Uchování jablečného moštu bez sterilace



host - 111.26 (?)
2.10.2016 10:33

Konečně jsem narazila na příspěvek, který pamatuje na konzervaci moštu ve sklenicích. V naší rodině se moštuje do skleněných lahví 0,7l, které jsme si uchovali po kdysi vyráběných limonádách v Mnichově Hradišti - včetně uzavíracích korunek, které se na lahev uzavřou pomocí kovového přípravku vloženého do stojanové vrtačky.  Ale lahve občas prasknou, odštípne se kousek hrdla, a tak přemýšlím, zda by místo lahví nebylo dobré zbytek moštu dát do sklenic nas kompoty. Vy jste jediný, dko se o těchto obalech v diskusi zmiňuje. Prosím upřesněte, zda mošty sterilujete už ve sklenicích ponořených do zavařovacího hrnce nebo zda je plníte (podobně jako my ty lahve) už horkým moštem a jen zavíčkujete a necháte být. My ty lahve naplněné po okraj horkým moštem položíme do beden, kde vychladnou a tak je expedujeme do sklepa. V této poloze se zároveň eliminuje vzduch uvnitř a mošt tak vydrží celé roky. Ale u těch sklenic si nejsem jistá, zda by šroubovací víčka či klasická víčka Omnia udržela mošt bez konzervace v zavařovacím hrnci tak dlouho, jako ty lahve... Jsou už vzácné, málokterou minerálku již do nich plní a pokud použiji šroubovací lahve od rumu či jinéjho alkoholu, většinou je spotřebujeme jako první, protože riziko průniku vzduchu a tudíž plísně v moštu je větší... Děkuji za vaše rady. Eva J.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.152 (?), 24.8.2014 11:59

15 Kč/l je přiměřená cena. Važme si své práce...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 20.9.2014 21:25

Nadbytky moštu neprodávat, protože málokdy dostanete za něj přiměřenou cenu, a domácí mošt bez chemické konzervace je poklad v domě, jako npř. med.Neodkalený neprodáte, a okalovat je ho škoda.V zimě, když budou nemoci útočit, fairwall v podobě zdravé pochoutky příjde vhod.Do mrazicího boxu bych jej asi nedával, mražením se uchování moštu prodraží.Postačí tepelná sterilace, a uložení v chladném sklepě.Sám mám několik láhví z loňska v PETkách.Letos nebylo z čeho moštovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.4 (?), 1.10.2020 13:29

Dobrý den, moc prosím pána, který popisuje uchování moštu v 50 litrových sudech s naražečem, jestli by mi nemohl napsat kontakt na prodejce aparatury, kterou pořizoval. Chápuli to dobře, jedná se ve své podstatě o moštový burčák. Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 111.26 (?), 2.10.2016 10:33

Konečně jsem narazila na příspěvek, který pamatuje na konzervaci moštu ve sklenicích. V naší rodině se moštuje do skleněných lahví 0,7l, které jsme si uchovali po kdysi vyráběných limonádách v Mnichově Hradišti - včetně uzavíracích korunek, které se na lahev uzavřou pomocí kovového přípravku vloženého do stojanové vrtačky.  Ale lahve občas prasknou, odštípne se kousek hrdla, a tak přemýšlím, zda by místo lahví nebylo dobré zbytek moštu dát do sklenic nas kompoty. Vy jste jediný, dko se o těchto obalech v diskusi zmiňuje. Prosím upřesněte, zda mošty sterilujete už ve sklenicích ponořených do zavařovacího hrnce nebo zda je plníte (podobně jako my ty lahve) už horkým moštem a jen zavíčkujete a necháte být. My ty lahve naplněné po okraj horkým moštem položíme do beden, kde vychladnou a tak je expedujeme do sklepa. V této poloze se zároveň eliminuje vzduch uvnitř a mošt tak vydrží celé roky. Ale u těch sklenic si nejsem jistá, zda by šroubovací víčka či klasická víčka Omnia udržela mošt bez konzervace v zavařovacím hrnci tak dlouho, jako ty lahve... Jsou už vzácné, málokterou minerálku již do nich plní a pokud použiji šroubovací lahve od rumu či jinéjho alkoholu, většinou je spotřebujeme jako první, protože riziko průniku vzduchu a tudíž plísně v moštu je větší... Děkuji za vaše rady. Eva J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 2.10.2016 13:20

Děkuji za vaše rady. Eva J.

Nevím sice, koho svým příspěvkem oslovuijete, ale podělím se o zkušenosti.  Zavařuji mošt už 40 let ve sklenicích. Vždy plním sklo studeným moštem. Sklenice omnia lze použít stejně jako na kompot. Naplnit, uzavřít, sterilovat 80st 15 minut. Vydrží řadu let. Nevýhody jsou dvě: 1. ze sklenic se mošt hůř nalévá a na stole nevypadají pěkne.2. není-li mošt čirý, nelze z něj odstranit šum a ve sklenici u dna zůstane kal. Proto používám litrové sklenice se šroubovacím vrškem (plastovým z lékárny, dá se nahradit víčkem z PET lahví). Steriluju otevřené sklenice naplněné 4 cm pod okraj. Zahřátím se zaplní úplně. Odeberu šum, horké zavřu a po 5 min vyjmu z hrnce. Nepokládám, neobracím. Vydrží taky roky. Nemá-li láhev šroubovací hrdlo lze použít celofán s gumičkou. Protože víčka používám desítky let dokola, ze 100 lahví tak 5 chytne na povrchu malou plíseň - skončí v kvasu.. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 136.181 (?), 2.10.2016 16:52

Paní Evo, přijde mi, že pokud jste měla zvládnutou technologii s korunkovými uzávěry je nápad s omnia sklenicemi velkým krokem zpět.
Korunkové uzávěry jsou levné, dostupné, zátkovačky taky a sklenky můžete použít třeba pivní. I s přepravkami pro pohodlné skladování. A pokud se Vám nelíbí zátkovačka páková tak zkuste třeba tuhle:

Rafael.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 37.15 (?), 25.4.2015 8:15

velmi solidní studie potvrzují že PET respektive z něj uvolněné látky i vextrémně malých dávkách podporují proliferaci tedy růst například prostatické tkáně zvláště té nádorové a ty hodnoty jsou číselně v takové velikosti jakou má prakticky každý denní konzumací v těle, tohle platí nejen pro muže ale i u žen pro hormonálně závislé nádory, tolik jen stručná fakta zkrátka není známá bezpečná minimální dávka, migrace látky za tepla z láhve do obsahu je samozřejmě největší a největší je do tuku ale tyhle zjištěné hodnoty platí pro vodu a za studena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 93.77 (?), 26.4.2015 19:38

Bez platného odkazu, tj. kdo, kde a kdy, popřípadě přímo adresy na příslušnou "práci", je i "velmi solidní studie" jen odkaz na agenturu JPP!!

Tím nechci váš příspěvek "strhat", jen je uveden nedostatečně!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 12.10.2018 14:12

O křenu se tu psalo v minulosti. Je to známá metoda, ale mně křenový mošt příliš nechutná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 148.5 (?), 12.10.2018 14:18

Ty jo, tak to je super metoda škoda, že jste to sem nepísnul před týdnemwink kdy mi tchýně lisovala a sterilizovalasad jablečnou šťávu(mrazák mám plný) Musím si to poznačit a příští rok zkusím. Díkysmiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika