopka na dolním konci dlouhých ramen - to vše zdržuje a vyžaduje pomoc druhé ruky. Jako první mě tímto před lety nadchly plechové nůžky KDS s výměnnou čepelí a plastovou kovadlinkou. Dnes se sice ještě prodávají, ale už jsou jiné lepší. Nejlíp se mi ale stříhá s nůžkami na podobném principu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 26.219 (?), 2.11.2009 8:15

Jednoznačně BAHCO. Dělají se v různých velikostech, takže skvěle padnou do rukou. Jsou dražší - zhruba 600 - 1100 Kč dle typu. Nejlevnější jsou na nejmenovaném internetovém obchodě ze Znojma. Před časem jsem pro kamaráda koupil jejich čínské kopie za zhruba čtvrtinu ceny a vůbec nejsou špatné! Vypadají úplně stejně, jen nemají označení Bahco. Mile mne překvapily, ostří z kvalitní zušlechtěné oceli, dobře nabroušené. Je ale pravdou, že kvalita bývá u čínské produkce kolísavá, proto nezaručuji, že každý další kus bude stejně tak dobrý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 2.11.2009 8:42

Mám asi 10let nůžky Rostex, tehdy stály snad neco přes pětistovku. A stejný model mají moji rodiče snad někdy od sedmdesátých let. Tyto nůžky jsem viděl v prodeji ještě i letos.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika