Střih dlouhých prutů u meruňky



Kloban - (4) - 112.59 (?) 
30.7.2018 11:03, zobrazeno: 4639x

Jak stříhat dlouhé pruty u meruňky? Mohu je prostě o polovinu zastřihnout, tak aby meruňka byla nižší a lépe se česala a větve pod tíhou plodu neohýbaly?

Přikládám foto.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.16 (?), 30.7.2018 11:33

V podstatě ano, můžete. Ještě lepší by bývalo, kdybyste totéž provedl do půlky června (Šittův řez). Ustřižené pruty by se tak stihly i rozvětvit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?), 30.7.2018 11:35

Mrkněte na Šittův řez. Tam jste ale propásl vhodný termín. Meruňky můžete prořezat (odstranit nevhodné větve) i v srpnu, u zkracování letorostů bych se nyní trochu obával, že ještě ze zkrácených vyraší nové, které nestihnou vyzrát v pupenech. Já jsem například dořezával po sklizni ranné odrůdy v první polovině července. Zkracování pozdního Bergeronu nechám už na jaro.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 30.7.2018 13:31

Řez peckovin po sklizni je vcelku obvyklý, nové výhony ze zakrácených letorostů už by vyrazit neměly. Já tento řez nedělám, v tuto dobu je dost jiné práce a olistěné dřevo se blbě zpracovává.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.93 (?), 30.7.2018 18:18
Kloban: Ja Vám poradím opak - tejto marhule by som sa nožnicami teraz (takmer) vôbec nedotýkal. Ak chcete oslabiť rast, najlepší spôsob je vynechať rez. Konáre sa už nebudú extrémne predlžovať a začne sa na nich tvoriť bohatší plodonosný obrast. A na jar by som už neskracoval vôbec! V júni budúceho roku potom môžete na novovyrašené výhonky použiť Šittov rez - ak to vôbec bude potrebné. Skrátenie silnejších (polokostrových) konárov u marhúľ prináša zvyčajne dvojaký problém: Po prvé - v mieste skrátenia často vyraší praslen troch-štyroch nových výhonkov, ktorý by viedol k zbytočnému zahusteniu koruny, preto z neho treba následne ponechať len jeden predlžujúci konárik. Takýto ďalší vynútený "multirez" vedie mnohokrát k zbytočnému glejotoku. Po druhé - ponechaný novovyrašený výhonok v dĺžke obvykle čoskoro ďaleko prekoná pôvodný konárik, a bludný kruh sa zopakuje (skrátenie... praslen...rez... skrátenie... praslen... rez...). Teraz v auguste by som sa obmedzil len na nevyhnutné odstránenie vyslovene neperspektívnych (zahusťujúcich či križujúcich) konárikov, nič viac. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika