Konečně jsem narazila na příspěvek, který pamatuje na konzervaci moštu ve sklenicích. V naší rodině se moštuje do skleněných lahví 0,7l, které jsme si uchovali po kdysi vyráběných limonádách v Mnichově Hradišti - včetně uzavíracích korunek, které se na lahev uzavřou pomocí kovového přípravku vloženého do stojanové vrtačky. Ale lahve občas prasknou, odštípne se kousek hrdla, a tak přemýšlím, zda by místo lahví nebylo dobré zbytek moštu dát do sklenic nas kompoty. Vy jste jediný, dko se o těchto obalech v diskusi zmiňuje. Prosím upřesněte, zda mošty sterilujete už ve sklenicích ponořených do zavařovacího hrnce nebo zda je plníte (podobně jako my ty lahve) už horkým moštem a jen zavíčkujete a necháte být. My ty lahve naplněné po okraj horkým moštem položíme do beden, kde vychladnou a tak je expedujeme do sklepa. V této poloze se zároveň eliminuje vzduch uvnitř a mošt tak vydrží celé roky. Ale u těch sklenic si nejsem jistá, zda by šroubovací víčka či klasická víčka Omnia udržela mošt bez konzervace v zavařovacím hrnci tak dlouho, jako ty lahve... Jsou už vzácné, málokterou minerálku již do nich plní a pokud použiji šroubovací lahve od rumu či jinéjho alkoholu, většinou je spotřebujeme jako první, protože riziko průniku vzduchu a tudíž plísně v moštu je větší... Děkuji za vaše rady. Eva J.