Uchování jablečného moštu bez sterilace



host - 155.203 (?)
11.11.2012 18:55

Pan Paster vynalezl pasterizaci a to je zahřátí na 73,5˚C kdy se zničí bakterie a nezmění chutˇ. Koukám tady je pasterizace od 68˚C do 85˚C. V prvním případě se nepasterizuje, ve druhém se mění chutˇ. Kdysi jesm dost moštoval a dával 1g na litr štˇávy sorbanu draselného (s ním se konzervujevíno a jen malinko mění chutˇ)  V současnosti si dělám mošt sám a tak pasterizuji ve 3litrových sklenicích, které uzavírám víčky. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 18.10.2012 8:08

Mrazit se jinak než v mikroteňáku nedá,

Mrazit se dá třeba v krabicích od nápojů či mléka. Škoda jen, že se krabíce mírně nafouknou, což trochu zhorší jejich skladnost v šuplících

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 20.10.2012 22:32

Lehká pomoc - naplnit jen z cca 90%

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 155.203 (?), 11.11.2012 18:55

Pan Paster vynalezl pasterizaci a to je zahřátí na 73,5˚C kdy se zničí bakterie a nezmění chutˇ. Koukám tady je pasterizace od 68˚C do 85˚C. V prvním případě se nepasterizuje, ve druhém se mění chutˇ. Kdysi jesm dost moštoval a dával 1g na litr štˇávy sorbanu draselného (s ním se konzervujevíno a jen malinko mění chutˇ)  V současnosti si dělám mošt sám a tak pasterizuji ve 3litrových sklenicích, které uzavírám víčky. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 20.182 (?), 11.11.2012 20:27

Odkud cerpate vseobecny a presny udaj 73,5˚C? Napr. ve Wikipedii je uvedeno:

Klasická pasterace obvykle vyžaduje ohřátí tekutiny na 60 - 75 °C a její udržování v rozmezí 30-120 minut (dle zpracovávaného subjektu - například u piva a vína je tato teplota 52,7 °C, mléko vyžaduje 61,6 °C).

Na rozdíl od převaření výrazněji nemění kvalitu potraviny. Tj. chut se muze trochu zmenit a taky se obvykle trochu zmeni. A Paster se jmenoval Louis Pasteur.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 58.114 (?), 12.11.2012 9:34

Moštuji si doma dle potřeby od podzimu do jara v malém množství cca 15-20 l. Mošt naplním do PET lahví (neplnit úplně po okraj!), zmrazím v mrazáku při -20°C a postupně lahve rozmrazuji ke spotřebě. Čerstvý mošt tak mohu mít třeba i v červenci, tedy pokud nějaký zbude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 51.27 (?), 14.11.2012 19:24

Rád bych se podělil s novou zkušeností. Při hledání lisu na mošt s vodním vakem jsem narazil na německého výrobce, který nabízí i systém na uchování moštu bez sterilizace. Spočívá v nerezovém sudu a výčepním zařízení. Lije se do sudu čerstvý mošt, ten mírně zkvasí, v soudku se zvýší tlak (CO2 - vzniklé kvašením)  a kvašení se přibrzdí. Vzniklý tlak se použije na čepování. Tolik teorie.

Koupil jsem 4 ks 50 litrových sudů, naražeč a pípu. Sudy jsem naplnil čerstvým moštem, našrouboval jehly zpět a sudy umístil do garaže. Po 4 týdnech jsem narazil první sud a od té doby se jen olizuji. Dnes jsem první sud dorazil a narazil druhý, opět se olizuji. K čepování není potřeba žádný hnací plyn, o vše se stará příroda. Vše je čerstvé bez sterilizace, bez zbytečné práce a nádob, efektivní a chutné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 106.62 (?), 25.7.2013 22:26

Zkoušeli jsme všelijaké způsoby moštování jablek, ale coby nejjednodušší a nejméně pracný se nám osvědčilo skladování ve vysířených skleněných demižonech velikosti od 5 do 50 litrů.

Postup jednoduchý: 1. krok -  Demižon vyčistit. Nalít vody tolik, aby voda v demižoně šplouchala. (Do 10 lt. demižonu asi litr a půl vody) Do vody nasypat štěrk. Používali jsme tovačovák na brizolitovou omítku, ale může být i štěrk větší zrnitosti. Štěrkem ve vodě štěrkat až je demižon zbaven nečistot. Pak vodu z demižonu vylít a vypláchnout čistou vodou, až tam není žádný štěrk. Demižon pak postavit na chvíli dnem vzhůru, aby odkapala všechna voda.

2. krok - Demižon vysířit. Na háček drátu zavěsit sirný papír, zapálit a dát zapálený sirný papír do demižonu. Sirný papír musí být tak veliký, aby v demižonu vyhořel a vlivem vyhoření kyslíku zhasnul. POZOR! - zplodiny hoření nevdechovat. Chce to cvik, zadržet dech, nadechnout se mimo kouř, při toše minimální šikovnosti není problém. Když budete nešikovní, kyselina siřičitá vzniklá nadechnutím kysličníku siřičitého při hoření vám podráždí sliznice, ale dá se to vydržet. Žádné velké zdravotní riziko. Po dohoření sirného papíru otvor demižonu ucpat například hadrou.

3. krok - Háček se zbytkem sirného papíru vytáhnout z demižonu. Nalívat mošt, nevdechovat vytlačovaný kysličník siřičitý. Demižon zazátkovat a hotovo.

Když budete pracovat dostatečně rychle a stihnete jablka podrtit, vylisovat a nalít mošt do takových pěti minut, než mošt zhnědne, tak máte mošt krásně bílý, pokud pracujete pomaleji, mošt zhnědne, ale ničemu to nevadí, jenom není krásně bílý, ale jeho hodnota je zachována. Mošt vydrží tak do konce dubna, kdy vlivem stoupající teploty začne kvasit. Žádná tragédie, demižon opatříte trubičkou a máte z moštu, který jste přes zimu nevypili jablečné víno.

Takhle jsme připravovali cca 80 litrů moštu na osobu, což je rozumné množství k uskladnění na zimu, aby bylo dosti moštu pro všechny a nemusely se kupovat drahé šťávy v supermarketu.

Důležité upozornění. Nenechejte mošt v zimě zmrznout, popraskaly by vám skleněné demižony. A to je tak asi všechno, celá věda.

Sluncem bohatý chalupář.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 75.62 (?), 25.7.2013 23:03

Dobry den, Chtel bych se zeptat, kde jste koupil tyto sudy. Diky!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 228.59 (?), 23.8.2014 11:14

Zdravím.

Mošt dávám do petek a do starého pultového mražáku.Je to nejjednodušší.Mám ale dotaz co s přebytky moštu? slivovice mám z loňska ještě dost a tunu rubínů na stromech, hrušky začínají taky dozrávat... Po zásobení rodiny a známých chci mošt prodat.Klidně i zmražený.V práci by zájem byl ale nevím kolik si říct.Prodáváte někdo mošt?Poraďte...

 díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 24.8.2014 10:22

10 Kč za litr je přiměřená cena.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika