Lišta



Stránky: 1,  2   
host - 210.61 (?) 
19.11.2015 9:29, zobrazeno: 9879x

Dobry den!

obcas sa tu spomina aj vymena listy na motorovej pile - ako spoznam, ze na to nastal cas?  to, ze sa mi zoskriabal napis "husqvarna" asi nebude dostatocny dovod... :-)

pilim len doma pripadne u kamaratov drevo-metrovicu do krbu...

Dakujem, prijemny den!

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 62.135 (?), 20.11.2015 14:56

ked pilis len doma tak je dobra pokial sa neozbije kolecko. kebyze makas v tazbe tak dovod moze byt aj to ze je kriva(po zovreti). ale inak pokial mas kolecko tak je to OK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 20.11.2015 15:19

Časem se vyběhá vodící drážka a řetěz tím pádem není tak přesně vedený. Otřepy vnější hrany se dají ubrousit (a pravidelně se to dělá) ale šířku drážky prostě nezmenšíš. Takže poté se koupí lišta nová. Ale pokud budeš někde potřebovat zahliněné dřevo dořezávat starým řetězem, je dobré si novou lištu pošetřit a na tu "prasečinu" na_chvilku obout soupravu starou.

Při řezání metrovice na kozičce počítej tak 5 řetězů ku jedné liště, Pokud nakupuješ v odborné prodejně, po třetím a dalším řetězu vem lištu s sebou a oni Ti zkouknou, jestli ještě ten následující řetěz vydrží nebo jestli si máš už koupit novou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 136.63 (?), 21.11.2015 8:55

Zdravim, Stando uvadis nepravdy, sirka drazky neni pro funkci listy podstatna. Dulezite je stejna vyska vodicich plechu a hloubka drazky. Pokud se zacne dotykat retez dna drazky, tak jecas na jeji vymenu. Lista by se mela casem zbrousit na pravouhle brusce a srazit hrany, zejmena pokud zacne podrezavat. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 21.230 (?), 21.11.2015 12:29

Zdravím Stando (136.63), uvádíš nepravdy, výška plechů a hloubka drážky není pro funkci lišty...

Ach jo, tady je zase rádoby odborníků jako smrků v hektarovém lese.

Tak jak to je? První problém většinou bývá šířka a profil drážky, ano i profil. On totiž takový tvar V, následek práce s volným, nesprávně napnutým řetězem odepíše lištu spolehlivě, neboť se řetěz naklápí do stran a tím není správně veden. Střídavě je v záběru jedna, nebo druhá strana. Volná drážka a to i u nové lišty s řetězem špatně zvoleného vodícího zubu např. 1,3 z lišty Micro Lite v liště pro 1,5 má ten samý efekt. Takže volná drážka staré lišty Stando asi pro správnou funkci lišty podstatná bude, že? 

Neshodná výška plechů je pouze následkem a to buď používáním nesprávně nabroušeného řetězu, nebo na jedné straně tupého řetězu a nebo, no Stando, ano, nesprávné kombinace drážky pro 1,5 a řetězu 1,3, případně právě oné volné drážky. Drbat lištu tak dlouho až dojde k dosednutí vodících článků na dno drážky je buďto "vrtkolenství" nejvyššího řádu, nebo důkaz neotáčení lišty během provozní údržby pily. Nebo také tvé zcestné teorie o "zbroušení na pravoúhlé brusce". Ta je totiž pouze jedním z řešení vzniku nejstených výšek vodících plechů, které vznikají... Možná jsi si spletl dosednutí na dno drážky a dosednutí na vodící plechy v oblasti kolečka, vrcholu lišty. To je další důvod pro vyřazení lišty, dochází zde k opotřebení zubů vodícího kolečka a vznik otřepu na vrcholu lišty je vždy jeho dalším signálem, pohledově je vidět přibližující se vodící články k plechu. Otřepy na hranách lišty se odstraňují průběžně a jsou celkem logickým produktem tření vodících zubů řetězu o vodící plechy, mimo již zmíněnou oblast vrcholu lišty s "kolečkem", Roll topem. Dalším a dost podstatným efektem volné drážky, zejména u hobby pil s ol. čerpadlem menšího výkonu je citelné snížení výkonu mazání řetězu. Nelze také opomenout tzv. výtluky mezi koncem "dlouhé drážky" a oblastí vrcholu lišty, i ty jsou důvodem vyřazení lišty. 

Hrubé pořadí nejčastějších závad lišty pro její vyřazení: 1) rozpad kolečka, 2) volná drážka a její následky, 3) výtluky, 4) deformace lišty (neopravitelné ohnutí), 5) rozpad svarových spojů (bodů), plechů.

    Samotná volná drážka je ještě občas řešitelná záměnou řetězu, avšak pouze 1,5 za 1,3, nebo 1,6 za 1,5 stejného dělení. Není to ale všelék a nepočítejte s výkonem více jak jedné až dvou sad řetězů. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 136.63 (?), 22.11.2015 9:18

Zdravím, myslíš si jmenovče, že 40 roků praxe v opravách a práci s pilami, stovky spokojených zákazníků, kterým jsem ušetřil peníze za za pořízení nové lišty. Ano to je ono pravoúhlé zbroušení a následné vyhlazení vodících plechů. Ty jsi toto ještě ani nevyzkoušel a už máš spoustu "dobrých" rad jak si pomoci při vyběhané drážce. Ono to ale takto nefunguje, pokud by jsi někdy vyzkoušel nasadit širší řetěz na vyběhanou lištu, tak by jsi věděl, že je vyběhaná jen v účiných místech a patka je téměř netknutá To znamená, že širší řetěz v celé dráze drážky do ní zapadne ale v patce nikoliv a nebo ztuha. Nic jsem si nespletl dobře vím, kdy je lišta na výměnu. Kdyby se lesáci řídili tvými radami, tak by potřebovali dvě lišty na měsíc ale tak to není, pokud jim lištu zbrousím, tak i o 0,5 širší drážka zaručuje dlouhý rovný řez. Doporučuji méně googlu a víc vlastních poznatků. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 22.11.2015 9:37

Pánové, myslím si, že tazatel je na takové úrovni, kdy si Vámi uváděné kroky údržby sám neudělá a tím pádem je namístě mu doporučit, že mimo řetězu na nabroušení má s sebou vzít i lištu. Buď mu provedete na ní seřízení a poradíte mu, jak při řezání "nedělat chyby", které na liště "přečtete". Ono u takového Hobíka může být pro lištu zásadní i vytvoření výtluku v určité oblasti, která odpovídá nejsilnějšímu přítlaku na kozičce při řezání silou se špatně nabroušeným řetězem a neustálým zanedbáváním kvalitního mazání (např u elektriky nedojde benzín a mám souseda, co řezal Makitou celý den bez dolévání).

Myslím si, že neudělá chybu ať přijde za kterýmkoliv z Vás dvou. U konkrétní lišty totiž podle mne jeji stav správně vyhodnotíte a nebude to jako v MFu "pane, po třetím řetězu se lista vyměňuje automaticky". A nezohlední přitom ani to, že řetězy odešly rychle kvůli nekvalitnímu broušení s velkým úběrem materiálu na bruskách MFd servisu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 21.230 (?), 22.11.2015 12:57

Zdravím vás oba Standové a aby bylo na rovinu, odhalím se. Radek, možná i B. S.Melaga špatně četl pro zakalené, rudé bělmo "kritiky" jeho "kritiky" Standy z HK. Nic ve zlém S.M. wink Ale i tak Stando úplnou pravdu nemáš, funguje to a celkem dobře to osazení např. 1,5 drážky 1,6 -kou, ano, za přepokladu že nikdo dosedací plochy nebrousil a u dřevařů je ten předpoklad více než 90%. A to co jsi napsal o patce přesně kopíruje to moje "profil". Do vyběhané drážky do V těžko po srovnání (nejen tvým zbroušením), těžko osadím širší voďák, to je fakt. Do běžně vytlučené drážky prací správně broušených řetězů, anžto si dosedací plochu opracovává pravidelně dvojice dosedacích ploch spojovacích článků řetězu a materiál vytláčí do stran (otřepy), lze s úspěchem a i pro profesionála osadit širší voďák. Takto "polopaticky" to píšu samozřejmě pro ty amatéry, my profíci (S.M., S.von K.), teorii známe. Ale s tím roztažením o 0,5 jsi příteli malinko šlápl bokem, co ty na to? To už je drážka 1,8;2;2,1 mm a to pomalu řetěz nepřepadává, ale vypadává a i celkem dost napnutý. Nemám sice za sebou praxi 40 let, to co mám mi ale bohatě stačí (38), abych si nejen přečetl doporučené postupy výrobců, ale i odzkoušel u zákazníků a i na vlastní ruce to co píšu. Je spodivem, že ti lesáci co se mou radou řídí, používají v závěru životnosti lišty 1,5 běžně řetězy 1,6 a bez problémů. Aplikoval jsem to i u např. tesařů, místo řetězu Oregon 95 řetěz Oregon 21.

Dobře vím, že to tak děláš i ty, ale nadzvedla tě moje poznámka o "rádoby odbornících" a to jsem celkem rád wink  bylo to tady trochu ospalé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 22.11.2015 15:20

Radku, jedna zásadní chyba - nejsem profík. Já jsem jen poučenej hobík, co by šel jinam, když by mu někde věšeli moc veký bulíky na nos.

Ale měl bych docela dotaz, jak dlouho vydrží lišta tesařům, když pracují s čistým odkorněným dřevem a jak dlouho v těžbě polomů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 21.230 (?), 22.11.2015 16:57

Stando vím, hobík poučený, ale se znalostí profíka. U tesařů to je podobné jako u všech smrtelníků. Záleží na tom elementu co tu pilu drží v rukách. V polomech to je podobné jako v běžné těžbě, jistě riziko sevření a rozkroucení je větší, možnost hrábnout si taky, ale zas to je podle dřevaře.

Mimochodem poslední provedení lišt Oregon Pro-Lite s 5 nýty Roll-Topu je při dobrém broušení řetězů, kvalitním oleji a normálním stylu těžby tak výkonné, že sem ani počet řetězů které jsem na ní sjel napsat nemůžu. Byl bych okamžitě opět za chvastouna, b.ba a já neví co ještě, ale to číslo je dvouciferné yes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika