vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 85.27 (?), 3.10.2007 14:51
Nevím o žádných, pouze empirie z několika desetiletí. Nevhodné jsou všechna měkká přezrálí moučná jablka jakékoli chuti. Akorát ucpávají šprušle nebo plachetky. Nejlepší (a nejvíc) moštu je z pozdních zimních jablek krátce po sklizni. Chuť takového moštu je lahodná, i když kyselejí - nikdy ovšem ne tak jako když kousnete do neuleželého jablka. Lepší jsou odrůdy, jejichž dužina na vzduchu nehnědne - dávají mošt pěknější barvy. Jinak lze v podstatě zmoštovat cokoli. Důležité je, aby mezi drcenými jablky nebyla žádná nahnilá. Červivých (nevykrájených ) by nemělo být mnoho, příliš červivé drti bývá v moštu cítit, někdy červivá místa neznatelně zahnívají. Je-li hodně jablek nezralých, může pomoci přidání sladších (ale ne měkkých) hrušek. Jinak ale hrušky kvalitu moštu z dobrých jablek spíš zhoršují. Na jednodruhové mošty se názory různí. Chutnal jsem výborný mošt z Goldenů, Spartanů a Šampionů, sám jsem se však k jejich výrobě s ohledem na množství odrůd a velikost lisu nedostal.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|