Zajímavé recepty, děkuji za ně, určitě něco zkusím, zásoby z obchodu dochází...
Mám jen jednu připomínku k přídavku metylparabenu, ev. benzoové kyseliny do vosku : tyto dvě látky jsou konzervans, nikoliv antioxidans! Jejich přídavek - za účelem zpomalení žluknutí - tudíž nemá žádný smysl.
Žluknutí je (alespoň v prvotní fázi) radikálová reakce a ta prosím běží i ve zcela sterilním prostředí, antioxidanty jsou vesměs látky tuto prvotní radikálovou reakci terminující. Ani mi není známo, že by se běžně antioxidanty prodávaly (nepočítaje víno s nezanedbatelným obsahem resveretrolu, farmakologické preparáty a přípravek proti oxidaci benzínu od Briggse s obsahem bis- tercbutylfenolu. Tahle sloučenina se běžně dává i do potravin - oleje- a doporučil bych jej jako smyslupnou náhradu těch dvou konzervaček)
Jinak benzoovka jako mikrobistatikum je účinná pouze nedisociovaná, tzv. v kyselém prostředí - smysluplné použití je v kyselých nálevech, hořčici, kečupu. Ten štěpařský vosk má pH neutrál...
Ještě jednou děkuji za recepty na vosky, mimochodem některé se hodně podobají těm, které si klohním na soustružené dřevěné výrobky.