Uchování a konzumace moštu



genZhukov - (1) - 24.211 (?) 
27.12.2014 0:03, zobrazeno: 13694x

Zdravím lidi. Minulý rok byl spíš jen testovací, ale letos už je to trochu ve větším a tak mám tak trochu v hlavě brouka ohledně pár věcí.

Jednak, našli jsme perfektní způsob, jak rychle vykrávat jabka (zkrojky pak jednoduše vyšrotíme do běcky na kvas), takže výsledkem bylo odhaduju asi tak 150-160l moštu z opravdu čisťounkých jablek bez sebemenší vady (jakákoli vada na jabku = šup s tím do bečky :)).

No a teď k věci.. Máme krom běžné ledničky i hodně velký mrazák, takže jsem všude po známých sbíral petky a mošt jednudše nalil do petek kousek pod okraj, aby petka nepraskla. Na mrazák šlo určitě přes 100l moštu. Teď.

1. Jak dlouho takhle mošt vydrží? Je šance, že by to bylo až do příštího léta? :)..

2. Ptám se proto, že můj zdaleka nejoblíbenější způsob konzumace moštu je prostý -> vemu nůž na pečivo, odkrojím kousek petky a pak tenhle kus zmrzlého moštu nakrávám postupně dál, až mám jakousi drť (jako když ledová tříšť). Možná spíš otázka na doktory by byla, jestli takhle poněkud zvýšená konzumace zmrzlého (moštu) není nějak zdraví škodlivá :).. Jistě, na typický problém s prudkou krátkou bolestí čela se snažím dávat si pozor :).

3. Viděl jsem tady, jak lidi říkali, že mít zmrzlý mošt v petce je pro konzumaci nepohodlné.. Dovolil bych si nesouhlasit :).. Není totiž nic snažšího, než si jednu petku moštu vytáhnout den dopředu třeba do kuchyně na talířek, a další den můžu vesele pít čerstvý mošt. Má zkušenost je ještě taková, že takto rozmrzlý mošt, když se dá do lednice, vydrží v dobré kondici 3 dny, čtvrtý den je tak nějak na hraně a pátý den už začíná kvasit.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 27.12.2014 18:03

Jelikož jablkovici nedělám, a místo jablkových křížal vyrábím raději švestkové pěčky, tak všechen přebytek padančat zušlechtím výrobou moštu... teda letos přebytky jablek nebyly, ale mošt skladuju už od loňského léta v PETkách.Jablečnou dřeň nevyrábím, ani nákladně neskladuju.Zahřátím na 75°C okamžitým plněním fliaš lze skladovat mošt hodně dlouho.Ze cca 40l vyrobeného jablečného moštu před rokem a půl zbývá ještě 10l neotevřených fliaš... a ze všech otevřených byla pouze jedna láhev příjemně zkvašená na cíder.A i kdyby se většina moštu přeměnila na chutný cíder, tak si na něm pochutnáte asi tak jako u toho od Kingswoodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 27.12.2014 18:30

1. Do příštího léta mražený mošt bez problémů vydrží.
2. Pokud nedostanete angínu není konzumace mraženého moštu nijak zdraví škodlivá.
3. Souhlasím s názorem, že mražený mošt je pro konzumaci nepohodlný. Málokdy vím den dopředu, že za 24 hodin budu mít žízeň a chuť na rozmražený mošt.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 90.181 (?), 27.12.2014 19:05

Rozmražený mošt je možno vložit do ledničky, kde vydrží v původním nezkvašeném stavu nejméně týden. Když nám mošt dochází, rozmrazíme si další kousek. Jinak já letos testuji jednoduchou konzervaci moštu dle pana Miloše, čili mošt v uzavřených PETkách, umístěných v chladu, neboli "PETkový cider" a (zatím) jsem nadšen.yes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 33.61 (?), 28.12.2014 9:03

Rozmražený mošt je možno vložit do ledničky... do lednicky muzeme vlozit (presunout) z mrazaku most zmrazeny, ktery se behem cca 24 hodin rozpusti (presne jsem to nemeril). Na 1-2 PETky je v lednicce obvykle misto a navic usetrime enegii vlozenou do mrazeni (lednicka musi chladit mene). Takze to neni uplne spatna metoda, podle mne lepsi, nez sterilizovat 40 l a pak to skladovat 1.5 roku. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 28.12.2014 0:13

Mražení moštu je nejšetrnější uchovávání na dobu do cca 36 měsíců, kdy pak nutriční hodnota moštu pasterovaného a mraženého bude rovnocená, ale pasterovaný mošt je energeticky náročný pouze ve fázi před plněním lahví. Pro mražení je nevýhodou energetická náročnost udržení skladovací teploty. Velký mrazák a větší skladované množství je výhodnější než malé. K tomu také přispívá styl využití prostoru v mrazáku. PETky jsou nevýhodné protože mezi nimi jsou mezery. Mám známého, který mošt zmrazuje v mikrotenových sáčcích vložených do TetraPackových krabic (TPK) od mléka. Po zmrazení sáčky vysune z TPK a cihličky skládá nahusto do truhlicového mrazáku. Protože jeho mrazák má zmrazovací kapacitu 20 kg/24 hodin potřebuje právě jen 20 litrových TPK krabic. Dělá v sezóně tak 6 moštování po 30 litrech..., ale mrazí asi jen tak 1/3 na doplnění objemu mrazáku se zeleninou a kusovým ovocem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 28.12.2014 10:01

Kdysi jsem mrazil mošt přímo v čistých nápojových krabicích. Určitě byl skladnější než v PET lahvích, přesto se tvar krabice po zmrznutí a nabytí na objemu dost lišil od pravidelné cihličky. Řešním možná bylo zamrazovat ne zcela plné (zmáčklé) krabice, což jsem nezkusil. 
   Sám dnes mošty nemrazím steriluji je ve skle. Hlavní důvody jsou dva.
1. Množství v řádu hektolitrů by se mi do mrazáku nevešlo, ani kdybych koupil druhý.
2. Velkou část moštů nevypijeme, nýbrž rozdáme. Každá návštěva známých a příbuzných je spojena s předáním cestovní tašky plné lahví. Naopak návštěva oněch příbuzných u nás začíná podobnou předávkou zavazadla s cinkajícím (prázdným) sklem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 28.12.2014 18:42

Aby tvar TPK zůstal cihličkový, musí být fixován z 5ti stran pevnou překážkou. Šestá (horní) reaguje na změnu objemu vyboulením, ať už je to mošt nebo ovocné pyré. Ale jednotná velikost cihliček jak pro pyré, kusové ovoce (borůvky, jahody, maliny, ostružiny,...) tak pro strouhanou zeleninu je výhodná pro přerovnávání v mrazáku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 50.102 (?), 29.10.2021 1:01

Zdravím, taky jsem dříve dával mošt do mrazáku a dnes jej dávám do lahví - i bag in boxu. Ty lahve a dárkovné, to já znám, na foru jsem proto, jelikož mi někdo dnes tvrdil, že zamražený mošt chutná lépe než zavařený - co myslíte?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika