Zdravím lidi. Minulý rok byl spíš jen testovací, ale letos už je to trochu ve větším a tak mám tak trochu v hlavě brouka ohledně pár věcí.
Jednak, našli jsme perfektní způsob, jak rychle vykrávat jabka (zkrojky pak jednoduše vyšrotíme do běcky na kvas), takže výsledkem bylo odhaduju asi tak 150-160l moštu z opravdu čisťounkých jablek bez sebemenší vady (jakákoli vada na jabku = šup s tím do bečky :)).
No a teď k věci.. Máme krom běžné ledničky i hodně velký mrazák, takže jsem všude po známých sbíral petky a mošt jednudše nalil do petek kousek pod okraj, aby petka nepraskla. Na mrazák šlo určitě přes 100l moštu. Teď.
1. Jak dlouho takhle mošt vydrží? Je šance, že by to bylo až do příštího léta? :)..
2. Ptám se proto, že můj zdaleka nejoblíbenější způsob konzumace moštu je prostý -> vemu nůž na pečivo, odkrojím kousek petky a pak tenhle kus zmrzlého moštu nakrávám postupně dál, až mám jakousi drť (jako když ledová tříšť). Možná spíš otázka na doktory by byla, jestli takhle poněkud zvýšená konzumace zmrzlého (moštu) není nějak zdraví škodlivá :).. Jistě, na typický problém s prudkou krátkou bolestí čela se snažím dávat si pozor :).
3. Viděl jsem tady, jak lidi říkali, že mít zmrzlý mošt v petce je pro konzumaci nepohodlné.. Dovolil bych si nesouhlasit :).. Není totiž nic snažšího, než si jednu petku moštu vytáhnout den dopředu třeba do kuchyně na talířek, a další den můžu vesele pít čerstvý mošt. Má zkušenost je ještě taková, že takto rozmrzlý mošt, když se dá do lednice, vydrží v dobré kondici 3 dny, čtvrtý den je tak nějak na hraně a pátý den už začíná kvasit.