|
Uchování jablečného moštu bez sterilace
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 80.193 (?), 7.12.2008 17:06
Tak to udělejte, jako můj nový soused-Pražák, který si koupil chalupu. Ze samé radosti nad úrodou jablek si koupil drtič, lis a začal moštovat... Ihned plnil PET lahve po okraj jen tak, jak to nachytal z lisu a nechal je na dvoře s tím, že si je v neděli vezme s sebou do Prahy. Kolik si myslíte, že mu zbylo celých flašek na odvoz v polovině srpna?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.241 (?), 15.9.2011 21:59
Mám podobné zkušenosti. Přetlak oxidu uhličitého kvašení zastaví. PET láhve ale musí být plněny jen s minimálním množstvím vzduchu, který oxid uhličitý ředí a hlavně musí být po zakvašení a zvýšení tlaku za normální teploty uloženy v nízké teplotě, ideální je takové 4 st C. Za takové teploty se oxid uhličitý rozpouští v moštu lépe, takže tlak je nižší a vyšší koncentrace co2 v kapalině lépe zpomaluje kvašení. Nesmí zmrznout, protože ve zmrzlém moštu se oxid uhličitý nerozpouští, ten by se stal plynný a zvýšený tlak by roztrhl flašku.
Nevýhoda je ta, že se z toho stává alkoholický nápoj pěněním podobný pivu a taky někdy s výrazně jinou chutí než byl původní mošt.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|