Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zkoušeli jsme všelijaké způsoby moštování jablek, ale coby nejjednodušší a nejméně pracný se nám osvědčilo skladování ve vysířených skleněných demižonech velikosti od 5 do 50 litrů.

Postup jednoduchý: 1. krok -  Demižon vyčistit. Nalít vody tolik, aby voda v demižoně šplouchala. (Do 10 lt. demižonu asi litr a půl vody) Do vody nasypat štěrk. Používali jsme tovačovák na brizolitovou omítku, ale může být i štěrk větší zrnitosti. Štěrkem ve vodě štěrkat až je demižon zbaven nečistot. Pak vodu z demižonu vylít a vypláchnout čistou vodou, až tam není žádný štěrk. Demižon pak postavit na chvíli dnem vzhůru, aby odkapala všechna voda.

2. krok - Demižon vysířit. Na háček drátu zavěsit sirný papír, zapálit a dát zapálený sirný papír do demižonu. Sirný papír musí být tak veliký, aby v demižonu vyhořel a vlivem vyhoření kyslíku zhasnul. POZOR! - zplodiny hoření nevdechovat. Chce to cvik, zadržet dech, nadechnout se mimo kouř, při toše minimální šikovnosti není problém. Když budete nešikovní, kyselina siřičitá vzniklá nadechnutím kysličníku siřičitého při hoření vám podráždí sliznice, ale dá se to vydržet. Žádné velké zdravotní riziko. Po dohoření sirného papíru otvor demižonu ucpat například hadrou.

3. krok - Háček se zbytkem sirného papíru vytáhnout z demižonu. Nalívat mošt, nevdechovat vytlačovaný kysličník siřičitý. Demižon zazátkovat a hotovo.

Když budete pracovat dostatečně rychle a stihnete jablka podrtit, vylisovat a nalít mošt do takových pěti minut, než mošt zhnědne, tak máte mošt krásně bílý, pokud pracujete pomaleji, mošt zhnědne, ale ničemu to nevadí, jenom není krásně bílý, ale jeho hodnota je zachována. Mošt vydrží tak do konce dubna, kdy vlivem stoupající teploty začne kvasit. Žádná tragédie, demižon opatříte trubičkou a máte z moštu, který jste přes zimu nevypili jablečné víno.

Takhle jsme připravovali cca 80 litrů moštu na osobu, což je rozumné množství k uskladnění na zimu, aby bylo dosti moštu pro všechny a nemusely se kupovat drahé šťávy v supermarketu.

Důležité upozornění. Nenechejte mošt v zimě zmrznout, popraskaly by vám skleněné demižony. A to je tak asi všechno, celá věda.

Sluncem bohatý chalupář.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika