Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Točím dokola už 30 let asi 500 litrových lahví. Od rumu, becherovky, myslivce, Fernetu a jiných.   V té době měly hrdlo se závitem, na něž pasují plastové vršky z lahví z lékárny. Ty používám taky mnoho let opakovaně. Litrovky od Cinzana, Martini, Metropolu měly závit širší, ty nejsou vhodné. Problém je, že po vstupu do Unie velká část lahví změnila, aniž bychom si toho všimli, rozměr závitu - třeba becherovka. Přesto se lahve s úzkým závitem sehnat dají. Stejný rozměr závitu mají i PET lahve. Zatím jsem ale vršky od petek nepoužíval, ty z lékárny mi přijdou jistější, ale půjde to asi taky.
  Láhve naplním asi 5 cm od okraje moštem a naskládám otevřené do zavařovacího hrnce. Vleze se jich tam, tuším, 12. Nastavím 80 stupňů 10 minut . Těsně před skončením cyklu otevřu víko, odstraním vyplavaný kal a uzavřu lehce šroubovacími uzávěry. Po skončení zavařovacího cyklu láhve vyjmu a vršky dotáhnu napevno. Dnes, kdy mám velký lis a stáčím čirý mošt, žádný kal neodstraňuji, protože tam není. U menšího lisu je ale dosažení čirého moštu obtížné a není to třeba. Další várku lahví vkládám do stejné, horké vody (opatrně, dobré je první dvě až tři předehřát), takže další zavařovací cyklus je již nepoměrně kratší. Moštu při zahřívání rozpínáním přibývá, tak se snažím láhve plnit tak, aby při uzavírání byly plné až po vrch, ale aby mošt zbytečně nepřetékal. Ne že bych s ním chtěl tak šetřit, ale po pár cyklech je pak zavařovací voda sladká a lahve ulepené.
   Bílé uzávěry z lékárny po zchladnutí moštu se pevně přisají, takže rukou je útlá žena nepovolí. Proto jsem si tehdy jeden uzávěr otisknul do Dentacrylu a tu formu používám jako otvírač. Přiznám se, že během roku mi z několika set lahví 5 - 10 chytne na povrchu malý flíček bílé plísně - obvykle kvůli špatně usazenému těsnění . Takový mošt skončí příští rok v kvasu. 
   Experimentálně jsem zkusil zahřát mošt v hrnci a nalévat jej horký do Petek. Ty musíte při nalévání podržet v kbelíku s vodou, jinak se horkým moštem zkroutí. Taky to jde, ale postup s lahvemi mi ale přijde rychlejší, jednodušší, cistější.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika