Kysané zelí



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.144 (?)
31.1.2020 21:49

Pravda, za dob dávno minulých se sem dovážely z Bulharska závitky v konzervách. Poměrně často jsme je konzumovali, byly dobré. Pak to nějak zmizelo.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  <  6   
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.144 (?), 31.1.2020 21:49

Pravda, za dob dávno minulých se sem dovážely z Bulharska závitky v konzervách. Poměrně často jsme je konzumovali, byly dobré. Pak to nějak zmizelo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 117.61 (?), 10.11.2021 22:39

Ptal se mne kamarád, proč se mu při kvašení zelí v klasickém zelňáku dělá uvnitř nádoby PODTLAK. Ubývá voda ze žlábku a při pokusu o opatrné nadzvednutí poklice je opravdu cítritr, jak je pořisátá.

Zelí nakládá již řadu let, na receptu nic nezměnil a s tímto jevem se nikdy nesetkal. Nevíte, čím by to mohlo být?

Kvašení probíhá v místnosti s teplotou cca 20 st.C.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 11.11.2021 8:31

To je běžná věc, když zelí dokváší. Ničemu to nevadí. Proč to je, není vědecky prozkoumáno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 117.61 (?), 11.11.2021 10:27

Díky za uklidńující informaci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 6.7 (?), 11.11.2021 16:14

...ked proces kvasenia konci, moze dojst zmene tlaku ochladenim miestnosti. Povedzme cez noc, ak je miestnost menej vykurovana, sa sud a plyn nad kapustou ochladi. Druhe a tretie vysvetlenie by bolo postupne rozpustanie CO2 v kvapaline nad kapustou, odparovanie vody cez porezny material a tym pokles objemu... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 226.58 (?), 11.11.2021 18:37

Aj zmeny atmosferickeho tlaku (vyssi/nizsi tlak) popri zmenach teploty (ochladenie za posledne tyzdne) moze hybat s vodnym stlpcom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 107.79 (?), 11.11.2021 22:08
Podtlak mivame každoročně, ať se tím vůbec netrápí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 98.188 (?), 23.11.2021 17:52

Vzpomínám si, že mí prarodiče měli v hodně studeném sklepě sud se zelím, totéž mí rodiče i tcháni. Když se chodilo pro zelí,  mrzly ruce... Později můj otec začal zelí kvasit ve velkých sklenicích, no pohoda.Sklenici si přinesu do tepla, odeberu a se zbytkem ji pak nechám v ledničce.  Tento způsob lze využít i u těch, kteří nemají sklep.

Při nakládání dávám nahoru vrstvu celých listů jako píst a na ně skleničku, která se zapře o víčko. Doliju šťávou ze zelí do plné sklenice. Po vykvašení přenesu do sklepa Je lepší nechat větší prostor ve sklenici pro šťávu. Pak většinou nevyschne. V současnosti nakládám zelí vždy s nastrouhanou mrkví a červenou řepou. Chutná mi více a je to snad i zdravější. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  6   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:01
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika