Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Nakládání > Streptokoky v jogurtu

Streptokoky v jogurtu


Mimmo (2195) - xxx.xxx.91.93 (?)
15.12.2019 17:14

Je po sezóně. Už se nedá skoro nic vypěstovat. Takže je více času na pěstování mikrobiálních produktů. Ať už je to kompost, naložené zelí, víno, kvas nebo snad i jogurt. Momentálně nemám kulturu, kterou jsem v minulosti často používal. Ale všiml jsem si, že se do některých jogurtů přidávají streptokoky. Prý pak laktobacily rychleji rostou. Samozřejmě jsou to "hodné" streptokoky. Jenže mi to stále připadá jako hodný vlk v pohádce. Nikdo mu nevěří. Tak nevím, je to opravdu lepší než staré recepty nebo jen málo prověřená novinka?

Obrázky:
Streptokoky v jogurtu
Streptokoky v jogurtu
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.

Streptokoky v jogurtu


Mimmo (2195) - xxx.xxx.91.93 (?), 15.12.2019 17:14
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Je po sezóně. Už se nedá skoro nic vypěstovat. Takže je více času na pěstování mikrobiálních produktů. Ať už je to kompost, naložené zelí, víno, kvas nebo snad i jogurt. Momentálně nemám kulturu, kterou jsem v minulosti často používal. Ale všiml jsem si, že se do některých jogurtů přidávají streptokoky. Prý pak laktobacily rychleji rostou. Samozřejmě jsou to "hodné" streptokoky. Jenže mi to stále připadá jako hodný vlk v pohádce. Nikdo mu nevěří. Tak nevím, je to opravdu lepší než staré recepty nebo jen málo prověřená novinka?

Obrázky:
Streptokoky v jogurtu
Streptokoky v jogurtu
Připojit reakci   
   

Streptokoky v jogurtu


konvalinka (1181) - xxx.xxx.148.5 (?), 15.12.2019 18:05
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dle tohoto článku (otázka je, nakolik je správný) jsou ty streptokoky normální součást kvašení, tedy zvlášť se nepřidávají (jako některé laktobacily) takže se třeba na obaly ani nemusí či nemusely uvádět?

Připojit reakci
      

Streptokoky v jogurtu


Kutilovi (55) - xxx.xxx.250.122 (?), 15.12.2019 18:29
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

My si vyrabime jogurty, taky ruzne syry, treba hermeliny, camemberty, farmare a haloumi. Podle tohohle linku toho asi moc neudelate, protoze bakterie pri teplote nad 45 stupnu znicite. Taky mam dojem ze prazdnou sklenici v mikrovlnce neohrejete, nevim, nemame.

Jogurty se muzou delat z jogurtove kultury, nebo prostym pridanim jogurtu. Ty bakterie jsou jakymsi stavebnim materialem.

Jinak pro samovyrobce mlecnych produktu vrele doporucuju FB skupinu Vyroba syra, kde je spousta receptu, navodu, da se tam i vsecko nakoupit. Prvnich par dni budete koukat co lidi umi a pak se do toho taky date. Chce to je zdroj kvalitniho mleka nejlepe z farmy

Připojit reakci
         

Streptokoky v jogurtu


Mimmo (2195) - xxx.xxx.30.232 (?), 20.12.2019 6:45
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji všem za postřehy a názory. Když to shrnu, tak jsem zjistil, že:

  • jsem ve škole nedával pozor
  • technologie výroby jogurtů je velmi různá
  • používají se i různé bakterie
  • u nás se používají často jmenované laktobacily, streptokoky a bifidobakterie
  • dávkování laktobacilů a streptokoků v poměru asi 1:1 velmi zrychlí fermentaci
  • Laktobacily vytvářejí kyselinu mléčnou a také štěpí kasein, který je tak lépe tráven
  • Streptokoky také vytvářejí kyselinu mléčnou a podporují růst L., neštěpí kasein a nesnášejí příliš kyselé prostředí
  • nejrychlejší růst L a S je při teplotách 40-45ºC
  • při kratší fermentaci zůstávají S. v jogurtu, při delší fermentaci a nižším pH všechny uhynou
  • zdrojový zákvas se uchovává zmražený nebo sušený
  • nežádoucí bakterie (koliformní)  se v kyselém prostředí nemnoží, ale přežívají
  • prázdná sklenice se dá ohřát v mikrovlnce
  • v hotovém jogurtu je nejméně 1 milión L na 1 gram, někdy i srovnatelné množství S.
Připojit reakci
            

Streptokoky v jogurtu


Kutilovi (55) - xxx.xxx.250.122 (?), 20.12.2019 10:31
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

My na to takhle vedecky nejdeme, Jogurtova kultura se da pouzit az 6x, obsah nestudujeme, kupuljeme kulturu reckeho jogurtu, je jemnejsi nez bulharsky. On je rozdil i v mliku, nastesti mame pobliz farmu s nejlepsima kravama tzv. Jersey. Z marketu bych dneska uz mliko nepozrel.

Je zajimave ze jine mleko, resp. jiny jogurt je z venkovniho paseni a jiny z ustajeneho krmeni. Z ustajeneho je jogurt pevnejsi, z pastvy trochu ridsi. Zacali jsme se 3 litry tydne, pak 6, pak 15 za 14 dni a deska bereme 22,5 litru za 14 dni a to jsme na to de facto dva.

Připojit reakci
   

Streptokoky v jogurtu


host - xxx.xxx.168.81 (?), 15.12.2019 18:10
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V dobách, kdy lidé byli ještě primitivní a hloupí, to je před cca 50 lety, učili se děti ve školách, že tyto bakterie, jejich kmeny, jsou základem mlékařské jogurtové kultury. JG

Připojit reakci
      

Streptokoky v jogurtu


host - xxx.xxx.168.81 (?), 20.12.2019 17:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky jsem ve škole nedával pozor (jiný předmět, ČJ) a cítím potřebu se za hrubku ve svém předchozím příspěvku omluvit.
Jogurt v minulém režimu byl výrobně a technologicky náročný a tím drahý výrobek. Po revoluci se hledaly cesty ke zlevnění. Přestala platit norma pro jogurt a toto pojmenování se zavedlo i pro jiné, moderní, mléčné výrobky. JG

Připojit reakci
         

Streptokoky v jogurtu


KUKY (3840) - xxx.xxx.38.136 (?), 20.12.2019 19:59
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Streptokoků je mnoho druhů, ne jen ten beta-hemolytický, patogenní. Jogurt, kysané zelí, kefír (obsahuje navíc i kvasinky) jsou požehnáním pro naše nevhodnou stravou vybydlené střevo. Zbavili jsme se střevních parazitů, např. červů, a co se stalo? Imuntní systém nemá co likvidovat, vlastně nemá do čeho šťouchnou, a tak zkouší, co likvidovat ve vlastním zdravém těle. Střevní záněty, ekzémy, astma, alergie... To je ten důsledek.

Připojit reakci
            

Streptokoky v jogurtu


Mimmo (2195) - xxx.xxx.30.232 (?), 21.12.2019 12:11
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Správně to říkáte. Ty správné bakterie určitě potřebujeme. Zvláště při nestandardní vánoční výživě nebo při užívání léků. Kdo nesnese jogurt, může zkusit stravní doplňky vypěstované odborníky ve velmi koncentrované formě. Jedna tobolka obsahuje na začátku doby použitelnosti 10 miliard růstuschopných probiotických bakterií (asi jako 1kg jogurtu). Je tam směs složená z jednoho, dříve jmenovaného, druhu Steptokoků (termophilus), 3 druhů bifidobakterií a 5 druhů laktobacilů.

Obrázky:
Probiotika
Probiotika
Připojit reakci
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Bílý ocet - dostupnost26.5.2020
Průměr komínu k udírně20.5.2020
Uzení domácích klobás19.5.2020
Generátor kouře15.5.2020
Generátor kouře13.5.2020
Generátor kouře13.5.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů