Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Mošty > Lis na ovoce

Lis na ovoce


Kohba (21) - xxx.xxx.31.24 (?)
4.8.2013 15:32

Mám pátým rokem tuhý tyl a drží dobře, při jeho nepatrné ceně, i kdyby vydržel polovinu, vyplatí se.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.226.162 (?)
15.8.2012 13:38, počet návštěv: 21382
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na zkušenosti při lisování jablečné drtě na mošt. Jaký lis je nejlepší, případně návod na výrobu. Zaujal mě tento, přijde mi celkem jednoduchý na výrobu. Nemohl by někdo poradit jaký materiál se používá jako vak na drť aby se při lisování neprotrhl a byl dostatečně jemný (aby jsem nelysovat mošt s hrubými částicemi). Děkuji za každou radu

Připojit reakci   
   

Lis na ovoce


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.102.7 (?)
15.8.2012 17:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dají se koupit přímo lisovací plachetky, nahradit se dají třeba sítí, kterou se na stavbě chrání lešení. Silonové sítě do oken, záclony a jiné náhražky se potrhají při prvním lisování.

Připojit reakci
      

Lis na ovoce


Kohba (21) - xxx.xxx.31.24 (?)
4.8.2013 15:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám pátým rokem tuhý tyl a drží dobře, při jeho nepatrné ceně, i kdyby vydržel polovinu, vyplatí se.

Připojit reakci
      

Lis na ovoce


Jiří II (568) - xxx.xxx.120.64 (?)
7.1.2019 18:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Poraďte prosím, kde se dají koupit nebo objednat výroba lisovacích plachetek a dřevěných roštů, dle zadání rozměrů.

Připojit reakci
         

Lis na ovoce


Marek-TT (612) - xxx.xxx.235.1 (?)
7.1.2019 19:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja som plachetky našiel na internete v obchode predávajúcom syrárske potreby, origo sú to syrárske plachty. Výhodou je, že sú vhodné pre styk s potravinami. Existuje viacero rozmerov a aj viacero typov materiálov, možno nájdete aj ten Váš konkrétny. Výrobcu drevených roštov na zakázku som nikde nenašiel. Teoreticky sa dajú vyrobiť doma z latiek z preglejky, ktorú môžete niečím impregnovať. Najlepšia by bola agátová preglejka, no taká sa myslím nevyrába. Ja som to vyriešil tak, že som si dal narezať z 2 mm nerezového plechu lisovacie dosky podľa potrebného rozmeru. Nemenil by som za drevo.

Připojit reakci
   

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.165.185 (?)
19.10.2015 4:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já používám tento.

Připojit reakci
      

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.153.50 (?)
13.9.2018 23:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemáte prosím někdo inspiraci na lis s panenkou zespodu? Mám prodávaný lis asi 18l se šroubem odspodu a na lisování jablek to opravdu není to pravé. Použil bych z něho koš a možná i plastovou odtokovou misku.

Připojit reakci
         

Lis na ovoce


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.236.1 (?)
14.9.2018 8:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

... a na lisování jablek to opravdu není to pravé.

Co Vám na něm vadí?

Připojit reakci
         

Lis na ovoce


j3david (166) - xxx.xxx.245.12 (?)
14.9.2018 8:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám tip. Neshánějte lis, podívejte se na různých bazarových portálech po bubnové malé ždímačce na prádlo. Bazarově to stojí pár korun a práce je daleko snadnější a je to velice účinné. Potřebujete dovnitř ale také plachetku. Já jsem takto zakoupil ždímačku ROMO a od té doby jsem na lis nešáhl i když jej mám.

Připojit reakci
            

Lis na ovoce


Marek-TT (612) - xxx.xxx.182.44 (?)
14.9.2018 10:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja mám niečo takéto (foto) a nemenil by som. Nie tam vidieť celá konštrukcia, v podstate je to len pozváraný kovový rám. Mal som aj klasický lis so závitovou tyčou v strede a s košom, no naozaj to na lisovanie jabĺk nebolo to pravé. Tento mám asi rok a vylisoval som na ňom okolo 1200 l šťavy s maximálnou spokojnosťou. Plachetky sú ľanové, zatiaľ držia, no chcem skúsiť polyesterové. Výlisnosť je vysoká, okolo 80%. Ak by bol záujem, poskytnem bližšie info.

Obrázky:

Připojit reakci
               

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.153.50 (?)
15.9.2018 9:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak co mě vadí na klasickém lisu se šroubem odspodu při lisování drtě z jablek? Šroub. Při plnění mě tam vadí ten šroub navíc se může kontaminovat drť rzí nebo pokud někdo šroub něčím maže (já nemažu a mám ho rezatý). Při utahování musím jednou nohou držet nohou nohu lisu a působit proti síle vyvozované ramenem matice - to mě nasrkává nejvíc, lisuji na schodech aby se mě pod lis vlezl kbelík a při této operaci se mě povedlo, že kbelík, lis i já jsme letěli ze schodů. Odnesla to tehdy naštěstí jen plastová miska lisu, bratru kolem 400Kč s poštovným, navíc jsem nesehnal novou s průměrem díry pro šroub (už i na průměru šroubu se silně šetří) a musel jsem díru zvětšovat (byla to na tom průměru lahůdka). No a do třetice po dolisování musím koš s výlisky přetahovat přes celou délku šroubu a do čtvrtice musím zbytky výlisků dostat ze závitu šroubu. Toto všechno by mě vyřešil, aspoň si to myslím lis s panenkou.  A panenku odspodu proto, abych vyloučil možnost kontaminace moštu olejem z panenky.

Po odstředivce se podívám, ale bude to chtít určitě nerez buben, pamatuji ještě s pozinkovaným a vím co je mošt za "žíravinu" pro zinek a železo.

Připojit reakci
                  

Lis na ovoce


Petr z H (523) - xxx.xxx.157.1 (?)
15.9.2018 9:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak proč si nepořídíte běžný lis na ovoce se šroubem zvrchu? Já tak lisuji mošt pravidelně a nemám s tím žádný problém.

Připojit reakci
                     

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.153.50 (?)
16.9.2018 9:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vyzkoušel jsem, měl jsem půjčený doma dělaný. Plnění perfektní, byl vyšší, takže i kbelík pod něho vlezl. Jen to přišlapování nohou, abych netočil celým liisem bylo stejné a to je pro mě podstatný problém, k podlaze ho přišroubovat bohužel nemohu.

Připojit reakci
                        

Lis na ovoce


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.236.1 (?)
16.9.2018 10:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejjednodušší úprava je nahrazení šroubu rámem a panenku dát nahoru na pacholata a opřít o horní příčku rámu. Olej nemá proč by z panenky vytékal. Nohy lisu se dají přišroubovat k fošínce - jednak se tím lis zvýší, aby se vlezl kelík, taky se líp brání otáčení.
   Ovšem 18 litrový lis je malý.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.19.119 (?)
16.9.2018 10:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den pane doktore,

nevím zda jste někdy se zdvihákem "panenkou" dělal... po čase přestane těsnění trochu těsnit a olej vám trochu uniká (a to u všech starších typů, neviděl jsem zdvihák, který by byl úplně těsný více jak dva roky).  A když chcete píst dostat zpět dolů, musíte povolit přepoučtěsí šroubek a tím po čase též začne ten olej unikat... Dalo by se to vyřešit podložením ocelové misky pod "hever".

Přeji hezký den.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.236.1 (?)
16.9.2018 17:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dalo by se to vyřešit podložením ocelové misky pod "hever".

Vlastně jse si odpověděl. Vím, že existují hydraulické lisy s panenkou zespodu i zvrchu. Předělat šroubový lis na hydraulický je mnohem snazší s panenkou nahoře. Měl jsem v minujlosti šroubový lis - ten největší, asi 70l a drť se občas zašpinila od závitu. 
   Trochu problém vidím v malém rozsahu pohybu pístu panenky, což bude vyžadovat zdlouhavé překládání pacholat.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.50.216 (?)
16.9.2018 18:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Panenka by "měla" být zespodu hlavně pro urychlení práce. Po povolení přepouštěcího šroubu píst zvedáku váhou koše a mísy sám sjede dolů.
To bylo to první co mě při konstrukci lisu napadlo.
Nicméně jsem brzy 12,5t zvedák ztrhal a zjistil jsem, že je neefektivní a pomalý. Šroub byl lepší. Vlastně ta panenka byla původně určená jen pro dolisování po šroubu. Jenže kvůli max. 3-5l moštu ze 100l koše to stejně nemělo moc význam.
Ještě jsem měl na horním ráhnu nad pacholaty dvě masivní vinuté pružiny.
(Jak budu lisovat pofotím).

Rafael.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.11.23 (?)
17.9.2018 10:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Panenka by "měla" být zespodu hlavně pro urychlení práce

U panenky zespodu se pohybuje celá základová deska lisu, což by při přestavbě ze šroubového vyžadovalo složité konstrukční úpravy.
Skutečnost, že panenka tak musí překonávat gravitaci drti je nepodstatná.
   U všech košových lisů mi vadí jedna věc: lisovací plocha (kontakt drti se šprušlemi) je relativně malá a v procesu lisování se snižováním "koláče" ještě zmenšuje.V tom jsou efektivnější lisy plachetkové, rozpínavé zevnitř nebo odstředivé.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (612) - xxx.xxx.235.1 (?)
16.9.2018 20:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Presne tento systém využívam ja, kde je panenka zvrchu. Problém s olejom som zatiaľ nemal, no je pravda, že panenka je prakticky skoro nová. Zdvih má tuším 18 cm, silu 20 t. Treba podkladať špalky dreva, no to mi až tak neprekáža, keďže naraz dokážem vylisovať šťavu z 80-100 kg ovocia. Výlisnosť je vysoká, okolo 80%. Ku klasickému mechanickému lisu, či už so šróbom v strede alebo zvrchu, by som sa už nevrátil.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.153.50 (?)
30.9.2018 5:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Až budete lisovat zašlete prosím nějaké fotky. Je pravda, že koš 18l je celkem malý, byl uvažovaný na každotýdení lisování a spotřebu moštu, nakonec se zbylá část moštu zahřála na 80 stupňů a zahorka naplnila do litrových lahví od vína uzavřela celofánem s gumičkou a položila na chvíli na bok, údržnost byla cca 14 dnů do 1 měsíce. Vylisovat 2 lisy mě aktuálně trvá cca 6-7 hodin, tj. od mytí jablek, jejich drcení, lisování a mytí lisu a příslušenství. Zajímavé je, když plním lis snažím se rukama drť zmáčknout, tehdy vyteče poměrný velký podíl moštu 2/3 i více, je hodně kalný a je tam hodně pěny, lisováním přes řroub pak získávám mošt poměrně čiřejší. Aktuálně mám z jednoho 18l koše (drť domačkávaná rukama) mezi 9-11l moštu. Moštem v PET lahvích doplňuji mrazák a letos poprvé také plním 75 st. teplým moštem PET lahve. Ukazuje se, že i přes filtraci přes plínku tam nějaký kal bude. Ještě jedna věc mě zaujala u zapůjčeného lisu se šroubem shora - kolega měl několik přepážek z hliníkového plechu (vystřižné kruhy, přestřižené uprostřed) - vždy po slisování obsahu koše tyto vložil, dopnil další drť a ve stejném koši vylisoval odhaduji 1,5 násobek možná i více jeho objemu.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (612) - xxx.xxx.235.1 (?)
1.10.2018 21:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Uvidím kedy budem lisovať, najskôr asi až koncom tohto alebo až začiatkom budúceho týždňa. 9-11 litrov je celkom málo (výlisnosť 50-61%), veľa šťavy tak ostáva vo výliskoch. Prvý mušt je vždy kalný, bez ohľadu na spôsob lisovania. Ja nechám mušt vždy cez noc stáť, aby hrubé kaly sadli na dno. Na druhý deň vrchný podiel stiahnem (je kalný tak akurát). Tie prepážky majú tú funkciu, že zvyšujú lisovaciu plochu a teda máte aj vyššiu výlisnosť. Kombináciou optimálnej veľkosti drte a vhodnou konštrukciou lisu (mne sa osvedčil hydraulický plachetkový lis) sa dajú dosiahnuť veľmi dobré výsledky.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (612) - xxx.xxx.235.1 (?)
10.10.2018 20:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže k lisovaniu som sa dostal až dnes. Pre predstavu pripájam viac fotiek. Z 80 kg jabĺk (prevažne Golden Delicious a trochu Topazu) som vylisoval 64 l šťavy (výlisnosť 80%). Ešte doplním, že do jablkovej drti pridávam pektolytický enzým, ktorý zvyšuje výťažnosť. No aj tak si myslí, že pri čerstvo pomletých jablkách je 75%-ná výlisnosť reálna aj bez enzýmu.

Obrázky:






Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.236.1 (?)
11.10.2018 9:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Výtěžnost u plachetkového lisu je vždy vyšší, to je známá skutečnost.  Plnění lisu ale bývá pracnější. Otázkou je, co je pro koho prioritou. Zda co nejměnší pracnost při zpracování nadúrody nebo o něco víc litrů moštu.
   Mošt nemusí být nutně kalný. Když naplním 100litrový koš drtí, vyteče část kalného moštu - poměrně rychle -  samotokem a na konci už teče čirý. Kalný mošt naleju opatrně zpátky do koše, aby proud nezesílil a mošt zůstal čirý. Stejně tak tlaku přidávám pozvolna. Mošt sice nedosáhne jiskrnosti bílého vína, ale je téměř průhledný. Při zavařování pak není třeba z jeho povrchu odstraňovat sražený šum.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (612) - xxx.xxx.182.44 (?)
11.10.2018 10:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je pravda, plnenie a aj čistenie je u plachetkového lisu zdĺhavejšie ako pri klasickom lise s košom. Mne to trocha uľahčujú nerezové prelisovacie dosky, ktoré sa čistia ľahšie ako drevo. U mňa je priorita množstvo získaného muštu, je mi ľúto vyhodiť nie úplne odšťavené výlisky. Kalný mušt riešim tak, že ho nechám cez noc stáť v chladničke a na druhý deň ho stiahnem z kalu. Mušt ostáva prirodzene kalný, no napriek tomu nedochádza počas pasterizácie k problémom s tvorbou zazeniny v hrdle fliaš.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.153.50 (?)
14.10.2018 9:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za fotografie, udivuje mě výtěžnost z deskového lisu 80%. Včera jsem lisoval 2 18l lisy a dostal jsem z toho 22l což by bylo 61%. Ale stlačoval jsem drť v koši rukama ještě před vlastním lisováním, takže vlastně nevím k jakému základu počítat. Pěnu jsem sebral z misky lisu i z hladiny ve kbelíku. Asi v polovině jsem začal plnit nový kanystr, takže jsem dostal asi 1/2 kalný s usazeninou a 1/2 kalný velmi čistý čirý mošt.. Přes noc jsem nechal usadit a kalnou polovinu stáhl z kalu a přefiltroval přes plínku. Před chvílí jsem skončil "zavaření" do PET lahví. Na čirém moštu nebylo potřeba nic sbírat na tom kalném jsem musel ubrousky stáhnout kal. Celkově z 22l po stažení hadičkou zbylo asi 1,5 litru kalu na dně - jablka myji ve 2 vodách, myslím si, že poměrně důkladně. Jinak profi deskový lis pamatuji jako děcko v moštárně u zahrádkářů v KrPoli, chlapík 2x jablka pomixoval na kaši a kbelíkem nalil do ohrazených plachetek, ohrazení vytáhl, zmáčkl mechanicky asi motorem poháněným šroubem a přes čerpadlo zmáčkl hydraulickým lisem...

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (612) - xxx.xxx.182.44 (?)
15.10.2018 12:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Keď som začínal s lisovaním, používal som košový lis so závitom v strede. Priemerná výlisnosť bola okolo 70% nech som robil čokoľvek. Až keď som začal používať plachetkový lis, tak sa výlisnosť citeľne zvýšila pri zachovanom postupe prípravy drte. Tú netreba podceňovať, lebo ak sú jablká nedostatočne podrvené, tak ani s najmodernejším lisom nedosiahnete uspokojivého výsledku. Svoj lis som si spravil viac-menej svojpomocne podľa vzoru profi lisov. Akurát na stláčanie používam hydraulickú panenku namiesto hydraulického piestu poháňaného elektromotorom.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.153.50 (?)
23.10.2018 6:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Marku, máš to pěkně udělané, můžeš prosím pro nás nešikovné ještě lis trošku popsat - velikost jeklů, vnitřní výška mezi spodní a horní příčkou, rozměry, síla a materiál desek (je to nerez nebo hliník?), z jakého materiálu máš plachetky. Panenku jsi psal 12 tun. Uvažoval jsem, že bych použil ze šroubového lisu na víno jen koš a misku a nechal svařit rám, kde by byla panenka odspodu a šroub shora, ale ta uváděná výtěžnost mě nalomila, navíc dolovat výtlačky z koše není příjemné.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (612) - xxx.xxx.182.44 (?)
23.10.2018 9:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tie rozmery si z hlavy už presne nepamätám, no môžem to premerať. Výhodou tej konštrukcie je, že je relatívne ľahká a zároveň pevná. Môžem ju v pohode v rukách prenášať. Prelisovacie dosky sú z nereze, rozmer 50x50 cm, hrúbka 2 mm. Rovnako aj rám na formovanie jednotlivých vrstiev je z nereze, rozmer 45x45 cm, výška 5 cm a hrúbka 1 mm. Miska je takisto nerezová, rozmer 60x60 cm, výška 5 cm a hrúbka 2 mm. Plachetky sú z ľanu, rozmer 90x90 cm. Mám ale objednané polyesterové, tak som zvedavý aké budú tie. Objednával som ich hlavne kvôli tomu, že by sa mali ľahšie čistiť. Panenka je dokonca 20 t, silu to má poriadnu. Doma pre istotu ešte všetko premerám a dám vedieť.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (612) - xxx.xxx.235.1 (?)
23.10.2018 21:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Premerané! Rám je zvarený z joklov 6x6 cm, hrúbka 3 mm. Horný rám je 5 mm hrubý a 12 cm vysoký I profil. Vzdialenosť tohto profilu od základne je 90 cm, ale môže byť aj iná. Závisí od toho, koľko vrstiev budete naraz lisovať. Vnútorná šírka medzi joklami je 60 cm, aby sa zmestila miska. Ostatné platí tak, ako som písal vyššie.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.153.50 (?)
27.10.2018 7:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc díky Marku, určitě jste pomohl nejen mě, letošní sezónu to vyrobit podle vás asi už nestihnu, pořád sbírám jablka, lisuji je a plním při teplotě 75 stupňů do PET lahví, za víkend tak kolem 20l. Jak bude chvilka času nechám materiál nařezat a kamaráda poprosím o svaření. LIsování na lisu, který jste představil ušetří hodně času a námahy.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (612) - xxx.xxx.235.1 (?)
27.10.2018 14:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Niet zač, ak Vám to pomôže, budem rád. Ešte doplním, že včera som prvýkrát testoval nové polyesterové plachetky. Kúpil som ich hlavne kvôli očakávenému ľahšiemu čisteniu. Po skončení lisovania som ich podobne ako ľanové dal do vaničky a vystriekal vodou. Voda bola očividne menej špinavá, ako po čistení ľanových plachiet. Z toho vyplýva, že menej šťavy a aj kúskov jabĺk sa zachytilo v štruktúre plachty. Vyzerá to tak, že moje očakávanie sa potvrdilo. Ešte ich skúsim zľahka vyprať v práčke, uvidím aký bude výsledok.

Obrázky:

Připojit reakci
               

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.188.181 (?)
6.1.2019 15:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

můžete poslat prosím kompletní foto tohoto lisu.

Díky libor.franek@protonmail.com

Připojit reakci
                  

Lis na ovoce


Marek-TT (612) - xxx.xxx.235.1 (?)
6.1.2019 16:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosba bola asi adresovaná mne. Všetko čo som mal, som zverejnil pár príspevkov vyššie, vrátane fotiek a aj technického popisu.

Připojit reakci
                  

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.168.81 (?)
6.1.2019 22:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bože, … (italská komedie), to je ale pokrok, od konce posledních 70 let minulého tisíciletí. (Myslím si, že budoucí archeologové a historici budou mít o čem mudrovat.)
Od konce 70 let jsem vozil jabka moštovat do zahrádkářské moštárny v nedalekém městečku. Barabizna, domek k asanaci. Ale betonová podlaha, tlaková pitná voda, kanalizace, elektřina. Decimálka, stolek, kasička a paní „hospodářka“ zahrádkářů. Drtič ovoce, elektro, samorobo, ústrojí nerez. Dál obsluha (známý od zahrádkářů), plastové kýble na drť. Výkon cca pytel jablek (30kg) 2-3min (podle odebírání kýblů drtě).
Vlastní lis samorobo, hydraulický, čerpadlo s el.motorem, ovládání rozvaděčem, válec pod lisovacím stolem, stůl nerez, koš dřevěný, na kolíky rozebíratelný, plachetka, horní deska lisu posuvná, a zase obsluha (druhý známý). Výkon, náplň koše asi max. 40-45kg, lisování podle vytékajícího proudu moštu (aby nepřetékal rantl stolu a odváděcí korýtko) asi 2-3min (naplnění mlíkařské konve 25l).
Dál, kotouč na vyvážení výlisků, plastové vaničky na vyprání ovoce (kdo chtěl), síto z pletiva na okapání (pro zájemce o praní, já si pral a „sušil“ doma). Cena 0,30Kčs/kg, doba vlastního zdržení cca 10min (když bylo pilno a ne ve frontě, při cca 90kg jablek/tři pytle/50l moštu).
Proto už léta nemoštuji. Příspěvek píšu především pro ty, co by si mysleli, že dříve se mošt lisoval jen pomocí cvičených mamutů. JGcrying

Připojit reakci
                     

Lis na ovoce


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.92.238 (?)
7.1.2019 14:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Příspěvek píšu především pro ty, co by si mysleli, že dříve se mošt lisoval jen pomocí cvičených mamutů. JG

To si nikdo nemyslí. Všichni víme, že dnes se moštuje dvěma způsoby:
1. Pomocí stažené mobilní aplikace Apple crushed nebo její české verze Moštárna
2. Prostřednictvím únikové hry Escape game of apple juice

Cena 0,30Kčs/kg, doba vlastního zdržení cca 10min...Proto už léta nemoštuji.

Proč vlastně?

Připojit reakci
                        

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.168.81 (?)
7.1.2019 19:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Co se týká těch programů, tak nevím. Neznám je. Je možné, že se u nich někdo zasměje.
A konkrétně proč vlastně nemoštuji, když mám mošt rád. Jednou větou: je to příšerně pracné, nákladné a efekt mizivý, směšný. No, také jsem se vícekrát zúčastnil domácího moštování u známých. A opravdu to nebylo kvůli pár litrům darovaného moštu. Pro mě prostě je a zůstane domácí moštování znakem velkého kroku zpět v zahrádkaření.
Tím sebeméně nechci brát radost a entuziasmus těm, kteří doma moštují. Někdo třeba řekne, že tak doma děti uvidí vznik moštu a ochutnají „vlastní práci“. To ve společné moštárně také šlo. Děti tam s dospělými běžně chodily a běžně tam mošt pily. JG

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


PP. (5416) - xxx.xxx.9.135 (?)
7.1.2019 19:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vzhledem k tomu, že o žádném dramatickém kroku vpřed v zahrádkaření nevím, tak občas když je dost jablek moštuju. Na rozdíl od JG považuju moštování za velmi smysluplný způsob konzervace jablek. Ve sklepě začnou koncem zimy plesnivět a v moštu se uchovají daleko líp. Neřeším pracnost. Bez práce nejsou koláče. Vše co si nekoupím ale připravuju sám je pracné. Ale mám svoji griotku, proslazené višně, kyselé okurky, zelí a řadu dalších výrobků o kterých vím z jakých surovin jsou a že ty suroviny jsou chemicky téměř nedotknuté a toho si cením. A rodině to chutná. Kdybych to nedělal=nepracoval, tak bych to neměl.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (612) - xxx.xxx.235.1 (?)
7.1.2019 20:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro mě prostě je a zůstane domácí moštování znakem velkého kroku zpět v zahrádkaření.

Pozrite si na internete videá napr. z Anglicka, kde sa muštujú jablká možno ešte v primitívnejších podmienkach ako u nás. Pomaly každá domácnosť čo má záhradu a jablone ich muštuje a následne vyrábajú jablkový cider. Vyplýva z toho, že Anglicko je v oblasti záhradkárčenia pozadu?

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.168.81 (?)
7.1.2019 22:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proboha (jako ateista), proč bych se měl dívat na videa primitivismů exhibicionistů z Anglie? Ještě že to není dosud (zaplať pánbů) povinné! Raději se dívám tam, kde jsou jména jako Heyrovský, Seifert (safra, nemaj moc česká jména), Vlček a vlastně dost dalších. No uznávám, o zahrádce to obyčejně není. Co naplat.
Dlouho jsem si myslel, že pojmy úpadek a pokrok, jsou pojmy obecné. Dnes ale vidím, že je to o „řízení a práci s lidskými zdroji“. Neobdivuji individualismus. (lidský zdroj jsem nerad)
Na rozdíl od JG považuju moštování za velmi smysluplný způsob konzervace jablek.
Omlouvám se, pokud je můj předchozí příspěvek chápán právě takto (blbě). Asi jsem měl napsat, i že jsem léta zavařoval (na zimu) cca 100 l moštu (vratné litrové láhve, nikdy přes zimu nevydržel). Asi jsme vypili (a rozdali) hektolitry moštu. To bude možná ten důvod, že mi dnes „zápas“ o pár litrů připadá (s lítostí) směšný. JG
PS: nejsem příznivcem chemizace zahrádky (letos Mospilan 1x 1 keř rybízu, mšice, a 1x 1 strom slivoně, pilatka, kolik mám stromů nevím, místo ale není, plácnu 50; zavařené okurky, kvašáky, papriky, kysané zelí, rybízovou marmeládu i další, kompoty, křížaly, zeleninová jídla, brambory, ořechové pečivo, ovocné buchty, štrúdly, kačeny, králíky apod. ze zahrádky jím; dýni jen semínka)

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (612) - xxx.xxx.182.44 (?)
8.1.2019 6:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Proboha (jako ateista), proč bych se měl dívat..."

Čo je na tom primitívne a exibicionistické? Ja častokrát hľadám inšpiráciu práve v takýchto videách (nielen z Anglicka a nielen o lisovaní ovocia), lebo tých tuzemských videí zas až toľko nebýva.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.11.196 (?)
8.1.2019 8:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Raději se dívám tam, kde jsou jména jako Heyrovský, Seifert (safra, nemaj moc česká jména), Vlček a vlastně dost dalších. No uznávám, o zahrádce to obyčejně není.

Pane 168 81, já vůbec nerozumím, co chcete vlastně říci? A jak máme rozumě tomu kroku zpět v zahrádkaření? Není samo zahrádkaření krokem zpět v "moderním" způsobu života? A je opravdu nutné všechno, co tu bylo opustit a říkat tomu pokrok?
   Já tedy raději moštuju, než bych brouzdal po sociálních sítích nebo hrál únikové hry. A takových kroků zpět napochoduju nepočítaně.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Petr z H (523) - xxx.xxx.212.60 (?)
8.1.2019 8:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pan JG chtěl říct jediné: pokládá domácí moštování za mrhání časem, protože v moštárně mu jeho jablka zmoštují za zlomek času a zlomek ceny, kterou by stál jeho čas při domácím lisování.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


PP. (5416) - xxx.xxx.9.135 (?)
8.1.2019 9:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím co pan JG hodlá sdělit, neb mele páté přes deváté. Tečka.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.168.81 (?)
8.1.2019 11:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pan Petr z H, naprosto přesně a stručně. Děkuji.
No, pan doktor Vysloužil v první větě píše, že nerozumí. Ale dál mi docela „mluví z duše“. Za současných možností preferuji jabka „kousat“ a čas trávit s dětmi couráním po lese, u vody.
Největší „zpátečnictví“ „starého“ způsobu moštování spočívalo v tom, že se vůbec nic neprodalo (špunty vlastně jo). JG

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.35.207 (?)
8.1.2019 11:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cena moštování je 4 Kč/kg jablek
Pasterizace – 7 Kč/litr
*
Ono asi taky záleží na množství.
(Letos cca 20hl, ale z důvodu lenosti a poškození smaltované kotliny jen do sudů).
To bych se nedoplatil. Třeba už jen za dopravu do moštárny.
-Doprava ze sadu do stodoly frézka Tera-Vari
-Drtič ježkový, sype se do něj z 20l kbelíků, podrceno skoro v mžiku
-Lis košový, 100l. Tady je největší dřina a zdržení, chtělo by to nějaký kontinuální
-Pasterizace v kotli Brutar 70l
-Stáčení kohoutem do láhví s korunkovými uzávěry

Rafael.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.92.38 (?)
8.1.2019 17:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V příznivém počasí babího léta lze domácí moštování pojmout jako příjemnou společenskou událost s přáteli. Každý si donese pár vlsatních jablek a odnese něco čerstvého moštu. Všichni se zapojí do pohybově nenáročné práce,  ochutnají míchané nápoje z jablečné šťávy, vodky či jablkovice s lístkem máty a ledem, prostě taková odpolední zahradní pohoda.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.153.50 (?)
8.1.2019 21:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsem ten co lisoval na 18l šroubovém lisu. Na podzim jsem sbírání jablek (stromy na svažité zahradě, které sázel ještě můj děda a táta a jablka samotná by při skladování z velké části shnila, musí se nosit bedny v rukách do kopce přes les na cestu, kde lze teprve dojet autem) věnoval všechny soboty a neděle, buď jsem sbíral nebo lisoval. Vzalo to hodně času, mákl jsem si, ale nelituji. Spousty moštu jsem rozdal a vypil a ještě vypiji, je to něco jiného než kupovaný. Vozit do moštárny by bylo pro mě složité, je to pro mě daleko, časově a finančně náročné, od kolegů jsem ty story vloni slyšel, hledání volné moštárny, dlouhé čekání ve frontě, při poškození drtiče návrat s jablky, vykládání z auta...  Také informace syna kolegy, že když ovoce odveze 50km do moštárny a další den si 50km (celkem 200km) pojede pro mošt zavařený v 5l pytlících s pípou v karabicích mě nemůže oslovit. Takže za mě potřebuji jen lepší lis a určitě když budou jablka tak mošt budu lisovat. Také potřebuji dořešit krátkodobý ohřev moštu před stáčením do PET, zatím plním naběračkou, potřebuji dořešit větší nerez hrnec s kohoutem, ohřev plynem. Ověřil jsem uchovatelnost krátkodobě zahřáteho moštu v PET lahvích. Z majitelů plachetkových lisů budu tady loudil ještě nějakou dobu další informace. Stejně tak nebudu kácet několik starších stromů, které dají 1-2 metráky ovoce na mošt každý 2 rok.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.153.50 (?)
14.3.2019 6:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě několik dotazů na Marka TT ohledně jeho lisu. Uvádíte hodně vysokou výtěžnost 80%, je to postatně více než dosahuji ze šroubového lisu na víno. Chystám se na podobný lis jako máte vyrobený vy, jen bych rád panenku umístil dole. Nyní k dotazům, z mládí si pamatuji, že jednotlivé vrstvy (plachetky s nadrceným ovocem) se v moštárně prokládaly dřevěnými rošty, vy používáte nerezové desky  - odtéká mošt bez problému, nebo na deskách máte ještě něco jako rošt? Můžete napsat něco více o použitých plachetkách, které se osvědčily jestli koupíte jen metráž nějaké látky nebo je to speciální materiál, název? Zatím poslední dotaz, jestli je pro tento lis lepší jablka pomixovat na kaši nebo jak to dělám dosud stačí jen podrtit válcem s hřeby., vzpomínám si, že v moštárně jablka nakrouhali a následně pomixovali na kaši? Děkuji a přeji pěkný den.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (612) - xxx.xxx.20.52 (?)
14.3.2019 7:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Skúsim postupne odpovedať. Nerezové dosky používam z niekoľkých dôvodov: ľahko sa čistia, nerez je potravinársky najhygienickejší materiál a sú prakticky nezničiteľné. Mušt odteká bez akýchkoľvek problémov, nie je tam žiadny iný rošt. Ako som už spomínal vyššie, teraz používam polyesterové plachetky, ktorými som nahradil ľanové plachetky. Tieto sú pevnejšie a ľahšie sa čistia ako ľanové. Kúpil som už presný rozmer 0,9x0,9 m, sú to v podstate syrárske plachty. Sú dosť drahé, jedna stála okolo 12€. Možno by sa dal zohnať podobný materiál a nastrihať si to na potrebný rozmer, ale to som nezisťoval. Každopádne si treba veľkosť plachetky vypočítať podľa rozmerov rámu na drť. Jablká drvím skoro na kašu a pridávam ešte pektolytický enzým. Ešte pre zaujímavosť doplním, pri poslednom lisovaní asi týždeň dozadu som pri svrcknutých a mäkkých Goldenoch dosiahol výlisnosť 81,5%.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.153.50 (?)
15.3.2019 20:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Marku-TT děkuji za ochotu odpovídat na moje dotazy a uvedená výtěžnost je xcelentní. Pěkný víkend. Jarda od Brna.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (612) - xxx.xxx.235.1 (?)
15.3.2019 20:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Za málo, keď sa Vám ho podarí zmajstrovať, dajte vedieť ako to ide wink

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Lis na ovoce5115.3.201921383
Mošt chytá plíseň - kde je chyba?2223.2.20193802
Hruškový mošt z odrůdy Williams127.12.2018534
Výroba moštu 4226.11.201839118
Uchování jablečného moštu bez sterilace16331.10.2018308016
Využití vylisované jablečné drti2817.9.201824677
Druhy moštů417.9.20181908
Vyroba calvadosu329.8.20181700
První burčák - kde se stala chyba?720.10.20172846
Jakou odstředivku a drtič na mošt? Zkušenosti?429.5.20177525
Smysly nás šálí?35.11.20153040
Uchování a konzumace moštu828.12.20149400
Moštoměr versus Cukroměr156.7.201437092
Kal v moštu530.11.20136946
Lze moštovat jablka napadená strupovitostí?626.11.20118027
Drtič ovoce ze staré ždímačky?416.9.201025326
Jak stanovit obsah C vitamínu v moštu?4029.12.200844580
Jablečný mošt23.10.20078491
Další diskuze na téma Mošty najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna13.8.2019
Kaiserova elektrická udírna12.8.2019
Uzení masa11.8.2019
Kaiserova elektrická udírna7.8.2019
Kaiserova elektrická udírna7.8.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů