Kysané zelí



host - 220.6 (?)
22.12.2018 13:12

Vychytávka Káji Hrušky (bratr Ládi):

Pokud nakládáte do 5-ti litrové sklenice, je problém vložit dovnitř na zelí "pokličku". Ideální je k tomu ohebné víčko z jídlonosiče. Má průměr přesně odpovídající vnitřku sklenice (15cm).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 79.90 (?), 31.10.2008 22:17

Díky za radu, zelí sice budu dělat podruhé v životě, protože poprvé mě odradilo, že špatně kvasilo, ale možná to bylo letní, tak chci letos po osmi letech naložit si vlastní zelí. Takže ještě jednou dík.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jarik - (40) - 32.19 (?), 9.11.2008 18:31

Dobré je taky s červenou řepou.  Mám otázku, vždycky jsme již ukvašené zelí kolem vánoc s nálevem deko zavařili. Jde to udělat nějak jinak bez převaní? Např. nacpat jenom do sklenice a zamáčknout? Ale již ukvašené. Děkuji Jarda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 9.11.2008 23:15

Zelí s nálevem DEKO obvykle vůbec nevykvasí.
Vykvašené zelí je možno sterilovat ve sklenicích podobně jako okurky. Zelí s DEKEM sterilovat netřeba, konzervuje se benzoanem obsaženým v sáčku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 194.200 (?), 12.11.2008 19:31

Dobrý večer, nemáte někdo recept na klobásy naložené v kyselé zalí jak se dělá na Slovensku? Je to moc dobré Hana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 154.29 (?), 18.11.2008 22:02

Na zelák 18 l jsme koupili 30 kg zelí, zelák naplnili a zůstalo do 3 sklenic 0,7 l.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 18.11.2008 23:42

Tak to umíte skvěle šlapat - nebo Vás v Zelenině ošidili.  
Já jsem koupil 30kg zelí a do 30 litrového soudku se mi nevešlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.194 (?), 18.1.2009 0:29

Zdravím všechny co milují kysané zelí.Základem úspěchu je čistota nádobí kvalitní pozdní zelí a velká chuť po kvalitní zdravé pochoutce Dělal jsem 20 kg zelí 2kg cibule a 2kg jablek Pro jdnodušší pochopení.napíši 100% vyzkoušený recept na 10 kg zelí.Možná někdo nebude souhlasit ale je to pravda.Po odstranění vrchních špatných listů se vykrájí košťály.1 kg čistě oloupané cibule caa 1.3 kg jablek po vykrájení jadřinců a stopek (slupky nechám) a mám1 kg.Na každý 1kg zelí dávám 14 g obyčejné soli celkem (140 g)1 malý balíček kmínu (můžete si dát podle svého)Vše se pokrouhá a smísí v nějaké větší nádobě.caa2 hod se to musí občas zamíchat aby to pustilo dostatek šťávy.Nechá se to další 1 hod odpočinout.Tak a teď ty výpočty kolik zelí na kolik litrů nádob.Jelikož nakládám zelí do zavařovacích sklenic 0.7 tak mám takový výpočet který je jen orientační ale já jsem se spletl pouze o 1 sklenici která mi zbyla z 36 ks vypočítaných(24 kg).12 kg směsi děleno 0.7=  caa 17 ks sklenic.Do soudků (nedávám) je podle výpočtůi.Příklad 10 kg zelí (směsi) děleno 0.7´=14.3 litru nádoba.14 kg /0.7=20 l 21 kg/0.7= 30l. 30 kg /0.7=42.8 l Berte to prosím jako hrubý výpočet.Do řádně vymytých sklenic pěchuji zelí 2-3 cm od okraje.(ty 2-3 cm na každé sklenici mohou při plnění do soudků zkreslit moje výpočty).Kupte si zelí o 2-3 kg více proti mým výpočtům a zbytek můžete natlačit do sklenic.Nic nebrání tomu dát zelí i do menších sklenic.Nechte pár sklenic na zkoušku při vykvašení po 2 měsících a td 1 sklenici si nechte až do vyprázdnění soudku a porovnávejte.Myslím že další nakládání bude do sklenic kde odpadávají činnosti jako zakrývání zahnívání dolévání vody a pod.Řádně vypařenýmy osušenýmy  víčky pevně uzavřeme sklenice a dáme na podnos na teplé místo.po caa týdnu se víčka vypouknou potom se vše přenese do chladna a po caa 3-4 týdnech se může konzumovat.Další moje vychytávka je vážení soli a pragandy(solící směs na klobásy a uzené maso).Balíček Pragandy má 250 g hmotnost. Abych nemusel vážit tak jsem použil polévkovou lžičku na odměřování.Lžičky jsem zarovnával rovnou hranou nože a vyšlo mi 25 lžiček tj. 10 g.Sůl je v 1kg balení tak jsem to musel také podstoupit.(vím že se to dá rozvážit a ušetřit čas ale chtěl jsem mít jistotu)1000g děleno po lžičkách mi vyšlo 71.4 lžíce po 14 g soli.Na 10kg zelí 10 lžiček soli je 140 g.To si musí každý odměřit sám podle svojich lžic.Základ úspěchu je 100% čistota hlavně zbytečně nepřesolovat. Jo a na závěr co když mám načatou a nedojezenou sklenici zelí?Nasadím nebo zašroubuji víčo a dám do lednice.Jarda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.194 (?), 18.1.2009 0:50

To zelí 20kg je čistá váha.(nákup25kg)Po očištění jsem vážil a dávkoval sůl. Jarda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.6 (?), 22.12.2018 13:12

Vychytávka Káji Hrušky (bratr Ládi):

Pokud nakládáte do 5-ti litrové sklenice, je problém vložit dovnitř na zelí "pokličku". Ideální je k tomu ohebné víčko z jídlonosiče. Má průměr přesně odpovídající vnitřku sklenice (15cm).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 7.6 (?), 1.1.2009 18:30

Pokud nakládáte červené zelí a použijete sůl s jódem tak bude mít odlišnou barvu, u bílého nic podobného nepozoruji. J.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika