|
broušení kosy
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
|
host - 8.11 (?), 4.1.2010 11:12
Taky ji mám a dodnes ji používám.
A s tou váhou pozor - myslím si, že je lehčí než dřevěná.
Kdysi jsem je porovnával jen tak v ruce a vyhrála ocelová.
Dnes už tu dřevěnou nemán - praskla, tak jsem zvážil tu
ocelovou a má 1.4kg. F.Vrána
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 8.11 (?), 4.1.2010 11:23
Tak se omlouvám, ale jak jsem zjistil dřevěné kosiště rakouského stylu které je podobné tomu ocelovému váží 1.3klg, takže to ocelové je o 10dkg těžší.
To, ale není tak moc za tu odolnost a při sekání 3x za rok to nevadí.
S pozdravem ručnímu sekání zdar Fr.Vrána
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.168 (?), 24.4.2008 9:56
Brousí se brouskem na kosu každých cca 5 minut sekání. Čas od času je třeba ostří naklepat. Nejlepší je to ukázat - ptejte se kolem sebe, v železářství,..., nebo to je občas vidět ve filmech (třeba Cimrman jako smrtka ;-). Jinak železné kosiště je příšernost dobrá pro kulturisty, kdo tohle vymyslel tak by s tim měl za trest povinně sekat každý den :-D Gl.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.15 (?), 24.4.2008 11:39
když jsem kdysi začínal s tím železným kosištěm a zajel jsem trosku do hlíny tak vlivem setrvačné hmoty aj drny létaly hehe :-) už si ani nepamatuju jaká to byla kosa?nejspíš ruská.Když jsme sekávaly 2x ročně břehy kolem řeky cca 2 hektary tak jsme nechali kosy nakut u souseda to byla paráda potom.Brousili jsme carborundun brouskem každých cca 10m posečené délky.Před broušením se kosa postavíla na kosiště utřela se od trávy trávou (snad to je srozumitelné) levou rukou se přidržela za vrch kosy a pravou rukou jsme pohybovali brouskem vpřed a vazad střídavě po směru ostří z obou stran postupně po celé jeho délce.Nebrousit zbytečně dlouho! Chce to trochu cvik a opatrnost.Kutí kosy pokud zvládnete tak to se popisuje těžko musí vám to někdo ukázat.Nedávno jsem si jen tak nakul pro potěšení kosák.to byl materiál pěkně kovaný a hodně tvrdý.Já si kuji i motyku to je potom uplně jiná práce potíž je v tom že motyka musí být kvalitní kovaná.Mám takovou co někdo vyhodil do sběru.Aj ten kosák má stejný původ.podívejte se na sránky kosimesnadno tečka cezet
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.118 (?), 6.5.2008 16:50
Kosa se nebrousí ale kuje! A ocelové kosiště je nejlepší! Je nezničitelné a pevné! Když jste tak slabí, že neuzvednete ocelové kosiště, tak raději na kosení zapomenout. A kosa se jen brousí průběžně při kosení ale nenahradí se tím pořádné nakutí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.26 (?), 6.5.2008 19:30
uz jsem pochopil brouk pytlik vsechno vim vsechno znam to ocelove kosiste mam take ale nesekam snim udelal jsem si podle neho duralove ze zlamane tyce na dratkovani chmele driv se pry pouzivali pro sekace kteri chodili pomahat z fabrik zemedelcum drevene pry hodne lamali jinak tu malou kosu s drzatkem pouzivala moje babicka na koprivy a rikala ji kosacek nevim jestli se tak opravdu jmenuje nebo to byl jeji napad
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 10.5.2008 12:17
Kosa se zprovozňuje kombinací broušení a vyklepávání. První krok po vytažení zrezivělé kosy odněkud by mohlo být cvičné posekání nějakého metru trávníku. Odstraní se tím rez. Pak záleží, jak je kosa silná. Některé, hlavně tvrdší kosy mají stěnu kosy silnou milimetr i více. To může být u dlouho nevyklepávané a málo či špatně broušené kosy problém při vyklepávání, kosa je hned u ostří silná ten milimetr a vyklepat ji, to znamená kladívkem naklepat pás 2 - 4 milimetry široký z tloušťky milimetr do tloušťky 0,1 0,2 milimetrů trvá strašně dlouho, někdy to ani nejde a kov se trhá. Potom je třeba pomoct, ten několikamilimetrový pás ztenčit bruskou na tak 0,5 mm sílu, aby šel nadále rozklepat na desetinu, dvě desetiny milimetru. Bruskou se to musí dělat opatrně, kosa se nesmí přehřát. Pak následuje to rozklepávání, které utvoří ostří kosy, to jest 2 - 4 milimetry široký pás o tloušťce 0,1 0,2 milimetrů, kde je tím vyklepáním kov mechanicky zpevněný. U takhle vyklepané kosy se potom ostří už jen udržuje brouskem, dokud ten tenký vyklepaný pás není ubroušený a je nutno zase vyklepávat. Při klasickém broušení brouskem a častějším vyklepávání se stěna kosy přirozeně postupně vytahuje do tenka a nějaká bruska kvůli ztenčení stěny před vyklepáváním není potřebná.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|