Uchování jablečného moštu bez sterilace



vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 10.155 (?)
30.8.2012 19:57

Mošt závám do PETek už několik let a bez zahřívání. Pokud se dá do chladna vydrží v pohodě celý rok. PETku plním až k víčku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
host - 175.142 (?), 11.6.2012 23:21

dobry večer prosím Vás když se blbě zeptam využíva se zamražování i v průmyslové výrobě, třeba při přechovávání a skladovaní koncentratu ovoce např při dovozu, Nevíte při jakých teplotach k tomu dochází?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 216.160 (?), 12.6.2012 3:45

nepoužívá, bylo by to nákladné a nespolehlivé.

Koncentráty se dnes většinou (jako drtivá většina potravin bez chemické konzervace, ale v trvanlivé úpravě) ošetřují radiací.  Tj. biologický materiál se osolí velmi tvrdým radioaktivním zářičem a  tak se sterilizuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 75.62 (?), 12.6.2012 13:45

Dobry den. Z jakeho zdroje prosim vychazite pri tvrzeni o radioaktivnim ozarovani koncentratu. Myslite si, ze to muze mit dopad na kvalitu potravin, potazmo nase zdravi? Diky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 165.212 (?), 30.8.2012 19:30

Ahoj "moštovači", po pročtení diskuze jsem zmatený. Mám v plánu cca 150l moštu do PETek. Chtěl jsem to ělat takto: mošt zahřát na 70stupňů - pak nalít do PETky cca 1cm od vršku - pak dát víčko a než ho dotáhnu, zmáčknu PETku, aby se část moštu vylil a v PETce by zůstal jen mošt. Mošt chci hlavně na zimu, takže počítám, že to bude ve sklepě max. 3/4 roku. Je to dobrý postup? Dík, Jirka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 10.155 (?), 30.8.2012 19:57

Mošt závám do PETek už několik let a bez zahřívání. Pokud se dá do chladna vydrží v pohodě celý rok. PETku plním až k víčku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 165.212 (?), 30.8.2012 20:09

A do chladna myslíte např. sklep? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 16.77 (?), 2.10.2012 5:31

zahřeješ na 80 necháš hrnec na plotně přisuneš k němu platový lavor s petkama trychtýř a naléváš lavorem točíš tak aby petka byla proti hrnci a trychtýř nad hrncem aby si nerozcejpral když to nabiráš žufánkem.Petku naplníš skoro po okraj asi 3mm a ona se trochu smrštuje až z ni začne téct mošttak ji zašroubuješ plný lavor asi s 13petkama odneš a pet můžeš schladit nebo dáš novéé a znovu plníš. otec dával křen do moštu bez sterilizace avydžel celý rok ale nevím kolik gramů na kilo chuť byla po křenu ale nijak se to netřískalo trochu to eliminovalo tu sladkou chut trochu to připominalo jabka s křenem což se používá jako příloha k zabíjačce


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (801) - 29.85 (?), 2.10.2012 9:36

Proč pocintat moštem vnější stranu petky? Lépe je po naplnění položit petku aby se zahřátým moštem sterilizoval zbylý vzduch a vnitřek víčka a posléze naplněnou petku zchladit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 64.6 (?), 14.10.2012 12:25

Já tedy dělám mošt v malém - v odšťavňovači, přidám na půl litru lžíci cukru a pár kapek citronové šťávy a 1 - 2 mrkve, dám do kartonu od mléka mikroteňák, naliju, dám zmrazit a pak už jen skládám kostky. Dětem míchám s čajem nebo vodou a případně přisladím javorovým sirupem nebo medem. Je to super a žádné ohřívání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 119.42 (?), 17.10.2012 13:11

Mošt nenalévejte horký do PETek ani ho v nich nezmrazujte, jelikož z umělohmotných obalů se působením horka nebo mrazem uvolňují velice škodlivé dioxiny. Místo PETek použijte skleněné láhve alespoň na ten horký mošt. Mrazit se jinak než v mikroteňáku nedá.  Při rozmrazování by se měl ale mikroteňák odstranit a rozmrazovat ve skle nebo v porcelánu. I mražené kuře by se mělo při rozmrazování vyndat z "igeliťáku".Totéž platí při ohřívání v umělohmotných obalech v mikrovlnce. Mělo by se používat sklo nebo keramika. yes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika