v komoře je jen cca jen o nějakých 5 stupňů méně než v kuchyni
Mošty steriluji při 80 stupních. Skladovat se pak dají při běžné teplotě ve špajzu skoro neomezeně dlouho.
ve sklepě na zahradě by mě lahve oplesnivěly
Sklo na povrchu nemá proč plesnivět. Plesniví pouze tehdy, kdy láhve pasterujete ve vodě, do níž uteče trocha moštu a jsou pak na povrchu sladké. Očištěné neplesniví.
polystyrénových beden, nějak bych je musel upravit, aby přes ně neprocházelo světlo.
Nemusel. Světlo moštu - obzvlášť pokud ho do roka vypuijete - nevadí
Jinak mě takto tepelně zpracovaný mošt začíná chutnat vice než "syrový".
Porovnám-li chuť čerstvého a pasterizovaného, tak víc mi chutná samozřejmě čerstvý. Je to otázka vkusu
zajímalo by mě jestli někdo neví při jaké teplotě mošt mrzne
Zmrznutí záleží na cukernatosti moštu, u nás průměrně při -4 stupních.