Velikost meruňky



Stránky: 1,  2,  3   
host - 43.38 (?) 
4.3.2019 20:18, zobrazeno: 9280x

Dobrý den,

prosím o radu, začínám se ztrácet..Nacházím rozdílné informace a nevím čím se řídit. Jde mi o pořízení meruňky a švestky do menší zahrady. Původně jsem myslela, že stačí koukat po čtvrtkmenu (zákrsky mi přijdou moc nízké), avšak dnes mě pán vyvedl z omylu, že se jedná jen o výšku kmene, ale koruna může narůst do běžné velikosti i několika metrů..tedy jsem hledala dál a řešila typy podnoží (St. Julien ev. zelená ryngle), že ty určují velikost stromu..ale narazila jsem na další zádrhel, že v jiných komentářích se zase řeší velikost kmene která určuje velikost a já tedy nevím čím se řídit :) Může mi to někdo prosím vysvětlit? Narazila jsem na odrůdu Harlayne, která by nám asi nejvíce vyhovovala (odolná šárce, mrazu, z diskuzí chválená jako chutná, střední plody), ale bohužel na nižší podnoži ji neposílají, jen myrobalán a mám obavu, aby za pár let nebyla "přes půl zahrady". 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 58.249 (?), 4.3.2019 20:50
Pro vzrůst je určující podnož, odrůda a podmínky. Švestka a hlavně meruňka na mirobalánu malý strom nebude. Na zelené ryngli nejspíš neseženete.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 4.3.2019 21:03

Názvy štvrťmneň, polokmeň, vysokokmeň nehovoria nič o celkovej veľkosti stromu, je v nich zohľadnená iba výška kmeňa. Teoreticky aj švrťkmeň môže mať objemovo rovnako veľkú korunu ako vysokokmeň. Ďalším faktorom je podpník. Ten určuje silu rastu stromu. Slabo rastúci podpník= slabý rast, bujne rastúci podpník=silný rast. A potom je tu ešte ďalší parameter, a to je tvar koruny. Tá môže byť napr. dutá kotlovitá, pyramidálna, štíhle vreteno, palmeta, atď... Existujú isté zaužívané párovania podpníkov s tvarom stromu. Napr. odrody na slabo rastúcich podpníkoch sa pestujú ako intenzívne tvary (zákrsky, štíhle vretená) s nižším kmeňom. Silnejšie rastúce podpníky sa zase môžu kombinovať s voľnejšími tvarmi koruny, napr. pyramidálna koruna je prirodzený tvar pre väčšinu ovocných stromov. Je napr. hlúposť pestovať strom na silne rastúcom podpníku v tvare štíhleho vretena, lebo by Ste ho museli dosť radikálne rezať, aby Ste docielili požadovaný tvar. Bolo by to kontraproduktívne aj pre Vás a aj pre stromček. Preto ak hľadáte stromček do malej záhradky, hľadajte v prvom rade niečo na slabo rastúcom podpníku. Mne sa osvedčil St. Julien. Potom sa rozhodnete, aký tvar bude najlepší. Odporúčal by som švrťkmeň v tvare štíhleho vretena, no nebránil by som sa ani pyramidálnej korune. Myrobalán je silno rastúci podpník. V prípade, že máte zlé pôdno-klimatické podmienky, nie je ani to zlá voľba.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 43.38 (?), 4.3.2019 21:22

Děkuji za komentáře a vysvětlení. Jsme v nadmořské výšce 240m a spíše sušší oblast, tedy nevím, jestli podnož St.Julien by netrpěla až moc (nesnší sucho). Narazila jsem i na podnož 29C (nenáročná na půdní podmínky) a nebo zelená ryngle, ta mi z toho vychází asi nejlépe..Jen bych se musela podívat bohužel po jiné odrůdě meruněk. Můžete doporučit šťavnatou, výraznější chuti (jak kyselou, tak i sladkou), aromatickou, která zůstvá spíše pevnějšía při tom je odolnější na nemoci a mráz?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 4.3.2019 22:41

Můžete doporučit šťavnatou, výraznější chuti (jak kyselou, tak i sladkou), aromatickou, která zůstvá spíše pevnější a při tom je odolnější na nemoci a mráz?

Můžeme, jmenuje se Merkur a je to jablko.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 182.227 (?), 5.3.2019 6:54

Myrobalán není slabá podnož. Ale meruňky na semenáči v dobrých podmínkách rostou ještě bujněji. Je to poznat hned u výpěstků ve školce. Stromky bývají slabší. Takže myrobalán je pro meruňku o něco slabší podnož. Jestli chcete slabší růst, někdy se dají sehnat na Wangenheimově (Wako, což je v podstatě to samé), ale ty jsou do dobrých půd. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 43.38 (?), 5.3.2019 7:05

Děkuji, tip na jablka se také hodi wink  Zatím jsem narazila na Harlayne a Leskoru, které by nejspíše splňovaly podmínky..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 20.52 (?), 5.3.2019 7:25

Slivkové podpníky sa pre marhule vo všeobecnosti hodia. Čo však určite neberte je podpník Rubira. Akonáhle prekorení do väčšej hĺbky, kde je menej kvalitná pôda, strom začína živoriť. Údajne do horších podmienok by mal byť vhodný aj podpník Adesoto. Zatiaľ s ním však nemám osobnú skúsenosť. Vaším požiadavkam na marhuľu by mohla vyhovovať odroda Goldrich. Je sladkokyslá, aj dužina je skôr pevnejšia, šupka oranžová bez líčka. Neviem ako je na tom s odolnosťou voči mrazom, mne nezmrzla ani raz. Z chorôb môže trpieť moniliózou, no nepozoroval som pri nej väčšiu náchylnosť, ako u iných odrôd, ktoré pestujem. Tam sa treba riadiť najmä priebehom počasia.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 212.19 (?), 5.3.2019 7:33

Malé stromy jedině na podnoži WaVit. Výška kmene nemá na velikost koruny vliv. Jedině na velikost štaflí.

Možná mají Fytos Plzeň nebo Okoplant Slup

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 182.227 (?), 5.3.2019 7:37

Jo, meruňky se dají sehnat na broskvoňovém semenáči. Taky slabší podnož. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika