Jsem už tady propagoval Brutary apod. pro rychlé, levné a efektivní pasterizace většího množství moštů. Díky tomu kohoutu a pak, že šum, pěna se drží nahoře...
Zpočátku jsem předehříval pivní, minerálkové láhve, korunkové uzávěry, ale časem jsem zjistil, že je to celkem zbytečné.
Přece jen jsem v jádru líný a pohodlný...
Prasklých láhví tepelným šokem pak bylo celkem zanedbatelné množství a o sterilizaci všeho se postaral horký mošt.
Nicméně v obou případech se mi taky stalo to výše popisované - na hladině v některých láhvích plaval nějaký zárodek plísně.
Ale dodnes nevím co bylo, jak to mohlo vzniknout a tak.
Co přesně vím, že se to nijak časem nerozšiřovalo, nekontaminovalo to obsah láhve a byla to jen optická vada která po jejím odstranění nijak kvalitu moštu nenarušila.
Ale i když jsem to kdysi neřešil a mošt už ve větším množství nevyrábím, by mě zajímalo co to je za druh plísně.
Jaká její rasa, proč už proč v takovém prostředí vyklíčí a proč se pak nemůže dále množit by mě zajímalo...
Rafael.