Moštoměr versus Cukroměr



Stránky: 1,  2   
host - 143.51 (?) 
21.10.2010 23:58, zobrazeno: 46449x
Dobrý den, mohl by mne prosím někdo nastínit rozdíl mezi moštoměrem a cukroměrem? Případně doporučit, který z nich je vhodnější pro měření cukrů v jablečném moštu. Děkuji Martin
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 22.10.2010 9:33

Pro Vás je samozřejmě vhodný moštoměr - měří obsah cukrů v moštu
Cukroměr měří zbytkový cukr v kvasu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 135.141 (?), 22.10.2010 10:39

a nedal by sa pouzit cukromer s rozsahom 0-30 namiesto mustomeru? Oba meraju v podstate to iste... alebo sa mylim?

Dano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 22.10.2010 11:24

Mošt neobsahuje etanol, s jehož hustotou moštoměr nepočítá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 65.33 (?), 22.10.2010 11:51

S hustotou pritomneho etanolu ale nepocita ani cukromer. Citujem z navodu na pouzitie - "Roztok nahustený v pomere 10 l vody, pri 20°C /1 kg cukru, na menisku ukazuje 10 dielikov" a ziaden obsah etanolu nespominaju. Cize z tohoto hladiska su rovnocenne. Rozdiel je podla mna v rozsahu stupnice kde mustomer nema stupnicu od nuly. Mustomer ale vraj zohladnuje pritomnost aj inich rozpustnych latok ako je cukor preto je o nieco presnejsi. Je ale prisposobeny na hroznovy must a teda v pripade jablcneho to tiez nebude najpresnejsie... napriek tomu by bolo asi vhodnejsie pouzivat aj na zistovanie zbytkoveho cukru v kvase mustomer s vhodnou stupnicou, ale pre potreby beznych domacich vinarov a destilaterov je presnost cukromeru dostacujuca...

Dano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 129.96 (?), 22.10.2010 14:43

Jestli to nebude tím, že v moštu se žádný alkohol nepředpokládá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 41.143 (?), 8.11.2010 12:14
Cukroměr: slouží k měření zbytkového cukru v kvasu / koncentrace sacharozy s vodou v procentech hmotnostního zlomku % Moštoměr: je určen k měření komcentrace zkvasitelných cukrů v kg/hl
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 46.132 (?), 29.9.2011 10:37

Cukroměr měří obsah cukru ve vodě!!! V moštu ukazuje o ca 3-4 ° více, protože je tam mnohu jiných látek navíc. V kvasu se nedá použít prakticky vůbec, protože alkohol je lehčí než voda a v hotovém suchém víně ukazuje cukroměr i moštoměr zápornou hodnotu!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 249.22 (?), 17.11.2011 18:06

Já používám cukroměr ke zjištění cukernatosti v počáteční fázi - než začne švestkový kvas kvasit. Přidávám cukr do 15 - 17 stupňů na cukroměru. Pokud bude kvas obsahovat málo cukru tak nezkvasí a je ničemu. Pokud by se přidalo moc cukru, slivovice bude ostrá, bude škrábat v krku. Někdy stačí přidat 1kg na 100l, někdy i 4kg 100l - dle obsahu cukru ve švestkách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 18.11.2011 10:33

Pokud bude kvas obsahovat málo cukru tak nezkvasí a je ničemu

Zkusil jste to někdy nebo si to jen myslíte?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika