zdravím
Jsem takový začínající pěstitel zeleniny a drobného ovoce a ovocné stromky. A sem tam v diskuzích čítávám, že je třeba zvíšit vápník v půdě. Narazil jsem na pojmy vápenec, dolomitický vápenec, vápnitý dolomit a dolomit. Vím, že rozdíl je v množství zastoupení Vápniku a Hořčíku.
Poraďte prosím, který z těch čtyč vybrat. Chtěl bych to na hnojení cibule, česneku, kedlubnů, ředkviček, dýní, mrkve, jabloní, hrušní, třešní, meruněk, švestek, rybízu, kudláčů, máty, fazolí, hrášku, jahod, paprik, čili, rajčat, okurek, salátů, květáků, pekingského zelí, malin, ostružin. Chci se zbavit mechu v neosluněné části zahrady.
Nevím ještě, co všechno z výše jmenovaného se nevápní(krom borůvek, na ty se upozorňuje).
Vím, že hořčík snižuje vstřebávání fosforu a vápníku. Půdu máme víceméně lehkou. Je to samý štěrk s jílem(řečiště). Prostupnost je takřka absolutní. I po největších přívalových lijácích je půda za pár min po dešti bez kaluží. Výška hlíny je +- asi 40cm.
Jestli jsem něco důležitého opomenul napsat k tomuto, omlouvám se a dopíšu.
děkuji