Je to trochu od tématu, ale když už se tak odbočilo, tak se taky přidám.
*
Byly doby kdy ve Valašském království byly PET láhve skoro neznámé a když ano, tak opovrhované.
Osobně bych se styděl někomu v takové nádobě dát nějaký hotový nápoj. Natož prodat. O různých zavařovacích sklenicích se širokým hrdlem to platilo taky.
*
Pít mošt přímo ze sklenice se širokým hrdlem nebo ho z ní přelévat a bryndat po stole?
Chce to nějakou kulturu, byť i v domácích podmínkách a ne slompat mošt jako šťávu z kompotu a degradovat tím ten ušlechtilý nápoj.
*
(Já kdysi, když ještě byl zájem a síly a čas stačily, jsem používal 70l Brutar s kohoutem na pasterizaci a z něho přímo plnil pivní nebo minerálkové láhve.
Zpočátku jsem je předehříval, ale časem jsem zjistil, že je to celkem zbytečné. Že jich většina ten teplotní šok snese.
(Prasklo jich tak cca 5-10 ze sta...).
*
Sehnat tehdy nepoužité korunkové uzávěry byl celkem problém, ale šlo to.
Podobně jako tu uzavíračku. Ale tu si tehdy každý zručnější domácí kutil vyrobit dokázal, nebo si ji vyrobit nechal. Třeba jen tu konickou hlavu..
(Já jsem na to kdysi, tehdy, přišel ne svým přičiněním, ale díky jednomu inzerátu ve starém Zahrádkaři).
*
Díky moc za ten tehdejší nápad pro mně už teď zapomenutému autorovi!
Rafael.