Také překlad:
Účinky antimonu a jeho sloučenin na zdraví člověka a životního prostředí se velmi liší. Elementální kov antimonu neovlivňuje lidské zdraví a zdraví. Vdechnutí kysličníku antimonitého (a podobných špatně rozpustných částic prachu Sb (III), jako je prach z antimonu) je považováno za škodlivé a existuje podezření, že způsobuje rakovinu. Tyto účinky jsou však pozorovány pouze u samic potkanů a po dlouhodobé expozici vysokým koncentracím prachu.
Antimon se převážně vylučuje z lidského těla močí. Antimon a jeho sloučeniny nevyvolávají akutní účinky na lidské zdraví, s výjimkou tartarátu draselného ("tartar emetic"), proléčivého přípravku, který se záměrně používá k léčbě pacientů s leishmaniózou.
Sloučeniny antimonu se používají jako katalyzátory pro výrobu polyethylentereftalátu (PET). Některé studie uvádějí, že z PET lahví dochází k nezávažnému vyluhování antimonu do kapalin, avšak hladiny jsou pod pokyny pro pitnou vodu. Koncentrace antimonu v koncentrátech ovocných šťáv byly o něco vyšší (až 44,7 μg / l antimonu), ovšem džusy nespadají pod předpisy o pitné vodě. Pokyny pro pitnou vodu jsou:
Světová zdravotnická organizace: 20 μg / L
Japonsko: 15 μg / l [83]
Agentura ochrany životního prostředí Spojených států, Health Canada a Ministerstvo životního prostředí Ontario: 6 μg / L
EU a německé federální ministerstvo životního prostředí: 5 μg / L [84]
TDI navržený Světovou zdravotnickou organizací (WHO) je 6 μg antimonu na kilogram tělesné hmotnosti.
Takře co tam máte dál?