Jablečný mošt



host - 233.50 (?) 
3.10.2007 9:57, zobrazeno: 10234x
Existují nějaká "pravidla" pro výběr odrůd vhodných pro moštování jablek? Jaké odrůdy jsou pro mošty vhodnější, vhodné a nevhodné? Děkuji za případnou radu.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 3.10.2007 14:51
Nevím o žádných, pouze empirie z několika desetiletí.
Nevhodné jsou všechna měkká přezrálí moučná jablka jakékoli chuti. Akorát ucpávají šprušle nebo plachetky. Nejlepší (a nejvíc) moštu je z pozdních zimních jablek krátce po sklizni. Chuť takového moštu je lahodná, i když kyselejí - nikdy ovšem ne tak jako když kousnete do neuleželého jablka. Lepší jsou odrůdy, jejichž dužina na vzduchu nehnědne - dávají mošt pěknější barvy. Jinak lze v podstatě zmoštovat cokoli. Důležité je, aby mezi drcenými jablky nebyla žádná nahnilá. Červivých (nevykrájených ) by nemělo být mnoho, příliš červivé drti bývá v moštu cítit, někdy červivá místa neznatelně zahnívají. Je-li hodně jablek nezralých, může pomoci přidání sladších (ale ne měkkých) hrušek. Jinak ale hrušky kvalitu moštu z dobrých jablek spíš zhoršují.
   Na jednodruhové mošty se názory různí. Chutnal jsem výborný mošt z Goldenů, Spartanů a Šampionů, sám jsem se však k jejich výrobě s ohledem na množství odrůd a velikost lisu nedostal.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika