Určení odrůd meruněk



host - 74.207 (?) 
5.7.2019 19:19, zobrazeno: 1275x
Zdravím všechny pěstitelé meruněk. Prosím o pomoc aspoň přibližného určení meruněk. 1. velké šťavnaté kulaté plody, oranžové s červeným líčkem, sladké, dobře od pecky, strom nízkokmen s bujným růstem, část plodů již dozrála, zbytek do několika dnů, je z nich opravdu chutná pálenka, v zavařeném stavu je rozbředlejší, plod na konzumaci nejlepší jaký znám a jako zavařený je nepopsatelným zážitkem 2. plody spíš střední až menší, oranžové s ličkem, trpí hnilobou a skvrnitostí na stromě, dužnina pevnější a ne tak sladká a šťavnatá jako1, vhodnější na zavaření kvůli pevnosti plodů, strom není bujný v růstu, nízkokmen, dozrává dle počasí počátkem července, plody začínají nyní oranžovět, náchylnější k mrazu, nižší úroda než 1 Oba stromy se nikdy nepřestávaly.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 5.7.2019 19:45

Meruňky se takto určit nedají. Něco může napovědět doba dozrávání, ale i ta se hodně liší od lokality. U nás je nyní v plné zralosti Leskora. Protože část plůdků na jaře pomrzla, jsou chutné a veliké jako nikdy dříve. Tvarem jsou ale malinko sploštělé, ne kulovité. 
   Vzhledem k množství odrůd a jejich menší variabilitě je možné spolehlivě určit neznámou odrůdu meruňky jen zcela výjimečně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 5.7.2019 20:29

Podle uvedených údajů to skutečně nejde. Doba zrání se musí uvést se standardem  (např. kolik dní před nebo po Velkopavlovické). U mě např. právě dozrály Bergeronky, u někoho teprve Leskory. To je měsíc rozdíl. Velikost plodů se částečně kompenzuje jejich počtem. Takže zase nic. Hnilobou může trpět každá meruňka, záleží na poloze, půdě, osvětlení, řezu, ošetřování apod. Tvar a vybarvení plodu, tuhost a rozbředlost - OK. Jsou tu však i jiné charakteristické znaky, jako tvar listů, větví, tvar, barva a velikost květů, doba květu oproti známým odrůdám, samosprašnost, mrazuvzdornost, hořká nebo sladká jádra v peckách, zdvojená jádra, velikost a tvar pecek... Pomineme-li možnost náhodného semenáče, dá se v českém sortimentu tato odrůda postupně najít. Důležité je i stáří stromu versus datum registrace potenciálních cílů. Takže neztrácejte naději. Časem to zjistíte i bez testu DNA.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika