Také mám velkou zahradu a pokud je úroda, sklízím jablka, meruňky a jiné plody v množství, které nezkonzumujeme. V roce 2012 jsme koupili šnekový odšťavovač značky Hurom. Značku uvádím jen pro úplnost informace a je pravděpodobné že u šnekových odšťavovačů jiných značek by výsledky byly podobné. Myslel jsem, že návratnost této investice není reálná, ale už po třech sezonách mohu říct že jsem se mýlil.
Vzhledem k tomu že tento odšťavovač není dělaný na delší zatížení (max 30 min) vyrábíme čerstvou šťávu většinou ob den a to podle toho co je na zahradě zrovna vhodné ke zpracování. Natrhám košíček jablek a hned je zpracujeme na 3l šťávy. Za dva dny znova. Šťávu z jablek nejprve naleju do 3l sklenice od okurek, po chvilce seberu lžičkou šum který vystoupá k povrchu a následně přes jemný cedník a trychtýř naplním do lahví které dám do ledničky. Někdy přidáme k jablkům i pár malin které dají jablečné šťávě malinovou chuť.
Zpracováním meruněk na tomto odšťavovači vznikne hustý sirup, který pouze trochu přisladíme, část spotřebujeme hned a část dáme do vaniček z umělé hmoty (například pečlivě vymyté od sádla) a ty uložíme do mrazáku. Jako sirup přidáváme do vody. Stejné je to i s ostružinami. Obojí je výborné.
Pro úplnost bych uvedl, že letní odrůdy jablek se mi zpracovat nedařilo zimní uskladněná také ne. Ani takto zpracované broskve nebyly nic moc. Nejlepší výsledky u jablek byly se středně dozrávajícími odrůdami přímo natrhanými. I tak bylo období, kdy jsme popíjeli jablečnou šťávu poměrně dlouhé a meruňkový sirup popíjíme do dneška.